رای قضایی شماره 9209970221501317

رای قضایی شماره 9209970221501317

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970221501317


شماره دادنامه قطعی:
9209970221501317

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/10/03

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
اثر تسلیم رای داور خارج از مهلت داوری

پیام رای:
تا زمانی که داور رای خود را به دفتر دادگاه صالح تسلیم نکند به مثابه عدم صدور رای است؛ زیرا تسلیم رای در تعیین مدت داوری موضوعیت دارد.

رای دادگاه بدوی
در مورد دعوی م. ر.ب. با وکالت ح. م. علیه د. غ.ج. با وکالت آقای ر.گ. به خواسته ابطال رای داوری در مورد قرارداد مشارکت مورخه 1390/5/21 دادگاه با بررسی محتویات پرونده نظر به اینکه اولا طبق اعلام صریح داور در مورخه 1391/12/8 طرفین به علت اختلاف شدید و منازعه جلسه داوری را ترک و رسیدگی به موضوع را به مقام قضایی ارجاع نمودند و دلیلی که حکایت از توافق مجدد ا آنان در مورد داور مذکور باشد ابراز و ارایه نشده ثانیا اعلام نظر داور خارج از فرجه قانونی ( مدت سه ماه) می باشد بنا بر مراتب مذکور رای داور قابلیت تایید و استوار گردیدن را ندارد به استناد بند 4 ماده 489 و تبصره ماده 484 از قانون آیین دادرسی مدنی حکم به ابطال رای داوری مورخه 1390/5/21 صادر و اعلام می شود این رای ظرف بیست روز قابل اعتراض در محاکم تجدید نظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 149 دادگاه حقوقی تهران - محمود یعقوبی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی اقای م. ر.ب. به طرفیت اقای د. غ.ج. نسبت به دادنامه شماره 574-1392/6/26 شعبه 149 دادگاه عمومی تهران می باشد. به موجب دادنامه مذکور دعوی تجدیدنظرخوانده به خواسته ابطال رای داوری 1391/12/8 موضوع قرارداد مشارکت 1390/5/21 به علت اعلام نظر داور خارج از مهلت 3 ماهه و انصراف طرفین از حل اختلاف توسط داور و ترک جلسه و عدم تراضی مجدد به داوری مورد اجابت قرار گرفته است. مقدمتا چون در رای دادگاه نخستین جای خواهان و خوانده اشتباه ذکر گردیده این دادگاه در اجرای مواد 309 و 360 قانون آیین دادرسی مدنی مراتب اصلاح می گردد و اعلام می دارد در رای معترض عنه نام خواهان اقای د. غ.ج. با وکالت اقای ح. م. و نام خوانده آقای م. ر.ب. با وکالت اقای ر.گ. صحیح می باشد به نظر این دادگاه اگر چه به لحاظ استدلال اعتراض فاقد مبنای منطقی و حقوقی است و آنچه قابل تامل می باشد نحوه تسلیم رای و ابلاغ رای داور است که از طریق قانونی صورت نپذیرفته است اولا در قرارداد مورخ 1390/5/21 طرفین آقای ع.م. را به عنوان داور مرضی الطرفین تعیین نموده اند و مدت و طریق ابلاغ را معلوم نکرده اند ثانیا حسب مقررات تبصره ماده 484 و ماده 485 قانون ایین دادرسی مدنی داور مکلف به تسلیم رای از تاریخ اعلام اختلاف ظرف مدت سه ماه به دفتر دادگاه صالح جهت ابلاغ بوده است ثالثا مادامیکه رای داور توسط شخص وی به دفتر دادگاه صالح تسلیم نگردد محاسبه مدت داوری ممکن نخواهد بود که در ما نحن فیه تاکنون از سوی شخص داور رای به دفتر دادگاه تسلیم نشده است رابعا اقدام آقای م. ر.ب. در تقدیم دادخواست ابلاغ رای داور و متعاقب آن تقاضای اجرای داور از وجاهت قانونی برخوردار نیست لذا تا زمانی که شخص داور رای خود را به دفتر دادگاه صالح تسلیم نکند به مثابه عدم صدور رای می باشد زیرا تسلیم در تعیین مدت داوری در این شرایط موضوعیت دارد از نظر این دادگاه چون داور رای خود را تسلیم نکرده پس ابلاغ با درخواست یکی از طرفین دعوی فاقد مشروعیت قانونی بوده و موثر در مقام نیست مع الوصف طرح دعوی ابطال رای داوری نیز صحیحا طرح نشده است دادگاه قطع نظر از اینکه اساسا رای داوری چگونه صادر شده و ظرف چه مدتی تسلیم دفتر دادگاه خواهد شد. با استدلالی که گذشت مستندا به مواد 358 و 2 قانون ایین دادرسی مدنی ضمن نقض دادنامه معترض عنه قرار رد دعوی ابطال رای داوری را صادر و اعلام می نماید. این رای قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 15 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
محمد عشقعلی - مهرزاد جمشیدی

قاضی:
محمد عشقعلی , جمشیدی , محمود یعقوبی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 484 - داوران باید از جلسه ای که برای رسیدگی یا مشاوره و یا صدور رای تشکیل می شود مطلع باشند و اگر داور از شرکت در جلسه یا دادن رای یا امضای آن امتناع نماید رایی که با اکثریت صادر می شود مناط اعتبار است مگر این که در قرارداد ترتیب دیگری مقرر شده باشد. مراتب نیز باید در برگ رای قید گردد. ترتیب تشکیل جلسه و نحوه رسیدگی و دعوت برای حضور در جلسه توسط داوران تعیین خواهد شد. در مواردی که ارجاع امر به داوری از طریق دادگاه بوده دعوت به حضور در جلسه به موجب اخطاریه دفتر دادگاه به عمل می آید. تبصره – در مواردی که طرفین به موجب قرارداد ملزم شده اند که درصورت بروز اختلاف بین آنان شخص یا اشخاص معینی داوری نماید اگر مدت داوری معین نشده باشد مدت آن سه ماه و ابتدای آن از روزی است که موضوع برای انجام داوری به داور یا تمام داوران ابلاغ می شود. این مدت با توافق طرفین قابل تمدید است.

مشاهده ماده 484 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 309 - هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلم رخ دهد مثل از قلم افتادن کلمه ای یا زیاد شدن آن و یا اشتباهی در محاسبه صورت گرفته باشد تا وقتی که از آن درخواست تجدیدنظر نشده دادگاه راسا یا به درخواست ذی نفع رای را تصحیح می نماید. رای تصحیحی به طرفین ابلاغ خواهد شد. تسلیم رونوشت رای اصلی بدون رونوشت رای تصحیحی ممنوع است. حکم دادگاه درقسمتی که مورد اشتباه نبوده درصورت قطعیت اجراء خواهد شد. تبصره 1 - در مواردی که اصل حکم یا قرار دادگاه قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام خواهد بود. تبصره 2 - چنانچه رای مورد تصحیح به واسطه واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام نقض گردد رای تصحیحی نیز از اعتبار خواهد افتاد.

مشاهده ماده 309 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 360 - هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه تجدیدنظر سهو یا اشتباهی رخ دهد همان دادگاه با رعایت ماده (309) آن را اصلاح خواهد کرد.

مشاهده ماده 360 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM