رای قضایی شماره 9309970925000016

رای قضایی شماره 9309970925000016

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970925000016


شماره دادنامه قطعی:
9309970925000016

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/01/23

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
مرجع قضایی صالح در رسیدگی به اتهام حمل زغال تهیه شده از منابع غیرمجاز

پیام رای:
مرجع صالح در رسیدگی به جرم حمل زغال تهیه شده از منابع ملی و توده های جنگلی به صورت غیر مجاز با لحاظ اینکه قاچاق محسوب نمی شود دادگاه عمومی جزایی است.

رای خلاصه جریان پرونده
حسب مندرجات پرونده شعبه دوم دادیاری دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان ایذه آقای ح.ح. را به اتهام حمل غیرمجاز بیست و سه کیسه ذغال به وزن تقریبی هر کیسه بیست کیلوگرم تحت تعقیب قرار داده و پس از صدور قرار مجرمیت و کیفرخواست علیه ایشان پرونده در شعبه 102 دادگاه عمومی جزایی شهرستان ایذه رسیدگی و دادگاه طی دادنامه شماره 700091-31/6/1392 عمل ارتکابی را قاچاق زغال دانسته و با استناد به بند 5 ماده 5 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب و ماده 28 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه انقلاب اسلامی صادر نموده است. شعبه سوم دادگاه انقلاب اسلامی شهرستان اهواز مطابق دادنامه شماره 619-15/8/1392 بنا به استدلال مبسوطی عمل ارتکابی و بزه انتسابی متهم را از شمول بند 5 ماده 5 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب و به تبع آن از شمول صلاحیت دادگاه های انقلاب اسلامی خارج دانسته و با توجه به صلاحیت عام محاکم عمومی و رای وحدت رویه شماره 676-10/3/84 هییت عمومی دیوان عالی کشور و.. . قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه عمومی و جزایی شهرستان ایذه صادر کرده و پرونده جهت حل اختلاف به دیوان عالی کشور ارسال و سپس به این شعبه ارجاع گردیده است.
هییت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرایت گزارش آقای احمدی عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده مشاوره نموده چنین رای می دهد:

رای شعبه دیوان عالی کشور
قطع نظر از این که حسب رای وحدت رویه شماره 676-10/3/1384 هییت عمومی دیوان عالی کشور به لحاظ عدم تشکیل دادگاه انقلاب اسلامی در شهرستان ایذه محاکم عمومی و جزایی آن شهرستان می تواند به جرایم قاچاق کالا و ارز رسیدگی نماید نظر به این که حمل زغال تهیه شده از منابع ملی و توده های جنگلی به طور غیرمجاز قاچاق محسوب نمی شود بلکه مستفاد از مواد 42 و 48 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع ارتکاب به این عمل ممنوع بوده که متهم طبق قانون مجازات مرتکبین قاچاق تعقیب و مجازات می شود بنابراین رسیدگی به موضوع خارج از حدود و اختیارات دادگاه های انقلاب اسلامی به شرح مندرج در ماده 5 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب و در صلاحیت رسیدگی محاکم عمومی و جزایی بوده و با این وصف رای شعبه سوم دادگاه انقلاب اسلامی اهواز صایب تشخیص و مستندا به ماده 28 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی با تایید صلاحیت دادگاه های عمومی جزایی شهرستان ایذه ترجیحا شعبه 102 آن دادگاه حل اختلاف می گردد.
رییس شعبه سی و پنجم دیوان عالی کشور ـ عضو معاون
سیدکریمی ـ احمدی

قاضی:
احمدی , سیدرضا سیدکریمی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 5 – طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نسخ شده است.

مشاهده ماده 5 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

ماده 28 ـ سازمان جنگلبانی مجاز است وجوهی که از جرائم و همچنین فروش مواد بازداشتی به دست آمده و می آید پس از کسر بیست درصد به درآمد قطعی خود منظور و بیست درصد مزبور را به حساب سپرده بگذارد تا در صورتی که به موجب احکام و یا قرارهای قطعی صادره از مراجع قضایی سازمان ملزم به استرداد جرائم و پرداخت وجوه حاصل از مواد بازداشتی گردد تا از محل سپرده های مزبور به صاحب حق و یا بابت حق الکشف به مامورین پرداخت نماید در صورتی که مبلغ سپرده کافی برای پرداخت محکوم به نباشد سازمان مکلف است بقیه آن را جزو دیون و تعهدات سال بعد منظور و پرداخت کند. در صورتی که سازمان جنگلبانی از بیست درصد سپرده مذکور تا آخر هر سال استفاده نکرد آن را به درآمد سال آینده منظور خواهد نمود. تبصره 1 ـ سازمان جنگلبانی در مورد وصول جرائم قاچاق محصولات جنگلی از مقررات اجرایی آیین نامه وصول جرائم قاچاق استفاده می نماید. تبصره 2 ـ سازمان جنگلبانی آیین نامه تقسیم جرائم نقدی و وجوه حاصل از فروش اجناس بازداشتی را تهیه و با تصویب هیات وزیران به موقع اجرا خواهد گذارد.

مشاهده ماده 28 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع

ماده 42 ـ بریدن و ریشه کن کردن و سوزانیدن نهال و درخت و تهیه چوب و هیزم و ذغال از منابع ملی و توده های جنگلی بدون اخذ پروانه از وزارت منابع طبیعی ممنوع است. مرتکب در مورد بریدن و ریشه کن کردن و سوزانیدن هر اصله نهال به پرداخت جریمه نقدی از 20 تا 50 ریال و در مورد بریدن و ریشه کن کردن درخت و تهیه چوب و هیزم و ذغال به حبس تادیبی از 11 روز تا 6 ماه و پرداخت جریمه نقدی از یکصد تا یک هزار ریال نسبت به هر اصله درخت یا هر متر مکعب هیزم یا ذغال محکوم می شود. در تمام موارد عین مال نیز ضبط و به ترتیب مقرر در ماده 28 این قانون عمل خواهد شد. تصویب نامه راجع به افزایش میزان جرائم مصوب 23/07/1382: 1 ـ جریمه نقدی بریدن ریشه کن کردن و سوزاندن هر اصله نهال یکصدهزار (100000) ریال تا دویست و پنجاه هزار (250000) ریال به ترتیب ذیل: 1ـ 1 ـ نهال درختان موضوع ماده (1) «قانون حفظ و حمایت از منابع طبیعی و ذخایر جنگلی کشور ـ مصوب1371» و گونه های کهور آکاسیا و کنار دویست و پنجاه هزار (250000) ریال. 1ـ2ـ نهال درختان دسته دوم موضوع بند (17) ماده (1) «قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع» یکصد و پنجاه هزار (150000) ریال. 1ـ3ـ نهال درختان سایر گونه ها یکصدهزار (100000) ریال.. 2ـ جریمه نقدی بریدن و ریشه کن کردن هر اصله درخت و تهیه هر مترم کعب چوب هیزم و ذغال از آن دو میلیون (2000000) ریال تا پنج میلیون (5000000) ریال به نحو ذیل: 2ـ1ـ درختان موضوع ماده (1) «قانون حفظ و حمایت از منابع طبیعی و ذخایر جنگلی کشور ـ مصوب1371» و گونه های کهور آکاسیا و کنار پنج میلیون (5000000) ریال. 2ـ2ـ درختان دسته دوم موضوع بند (17) ماده (1) «قانون حفاظت وبهره برداری از جنگلها و مراتع» سه میلیون و پانصد هزار (3500000) ریال. 2ـ3ـ درختان سایر گونه ها دو میلیون (2000000) ریال.

مشاهده ماده 42 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع

ماده 48 ـ حمل چوب و هیزم و ذغال حاصله از درختان جنگلی در تمام نقاط کشور به استثنای داخله شهرها بدون تحصیل پروانه حمل از سازمان جنگلبانی ممنوع است و چنانچه مرتکب فاقد پروانه بهره برداری باشد طبق قانون مجازات مرتکبین قاچاق تعقیب خواهد شد در صورتی که دارای پروانه بهره برداری باشد فقط عین مال به سود سازمان جنگلبانی ضبط می شود. حمل چوب و هیزم و ذغال از شهرها به دهات مجاور در حدود مصرف شخصی مجاز است حدود این اجازه در آیین نامه اجرایی این قانون تعیین خواهد شد. تبصره 1 ـ حمل مجدد چوب و ذغال و هیزم مجاز بین شهرهایی که سازمان جنگلبانی آگهی خواهد کرد احتیاج به صدور پروانه ندارد. تبصره 2 ـ در صورتی که چوب یا هیزم یا ذغالی که برای مصارف روستایی جنگل نشینان یا دهکده های مجاور جنگل اختصاص داده شده به نقاط دیگر حمل شود قاچاق محسوب و طبق مقررات قانون کیفر مرتکبین قاچاق با مرتکب رفتار خواهد شد. تبصره 3 ـ راننده وسیله نقلیه که چوبهای بدون پروانه را عاملا حمل کرده باشد معاون جرم محسوب و علاوه از مجازات مقرر از دو ماه تا یک سال از حق رانندگی محروم می شود. مامورین سازمان جنگلبانی باید پروانه رانندگی را از مرتکب اخذ و ضمیمه پروانه به دادگاه صلاحیت دار ارسال دارند.

مشاهده ماده 48 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع

ماده 28 - هرگاه بین دادگاههای عمومی نظامی و انقلاب در مورد صلاحیت اختلاف محقق شود همچنین در مواردی که دادگاهها اعم از عمومی نظامی و انقلاب به صلاحیت مراجع غیر قضایی از خود نفی صلاحیت کنند و یا خود را صالح بدانند پرونده برای حل اختلاف به دیوان عالی کشور ارسال خواهد شد. رای دیوان عالی کشور در خصوص تشخیص صلاحیت لازم الاتباع می باشد.

مشاهده ماده 28 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM