رای قضایی شماره 9309970223700047

رای قضایی شماره 9309970223700047

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970223700047


شماره دادنامه قطعی:
9309970223700047

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/01/30

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مسئولیت شهرداری در قبال حفر گودال در معبر عمومی

پیام رای:
حفر گودال در معبر عمومی و محل گذر اتومبیل توسط شهرداری بدون نصب علائم هشداردهنده از مصادیق تقصیر و موجب مسئولیت شهرداری در فرض بروز زیان است.

رای دادگاه بدوی
در این پرونده آقای و.ف. به طرفیت شهرداری طرح دعوی نموده و مطالبه خسارت کرده است نامبرده مدعی است خودرو سواری پراید به شماره انتظامی.. . متعلق به وی به داخل گودال حفرشده توسط خوانده سقوط کرده و برابر نظر کارشناس بیست ودو میلیون ریال به وی خسارت واردشده است نظر به جامع اوراق و محتویات پرونده اگرچه کارشناس میزان خسارت وارده را برآورد کرده است لکن هیچ دلیلی از ناحیه خواهان مبنی بر مقصر بودن خوانده ابراز نشده است لذا قاعدتا مسیولیت وی احراز نمی گردد و با رعایت اصل برایت و عدم اشتغال ذمه خوانده به استناد ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به بیحقی خواهان صادر و اعلام می گردد. رای صادره حضوری ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل اعتراض و رسیدگی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 1 دادگاه عمومی حقوقی شهرستان رباط کریم ـ بابایی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای و.ف. به طرفیت ش. نسبت به دادنامه شماره 920684- 11/9/92 صادره از شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی شهرستان رباط کریم جریان امر بر این قرار است که خواهان بدوی در حال تردد با یک دستگاه اتومبیل به داخل گودال حفرشده توسط شرکت خوانده سقوط کرده و موجب ورود خسارت به اتومبیل می گردد. دادگاه محترم بدوی با این استدلال که دلیلی از ناحیه خواهان بر تقصیر خوانده ارایه نشده حکم بر بیحقی خواهان صادر نموده است با التفات به اوراق پرونده رای معترض عنه مخدوش به نظر می رسد زیرا: 1- حفر گودال در معبر عمومی و محل گذر اتومبیل ها در شهر پرند و سقوط اتومبیل در آن ورود خسارت محرز بوده و نماینده خوانده نیز منکر این امر نشده است. 2- خوانده دعوی مجوز قانونی بر حفر گودال و نصب علایم هشداردهنده در اطراف آن به صورتی که هر راننده متعارفی متوجه آن گردد را ارایه ننموده لذا گودال بدون رعایت مقررات قانونی و نکات ایمنی در معبر عمومی حفرشده و سبب بروز خسارت گردیده است. علی هذا با احراز تقصیر خوانده مستندا به مواد 358 و 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی و ماده 331 قانون مدنی با پذیرش تجدیدنظرخواهی ضمن نقض رای معترض عنه حکم بر محکومیت خوانده دعوی به پرداخت اصل خواسته به مبلغ بیست ودو میلیون ریال هزینه دادرسی و حق الزحمه کارشناسی صادر می نماید. این رای قطعی است.
مستشاران شعبه 37 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
رضایی ـ دقیقی

قاضی:
علی بابائی , مهدی رضایی , دقیقی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 331 - هر کس سبب تلف مالی بشود باید مثل یا قیمت آن را بدهد و اگر سبب نقص یا عیب آن شده باشد باید از عهده ی نقص قیمت آن برآید.

مشاهده ماده 331 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM