رای قضایی شماره 9209970221101581

رای قضایی شماره 9209970221101581

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970221101581


شماره دادنامه قطعی:
9209970221101581

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/09/19

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
دعوی مطالبه اجرت المثل ایام زندگی مشترک

پیام رای:
عرف جامعه اسلامی و ایرانی تاکنون دلالت بر این داشته که زنان ایرانی از شوهرشان در زمان زنده بودن اجرت المثل کارهای انجام شده در دوران زندگی مشترک را مطالبه نمی کنند و درصورتی که برخلاف این عرف زوجه قصد تبرع نداشته باشد باید در زمان حیات همسرش اقدام به مطالبه اجرت المثل کند نه پس از فوت وی.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست خانم ح.م. فرزند ح. با وکالت خانم م.ک.به طرفیت آقایان 1ـ س.ر.2ـ س.ر. و خانم ها 1ـ ت.الف. 2ـ الف.ر.3ـ و.ر.4ـ الف.ر.5ـ الف.ر. به خواسته اجرت المثل سنوات زندگی مشترک خواهان با مرحوم ق.ر. از تاریخ 1/3/1361 لغایت 6/1/1379 با احتساب هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و کلیه خسارات دادرسی از ماترک مرحوم مذکور با عنایت به جامع محتویات پرونده ملاحظه تصویر مصدق سند ازدواج شماره 4126 صادره از سوی دفتر رسمی ثبت ازدواج شماره.. .. تهران احراز علقه زوجیت با نوع عقد دایم ملاحظه تصویر مصدق سند عادی عقد انقطاعی به تاریخ اول خرداد 1361 که به امضاء مرحومه مذکور رسیده گواهی حصر وراثت که مرحوم یادشده به تاریخ 7/1/1379 درگذشته و ورثه حین الفوت وی خواهان و خواندگان می باشند اظهار وکیل خواهان مبنی بر اینکه کارهای انجام شده توسط موکله در زندگی مشترک با مرحوم ق.ر. به قصد دریافت اجرت و با دستور مرحوم همسر موکله بوده تصدیق اظهارات وی توسط گواهان و سوگند خواهان به والله بالله و تالله که اجرت المثل سنوات زندگی مشترک را از مرحوم همسرش ق.ر. دریافت ننموده نظریه کارشناس که مصون از هرگونه تعرض پیوست پرونده می باشد لذا دادگاه خواسته خواهان را محرز و مسلم تشخیص و مستندا به تبصره ذیل ماده 336 قانون مدنی و مواد 198 502 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب حکم به الزام خواندگان به پرداخت مبلغ 000/000/108 ریال بابت اصل خواسته و از باب تسبیب به پرداخت مبلغ 000/219/3 ریال بابت خسارات دادرسی از ماترک مرحوم یادشده در حق خواهان صادر و اعلام می نماید و صدور اجراییه منوط به پرداخت مابه التفاوت هزینه دادرسی می باشد رای صادره غیابی و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه و پس ازآن ظرف همان مدت قابل اعتراض و رسیدگی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 230 دادگاه عمومی خانواده تهران ـ محمد لو

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای س.ر. به طرفیت خانم ح.م. نسبت به دادنامه شماره 1159مورخ 9/7/92 اصداری از شعبه 230دادگاه حقوقی(خانواده) تهران که به موجب آن تجدیدنظرخواه و چند نفر دیگر (وراث محترم ق.ر. ) به پرداخت اجرت المثل ایام زندگی زناشویی با متوفی محکوم شده اند اعتراض وارد است زیرا اولا وفق تبصره ماده 336قانون مدنی برای مطالبه اجرت المثل سه شرط اساسی ضروری است اولا زوجه قصد تبرع نداشته است ثانیا به دستور زوج کارهایی که در وظیفه وی نبوده انجام داده باشد ثانیا کارهایی که زوجه در منزل انجام داده عرفا مورد مطالبه باشد که در این مورد اولا عرف جامعه اسلامی و ایرانی تاکنون دلالت بر این داشته که زوجین در تشیید مبانی خانواده مشارکت دارند وزنان ایرانی از شوهرشان درزمان زنده بودن مطالبه اجرت المثل نکرده اند ثانیا کارهای انجام شده باید به دستور زوج باشد که در این مورد زوج مرحوم شده (سال 79) و دلیلی بر اینکه زوج به زوجه دستور داده باشد چه کارهایی در منزل انجام دهد ارایه نشده است ثالثا زوجه در صورت عدم تبرع بایستی درزمان حیات زوج مطالبه اجرت المثل نماید که در این مورد اقدام نشده است لذا دادگاه مستندا به ماده 358قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ضمن نقض دادنامه معترض عنه رای بر رد دعوی خواهان نسبت به معترض صادر و اعلام می گردد این رای قطعی است.
رییس شعبه 11 دادگاه تجدیدنظر استان تهران مستشار دادگاه
فرهبد ـ علیمحمدی

قاضی:
علی محمدلو , محمود فرهبد , علی محمدی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 336 - هر گاه کسی بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفا برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتا مهیای آن عمل باشد عامل مستحق اجرت عمل خود خواهد بود مگر این که معلوم شود که قصد تبرع داشته است. تبصره ـ چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل باشد به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید. (الحاقی بموجب قانون الحاق یک تبصره به ماده 336 قانون مدنی مصوب 24/11/1385(

مشاهده ماده 336 قانون مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 502 - هزینه دادرسی عبارتست از: 1 - هزینه برگهایی که به دادگاه تقدیم می شود. 2 - هزینه قرارها و احکام دادگاه.

مشاهده ماده 502 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM