رای قضایی شماره 9209970269700658

رای قضایی شماره 9209970269700658

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970269700658


شماره دادنامه قطعی:
9209970269700658

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/08/25

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
درج مبلغ بر روی چک امضادار مسروقه و تحویل آن به شخص ثالث

پیام رای:
درج مبلغ بر روی چک امضادار مسروقه و تحویل آن به شخص ثالث مصداق بزه تحصیل مال از طریق نامشروع است؛ نه جعل و استفاده از سند مجعول.

رای دادگاه بدوی
در خصوص اتهام آقایان 1- پ.الف. دایر بر جعل سند غیررسمی چک و استفاده از آن و کلاهبرداری لوازم برقی به ارزش 50 میلیون ریال از آقای ع.ف. و سرقت از مخدوم خود آقای م.خ. بـه ارزش 300 میلیون ریال و 2- م.م. دایر بر خرید مال مسروقه با توجه به شکایت شکات و تحقیقات انجام شده و نظر به قرار مجرمیت و کیفرخواست صادره از شعبه 11 بازپرسی دادسرای ناحیه 12 تهران بر اساس تحقیقات انجام شده و با ملاحظه اظهارات متهمین و وکالت آقای ه.ع. از متهم ردیف اول و وکالت آقای م.الف. از متهم ردیف دوم و توجها به دفاعیات هر یک از آنان و با در نظر گرفتن جرایم یاد شده دادگاه با توجـه به این که متهم ردیف اول در دادسرا اعلام داشته جعل چک را قبول دارد فقط مبلغ و تاریخ وجه را نوشته و امضاء داشته و آن امضاء نکرده چک را داده به آقای م.ف. و اتهام سرقت را هم قبول کرده است و گوشی و موتور هم گرو نگه داشته و متهم ردیف دوم اعلام داشته خبر نداشته سرقتی است. لذا با لحاظ مراتب مذکور دادگاه دفاعیات متهم ردیف دوم و وکیل وی را موجه دانسته و به جهت عدم احراز سوءنیت با توجه به معامله فی ما بین به استناد اصل 37 قانون اساسی حکم به برایت نامبرده صادر و اعلام می دارد. و اما متهم ردیف اول آقای پ.الف. را در مورد جعل و استفاده از سند مجعول و سرقت دفاعیات وی و وکیل نامبرده را موجه ندانسته با توجه به اظهارات قبلی متهم و اقرار وی و قراین و امارات دیگر به استناد مواد 536-656 و مـاده 19 قانون مجازات اسلامی در مورد جعل سند مذکور به 10 میلیون ریال جزای نقدی و در مورد استفاده از آن بـه پرداخت 10 میلیون ریال جزای نقدی در حق دولت و در مـورد سرقـت بـه شش ماه حبس و 20 ضربه شلاق و رد مال مسروقه با معدوم نمـودن سنـد مجعـول مذکـور حکـم صـادر و اعـلام و نسبـت بـه کلاهبرداری به جهت احراز جعل و سرقت به شرح فوق و عدم وجود شرایط کلاهبرداری به استناد اصل 37 قانون اساسی حکم به برایت متهم موصوف در آن خصوص صادر و اعلام میدارد. رای صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر می باشد.
رییس شعبه 1015 دادگاه عمومی جزایی تهران ـ صدوقی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی آقای ه.ع. به وکالت از آقای پ.الف. از دادنامه شماره 500544 مورخ 1392/5/28 صادره از شعبه 1015 دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن آقای الف. به اتهام جعل به پرداخت ده میلیون ریال جزای نقدی و به اتهام استفاده از سند مجعول به پرداخت ده میلیون ریال جزای نقدی و به اتهام سرقت به تحمل شش ماه حبس و بیست ضربه شلاق و رد مال مسروقه محکوم شده است وارد به نظر نمی رسد زیرا اساس دادنامه یعنی احراز بزهکاری نامبرده با اقاریر مقرون به واقع وی در صفحات 45 46 و 83 منطبق است و بر خلاف مقررات به نظر نمی رسد. النهایه در ما نحن فیه جعل و استفاده از سند مجعول رخ نداده بلکه محکوم علیه چک متعلق به غیر که دارای امضاء بوده است را با درج مبلغ به دیگری تحویل داده است و این از مصادیق بزه جعل نمی باشد لهذا ضمن تغییر عنوان بزه استنادی به تحصیل مال نامشروع و ماده استنادی به ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری و بند 2 ماده سه قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مجازات او را به پرداخت جزای نقدی به مبلغ پنج میلیون ریال جزای نقدی و رد سی و یک میلیون ریال مال تحصیل شده به آقای ع.ف. تعیین می نماید و اما از حیث سرقت با توجه به گذشت شاکی خصوصی مستندا به بند یک ماده 22 قانون مجازات اسلامی مجازات حبس نامبرده به پرداخت پنج میلیون ریال جزای نقدی تبدیل و تخفیف می گردد و مستندا به تبصره 2 و 4 ماده 22 قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب با اصلاح و تخفیف به عمل آمده رای به تایید دادنامه معترض عنه در نتیجه صادر می گردد. این رای قطعی است.
مستشاران شعبه 63 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
رمضانی ـ ناصری نژاد

قاضی:
صدوقی , رمضانی , ناصری نژاد

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 22 ـ انحلال شخص حقوقی و مصادره اموال آن زمانی اعمال می شود که برای ارتکاب جرم به وجود آمده یا با انحراف از هدف مشروع نخستین فعالیت خود را منحصرا در جهت ارتکاب جرم تغییر داده باشد.

مشاهده ماده 22 قانون مجازات اسلامی

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM