رای قضایی شماره 9209970222300925

رای قضایی شماره 9209970222300925

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970222300925


شماره دادنامه قطعی:
9209970222300925

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/07/10

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
جنبه عمومی ایراد ضرب و جرح عمدی در محیط منزل

پیام رای:
ضرب و جرح عمدی منتهی به شکستگی یا نقص عضو از مصادیق ماده 614 قانون مجازات اسلامی و دارای جنبه عمومی است.

رای دادگاه بدوی
در خصوص شکایت آقایان 1- ص.م. 2- ش.ن. 3- خانم ص.ن. با وکالت آقای ر.غ. علیه آقایان 1- ن.ن. 2- پ.الف. 3- م.الف. با وکالت آقای و.و. به اتهام ایراد ضـرب و جرح عـمدی؛ با توجه به شکایت شکات و وکیل آنان گزارش مرجع انتظامی گواهی پزشکی قانونی اقرار صریح متهمین ن.ن. و م.الف. به شرکت در درگیری و دفاعیات غیرموجه و غیرموثر متهمین و وکیل احدی از متهمین و فراری بودن متهم پ.الف. و مخفی شدن از دید مامورین و عدم دستگیری علی رغم صدور دستور دستگیری و اقدامات مرجع انتظامی در دستگیری وی بی نتیجه بوده است و با توجه به سایر قراین و امارات موجود در پرونده اتهام انتسابی به متهمین فوق الذکر محرز و مسلم است لذا دادگاه هر سه متهم را بالسویه از لحاظ جنبه خصوصی جرم مستندا به مواد 484-481-480-367-302-294 قانون مجازات اسلامی از بابت 1- تورم اطراف چشم چپ و خونریزی ملتحمه چشم چپ جمعا معادل یک درصد دیه کامل انسان 2- سیاه شدگی اطراف چشم چپ به شش دینار 3- کبودی انتهای فوقانی ساعد راست یه یک و نیـم دینـار 4- آسیب عصب چشم چپ منجر به کاهش شدید بینایی چشم چپ میزان ارش نقص عضوی کاهش بینایی چشم چپ معادل بیست و پنج درصد دیه کامل انسان 5- شکستگی استخوان حدقه چشم چپ که بدون عیب التیام یافته (در حد هاشمه) به ده شتـر در حـق شـاکی آقـای ص.م. و از بابـت 1- جراحت (در حد حارصه) پشت دست راست به نیم درصد دیه کامل 2- جراحت (در حد حارصه) خلف مچ راست به نیم درصد دیه کامل انسان 3- کبودی گونه راست به سه دینـار 4- جراحت (در حد حارصه) ناحیه داخلی مچ دسـت چـپ بـه نیم درصد دیه کامل انسان اما در خصوص تورم پشت دست راست و تورم مختصر ناحیه گیجگاهی راست (طبق درخواست وکیل مصدوم در تاریخ 23/12/90) در تعیین ارش انصراف داده است در حق شاکی ش.ن. و از بابت 1- دو کبودی در حال جذب ران راست به سه دینار 2- کبودی در حال جذب زانوی چپ به یک و نیم دینار در حق خانم ص.ن. محکوم می نماید و از بابت جنبه عمومی جرم مستندا به تبصره 2 ماده 269 قانون مجازات اسلامی متهمین 1- ن.ن. 2- م.الف. هر کدام را به شش ماه حبس تعزیری و متهم پ.الف. را به هشت ماه حبس تعزیری محکوم می نماید. رای صادره در خصوص متهمین ن.ن. و م.الف. حضوری و ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد و نسبت به متهم پ.الف. غیابی و ظرف 10 روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همین دادگاه و پس از انقضای مهلت واخواهی ظرف 20 روز قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه 104 دادگاه عمومی جزایی بخش گلستان ـ گراوندی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی م.الف. با وکالت بعدی آقای ف.غ. و ن.ن. نسبت به قسمتی از دادنامه شماره 105-91 مورخ 28/3/91 در پرونده کلاسه 2018-88 صادره از شعبه 104 دادگاه عمومی جزایی بخش گلستان که به موجب آن تجدیدنظرخواهان به اتهام ایراد ضرب و جرح عمدی موضوع شکایت آقایان ص.م. و ش.ن. و خانم ن. با وکالت آقای ر.غ. و با احراز بزهکاری و به استناد مواد قانونی از جنبه خصوصی جرم به پرداخت مقادیری دیه و ارش به طور مساوی در حق مـضروبین و مجروحیـن شده اند و از جـنـبه عـــمومی جـرم به استناد تبصره 2 ماده 269 قانون مجـازات اسـلامی هر یک به شش ماه حبس محکوم شده اند. نظر به اینکه تجدیدنظرخواهان در این مرحله از رسیدگی ایراد و دفاع موثری که از جهات شکلی و ماهوی مندرج در ماده 240 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری باشد اقامه ننموده اند و از نظر این دادگاه ایضا این قسمت از دادنامه تجدیدنظرخواسته منطبق با موازین قانونی و دلایل موجود در پرونده است الا اینکه عمل ارتکابی تجـدیدنظرخواهان با توجه به این که منتهی به شکستگی و نقص عضو شده است از مصادیق ماده 614 قانون مجازات اسلامی است نه تبصره 2 ماده 269 قانون موصوف که در حال حاضر فسخ شده است. مع الوصف با حذف ماده استنادی موصوف و الحاق ماده 614 قانون مجازات اسلامی و با رعایت وضعیت خاص تجدیدنظرخواهان و فقدان سابقه کیفری آنها به استناد ماده 250 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقـلاب در امـور کیـفـری ضـمـن رد تجدیـدنظـرخـواهی تجدیدنظرخواهان دادنامه تجدیدنظرخواسته را با اصلاحات موصوف تایید می نماید. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 23 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
منصوری ـ جعفری شهنی

قاضی:
منصوری , جعفری شهنی , گراوندی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 484 ـ در موارد وقوع قتل و عدم شناسایی قاتل که با تحقق لوث نوبت به قسامه مدعی علیه برسد و او اقامه قسامه کند دیه از بیت المال پرداخت می شود و در غیر موارد لوث چنانچه نوبت به سوگند متهم برسد و طبق مقررات بر عدم انجام قتل سوگند بخورد دیه از بیت المال پرداخت می شود.

مشاهده ماده 484 قانون مجازات اسلامی

ماده 481 ـ هرگاه مجنی علیه یا اولیای دم ادعاء کنند که مرتکب شخصی نامعین از دو یا چند نفر معین است در صورت تحقق لوث مدعی می تواند اقامه قسامه نماید. با اجرای قسامه بر مجرم بودن یکی از آنها مرتکب به علم اجمالی مشخص می شود و مفاد مواد فوق اجراء می گردد.

مشاهده ماده 481 قانون مجازات اسلامی

ماده 480 ـ در موارد تحقق لوث و امکان اثبات جنایت علیه شخصی معین از اطراف علم اجمالی با قسامه طبق مقررات قسامه عمل می شود.

مشاهده ماده 480 قانون مجازات اسلامی

ماده 367 ـ در ماده (366) این قانون اگر اولیای هر دو مجنی علیه خواهان قصاص باشند و دو مجنی علیه از نظر دیه یکسان نباشند و دیه مرتکبان بیش از دیه مجنی علیهم باشد مانند اینکه هر دو قاتل مرد باشند و یکی از دو مقتول زن باشد خواهان قصاص از سوی زن باید نصف دیه کامل را بپردازد که در این صورت به سبب مشخص نبودن مرتکب قتل زن فاضل دیه مذکور میان مرتکبان به نسبت مساوی تقسیم می شود. تبصره ـ دیه موضوع این ماده طبق این قانون و قبل از قصاص به مستحق پرداخت می شود.

مشاهده ماده 367 قانون مجازات اسلامی

ماده 302 ـ در صورتی که مجنی علیه دارای یکی از حالات زیر باشد مرتکب به قصاص و پرداخت دیه محکوم نمی شود: الف ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب سلب حیات است. ب ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب قطع عضو است مشروط بر اینکه جنایت وارد شده بیش از مجازات حدی او نباشد در غیر این صورت مقدار اضافه بر حد حسب مورد دارای قصاص و یا دیه و تعزیر است. پ ـ مستحق قصاص نفس یا عضو فقط نسبت به صاحب حق قصاص و به مقدار آن قصاص نمی شود. ت ـ متجاوز و کسی که تجاوز او قریب الوقوع است و در دفاع مشروع به شرح مقرر در ماده (156) این قانون جنایتی بر او وارد شود. ث ـ زانی و زانیه در حال زنا نسبت به شوهر زانیه در غیر موارد اکراه و اضطرار به شرحی که در قانون مقرر است. تبصره 1 ـ اقدام در مورد بندهای (الف) (ب) و (پ) این ماده بدون اجازه دادگاه جرم است و مرتکب به تعزیر مقرر در کتاب پنجم «تعزیرات» محکوم می شود. تبصره 2 ـ در مورد بند (ت) چنانچه نفس دفاع صدق کند ولی از مراتب آن تجاوز شود قصاص منتفی است لکن مرتکب به شرح مقرر در قانون به دیه و مجازات تعزیری محکوم می شود.

مشاهده ماده 302 قانون مجازات اسلامی

ماده 294 ـ اگر کسی به علت اشتباه در هویت مرتکب جنایتی بر دیگری شود در صورتی که مجنی علیه و فرد مورد نظر هر دو مشمول ماده (302) این قانون نباشند جنایت عمدی محسوب می شود.

مشاهده ماده 294 قانون مجازات اسلامی

ماده 269 ـ حرز عبارت از مکان متناسبی است که مال عرفا در آن از دستبرد محفوظ میماند.

مشاهده ماده 269 قانون مجازات اسلامی

ماده 614 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان کودکی که زمان سخن گفتن او فرا نرسیده موجب دیه کامل است لکن اگر بعدا معلوم شود که لال بوده است مازاد بر یک سوم دیه مسترد می شود.

مشاهده ماده 614 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM