رای قضایی شماره 9209970223701264

رای قضایی شماره 9209970223701264

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970223701264


شماره دادنامه قطعی:
9209970223701264

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/11/15

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مسئولیت مدنی کارفرما

پیام رای:
مفاد ماده 12 قانون مسئولیت مدنی صرفا راجع به رابطه کارگر با کارفرمای مستقیم اوست و قابل تسری به طرف قرارداد آن کارفرما نیست.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی خواهان شرکت هواپیمایی الف. با وکالت آقای الف.الف. به طرفیت خوانده: شرکت هواپیمایی ک. (ک.) سهامی خاص به خواسته مطالبه کلیه خسارات وارده به یک فروند هواپیمای شرکت الف. شماره EP-EKC و کلیه خسارات وارده به شرکت الف. ناشی از عدم استیفاء هواپیمای آسیب دیده به انضمام کلیه خسارات دادرسی و حق الوکاله وکیل. دادگاه به لحاظ تخصصی بودن موضوع دعوی مطروحه قضیه حادثه را به هییتی از کارشناسان احاله نموده تا بدوا ضمن تعیین مقصر حادثه نسبت به تعیین میزان خسارت وارده اقدام نمایند که هییت کارشناسان پس از مطالعه و بررسی های لازمه صراحتا اعلام نموده اند کامیون شرکت ک. در تاریخ 11/9/1388 با هواپیمای توپولف شرکت الف. برخورد نموده و باعث ایجاد خسارت به فلپ (شهپر) هواپیما و پوشش ریل محل حرکت آن شده است. علی هذا و با توجه به اینکه هرگاه کسی بدون مجوز قانونی مجددا یا درنتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی گردد مسیول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد و با احراز تقصیر خوانده دعوی مطروحه را ثابت تشخیص داده و مستندا به مواد 2 و 1 از قانون مسیولیت مدنی و مواد 331 و 335 از قانون مدنی و مواد 62 198 515 519 از قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت معادل ریالی چهل وپنج هزار و چهارصد دلار آمریکا بابت ایراد خسارت هزینه تعمیرات محل آسیب دیده و همچنین پرداخت مبلغ بیست میلیارد و یک صد و شصت میلیون ریال بابت خسارت ناشی از عدم امکان استیفاء از هواپیمای خسارت دیده و پرداخت کلیه خسارات اعم از هزینه دادرسی و حق الزحمه کارشناسان و حق الوکاله وکیل در حق خواهان را صادر و اعلام می نماید. رای صادره حضوری بوده و ظرف 20 روز از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی درمحاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 217 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ خیابانی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی شرکت هواپیمایی ک. با وکالت آقای ع.م. به طرفیت شرکت هواپیمایی الف با وکالت آقای الف.الف. از دادنامه شماره 9100413 مورخ 27/6/91 صادره از شعبه 217 دادگاه عمومی حقوقی تهران نمی باشد که به موجب آن شرکت تجدیدنظرخواه از بابت خسارات وارده به یک فروند هواپیمایی شرکت الف. شماره EP-EKG به پرداخت معادل ریالی چهل وپنج هزار و چهارصد دلار امریکا و از بابت خسارت ناشی از عدم امکان استیفاء از هواپیمایی خسارت دیده به پرداخت مبلغ بیست میلیارد و یک صد و شصت میلیون ریال و پرداخت کلیه خسارات اعم از هزینه دادرسی و حق الزحمه کارشناسان و حق الوکاله وکیل در حق شرکت تجدیدنظر خوانده محکوم گردیدند از توجه به محتویات پرونده و مفاد لوایح وکلای اصحاب دعوی حسب نظریه هییت کارشناسان «کامیون شرکت ک. در تاریخ 11/9/88 با هواپیمای توپولف شرکت الف. برخورد نموده و باعث ایجاد خسارت به فلپ «شهپر»; هواپیما و پوشش ریل محل حرکت آن شده است و راننده جزو کارگران شرکت خدمات رفاهی م. بوده که طی قرارداد شماره 4635/11ک1/87 مورخ 29/11/87 پیمانکار شرکت ک. در زمینه تامین نیروی انسانی بوده است و بر اساس نظریه کمیسیون بررسی سانحه سازمان هواپیمایی کشوری «طی نامه شماره 14472/110ص مورخ 1/10/88»; و سایر شواهد و قراین و همچنین بررسی های کارشناسی انجام شده دلیل این تصادم به ترتیب عبارت است از 1- اشکال ترمزدستی کامیون شرکت ک. 2- قرار نداشتن کامیون در حالت دنده»; لذا بنا به مراتب یادشده و با توجه به قرارداد منعقده و شرایط مندرج در آن فی مابین شرکت هواپیمایی ک. با شرکت خدمات رفاهی فنی م. دعوا به طرفیت شرکت پیمانکار مطرح نشده است بنابراین دعوا را به کیفیت یادشده قابل استماع ندانسته و با استناد به صدر ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی با نقض دادنامه تجدیدنظر خواسته مستندا به ماده 2 قانون مرقوم قرار عدم استماع دعوی نخستین را صادر و اعلام می نماید. این رای قطعی است.
رییس شعبه 37 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
دیوسالار ـ رضایی

قاضی:
رضا حاجی آقایی خیابانی , دیوسالار , مهدی رضایی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 331 - هر کس سبب تلف مالی بشود باید مثل یا قیمت آن را بدهد و اگر سبب نقص یا عیب آن شده باشد باید از عهده ی نقص قیمت آن برآید.

مشاهده ماده 331 قانون مدنی

ماده 335 - در صورت تصادم بین دو کشتی یا دو قطار راه آهن یا دو اتومبیل و امثال آن ها مسئولیت متوجه طرفی خواهد بود که تصادم در نتیجه ی عمد یا مسامحه ی او حاصل شده باشد و اگر طرفین تقصیر یا مسامحه کرده باشند هر دو مسئول خواهند بود.

مشاهده ماده 335 قانون مدنی

ماده 2 - در موردی که عمل وارد کننده زیان موجب خسارت مادی یا معنوی زیان دیده شده باشد دادگاه پس از رسیدگی و ثبوت امر او را به جبران خسارات مزبور محکوم می نماید و چنان چه عمل وارد کننده زیان فقط موجب یکی از خسارات مزبور باشد دادگاه او را به جبران همان نوع خساراتی که وارد نموده محکوم خواهد نمود.

مشاهده ماده 2 قانون مسئولیت مدنی

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

ماده 62 - بهای خواسته به ترتیب زیر تعیین می شود: 1 - اگر خواسته پول رایج ایران باشد بهای آن عبارت است از مبلغ مورد مطالبه و اگر پول خارجی باشد ارزیابی آن به نرخ رسمی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ تقدیم دادخواست بهای خواسته محسوب می شود. 2 - در دعوای چندخواهان که هریک قسمتی از کل را مطالبه می نماید بهای خواسته مساوی است با حاصل جمع تمام قسمتهایی که مطالبه می شود. 3 - در دعاوی راجع به منافع و حقوقی که باید در مواعد معین استیفا و یا پرداخت شود بهای خواسته عبارت است ازحاصل جمع تمام اقساط و منافعی که خواهان خود را ذی حق در مطالبه آن می داند. درصورتی که حق نامبرده محدود به زمان معین نبوده و یا مادام العمر باشد بهای خواسته مساوی است با حاصل جمع منافع ده سال یا آنچه را که ظرف ده سال باید استیفا کند. 4 - در دعاوی راجع به اموال بهای خواسته مبلغی است که خواهان در دادخواست معین کرده و خوانده تا اولین جلسه دادرسی به آن ایراد و یا اعتراض نکرده مگر اینکه قانون ترتیب دیگری معین کرده باشد.

مشاهده ماده 62 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM