رای قضایی شماره 9209970907800577

رای قضایی شماره 9209970907800577

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970907800577


شماره دادنامه قطعی:
9209970907800577

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/10/08

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
مرجع صالح رسیدگی به دعوای تقسیم مرتع

پیام رای:
رسیدگی به دعوای تقسیم مرتع در صلاحیت ادره منابع طبیعی شهرستان محل مرتع است.

رای خلاصه جریان پرونده
اوراق پرونده حکایت دارد که ب.ر. فرزند ق. و غیره دادخواستی به طرفیت م.ر. به خواسته الزام خوانده به تقسیم مرتع به قدر سهم هر یک به دادگاه کوهرنگ تقدیم داشته که جهت رسیدگی به شعبه اول ارجاع شده است. دادگاه پس از بررسی پرونده به شرح دادنامه 000342ـ 30/4/92 رسیدگی به موضوع را به استناد تبصره یک ماده 3 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع و دستورالعمل سازمان جنگل ها و مراتع در صلاحیت اداره منابع طبیعی کوهدشت دانسته است. بر این اساس از خود نفی صلاحیت نموده و با صالح دانستن مرجع مذکور پرونده را در اعمال ماده 28 ق.آ.د.م. به دیوان عالی کشور ارسال داشته که به این شعبه ارجاع گردید.

رای شعبه دیوان عالی کشور
نظر به خواسته خواهان محتویات پرونده و استدلال دادگاه قرار عدم صلاحیت شماره 000341 مورخ 30/4/92 صادره از شعبه اول دادگاه کوهدشت خالی از ایراد می باشد. علی هذا قرار تایید و پرونده اعاده می گردد.
رییس شعبه 18 دیوان عالی کشور ـ مستشار
احمدی ـ شمس

قاضی:
احمدی , علی شمس

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 28 - هرگاه بین دادگاههای عمومی نظامی و انقلاب در مورد صلاحیت اختلاف محقق شود همچنین در مواردی که دادگاهها اعم از عمومی نظامی و انقلاب به صلاحیت مراجع غیر قضایی از خود نفی صلاحیت کنند و یا خود را صالح بدانند پرونده برای حل اختلاف به دیوان عالی کشور ارسال خواهد شد. رای دیوان عالی کشور در خصوص تشخیص صلاحیت لازم الاتباع می باشد.

مشاهده ماده 28 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 3 ـ بهره برداری از منابع مذکور در ماده 3 توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی در هر مورد طبق طرحی به عمل خواهد آمد که به تصویب وزارت منابع طبیعی رسیده باشد و وزارت منابع طبیعی با رعایت مفاد طرحهای مصوب قرارداد لازم را تنظیم و پروانه بهره برداری صادر خواهد نمود. وزارت منابع طبیعی مجاز است نسبت به بهره برداری از منابع مذکور راسا یا با تاسیس شرکت و یا با مشارکت اشخاص حقیقی و یا حقوقی اقدام کند همچنین اجازه دارد نسبت به راهسازی برای منابع مذکور و ایجاد صنایع چوب به ترتیب فوق عمل نماید. (اصلاحی 20/01/1348 و اصلاحی 07/04/1349) تبصره 1 ـ استفاده از مراتعی که برای آنها طرح مرتع داری تهیه و تصویب نشده است برای تعلیف دام مستلزم اخذ پروانه چرا از وزارت منابع طبیعی و رعایت ضوابط و شرایطی است که به وسیله وزارت مزبور آگهی خواهد شد. تبصره 2 ـ طرح نمونه اساسنامه شرکتهای مذکور از طرف وزارت منابع طبیعی تهیه و به تصویب کمیسیونهای منابع طبیعی استخدام و دارایی مجلسین خواهد رسید. تبصره 3 ـ از تاریخ تصویب این قانون صدور پروانه اکتشاف و بهره برداری از معادن طبقه اول و دوم مصرح در قانون معادن واقع در منابع ملی شده طبق آیین نامه ای خواهد بود که به تصویب وزرای اقتصاد دارایی و منابع طبیعی می رسد. پروانه هایی که در مورد بهره برداری از معادن واقع در منابع ملی تاکنون صادر شده و شروع به بهره برداری از آنها گردیده کماکان به قوت خود باقی است و دارندگان این گونه پروانه ها کماکان مجاز به ادامه فعالیت در امر بهره برداری از معادن خواهند بود منتهی از لحاظ نحوه پرداخت بهره مالکانه و حق الارض مشمول آیین نامه فوق الذکر خواهند بود. تبصره 4 ـ قطع و ریشه کنی اشجار و بوته های جنگلی و بهره برداری از درختان افتاده و تهیه ذغال در خارج از منطقه شمال ( حوزه آستارا تا حوزه گیلداغی) منحصرا از طریق وزارت منابع طبیعی به عمل خواهد آمد. تبصره 5 ـ ماموریت متخصصین و کارکنان فنی وزارت منابع طبیعی به شرکتهای وابسته به وزارت مزبور برای مدتی که از طرف وزیر منابع طبیعی تعیین می گردد بلامانع است. تبصره 6 ـ هیچ یک از کارمندان وزارت منابع طبیعی و یا اشخاصی که در آن وزارتخانه سمتی دارند نمی توانند به هر نحوی از انحاء در مشارکت اشخاص حقیقی یا حقوقی این ماده شخصا ذینفع باشند. متخلفین از این امر مشمول مجازاتهای مربوط به تصرف در اموال دولتی و سوء استفاده شخصی از اموال و مقام دولتی هستند. تبصره 7 ـ بهره برداری در قالب طرح و به صورت انبوه از فرآورده های فرعی جنگلی و مرتعی ملی شده از قبیل باریجه کتیرا آنقوزه و سقز که فهرست آنها توسط وزارت جهاد سازندگی تهیه و منتشر می شود مستلزم اخذ مجوز لازم از وزارت یاد شده است اولویت بهره برداری با رعایت اصول فنی با دارندگان پروانه چرای دام و بهره برداران جنگلی و مرتعی در هر منطقه خواهد بود. بهای پایه فرآورده های جنگلی و مرتعی هرسال توسط وزارت جهاد سازندگی تعیین می شود. بهره مالکانه فرآورده های یاد شده با توجه به نرخی که سالانه به وسیله وزارت مذکور اعلام می گردد از متقاضی دریافت و به حساب خاصی در خزانه داری کل واریز می شود. صددرصد (100 %) وجوه یاد شده توسط سازمان برنامه و بودجه به منظور حفظ و احیای جنگلها مراتع و بیشه های طبیعی و اراضی جنگلی در بودجه سالانه وزارت جهاد سازندگی ( سازمان جنگلها و مراتع) پیش بینی می شود. (الحاقی 17/01/1376)

مشاهده ماده 3 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM