رای قضایی شماره 9209970905300097

رای قضایی شماره 9209970905300097

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970905300097


شماره دادنامه قطعی:
9209970905300097

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/07/06

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تشخیص دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
انتقال معلمین رسمی آزمایشی

پیام رای:
شرط رضایت معلمین رسمی برای انتقال و تغییر محل خدمت شامل مستخدمین رسمی آزمایشی نمی‎شود.

رای شعبه دیوان عدالت اداری
با توجه به اوراق و محتویات پرونده و مضمون لایحه دفاعیه طرف شکایت محل خدمت شاکی به عنوان مستخدم رسمی آزمایشی طی حکم کارگزینی شماره.. . مورخه 6/5/89 شهر فارسان تعیین گردیده است که پس از آن طی حکم کارگزینی شماره.. . مورخه 27/7/90 محل خدمت وی به شهرستان.. . تغییر پیدا کرده است. نظر به اینکه مطابق بند هـ ماده 9 قانون رسیدگی به تخلفات اداری تغییر محل جغرافیایی خدمت مستخدمین دولت از مجازات های اداری می باشد که از سوی هیات های رسیدگی به تخلفات اداری قابل اعمال است و بر اساس بند دوم ماده 50 قانون برنامه پنجم بدون رضایت مستخدم از سوی مدیران دستگاه ها قابل اعمال نیست و در مانحن فیه شاکی رضایتی به انتقال خود اعلام نداشته است بنابراین اقدام طرف شکایت از حدود اختیارات قانونی خارج است لذا حکم به ابطال حکم کارگزینی اخیر الذکر و اعاده شاکی به محل خدمت اولیه در حوزه جغرافیایی فارسان صادر و اعلام می گردد. این رای بر طبق ماده 7 قانون دیوان عدالت اداری قطعی است.
رییس شعبه 3 دیوان عدالت اداری ـ مستشار شعبه
واحدی ـ فرزد

رای شعبه تشخیص دیوان عدالت اداری
در خصوص تقاضای مدیر کل آموزش و پرورش استان چهارمحال و بختیاری به اعمال ماده 18 قانون دیوان عدالت اداری نسبت به دادنامه شماره 01978 مورخ 18/6/1391 شعبه سوم دیوان عدالت اداری؛ نظر به اینکه مستندا به ماده 7 قانون تعیین تکلیف معلمان حق التدریس مصوب 15/7/1388 مجلس شورای اسلامی سازماندهی محل خدمت معلمان به عهده آموزش و پرورش می باشد و ماده 46 قانون مدیریت خدمات کشوری نیز صراحت دارد که کسانی که شرایط ورود به استخدام رسمی را کسب می نماید قبل از ورود به خدمت رسمی یک دوره آزمایشی را که مدت این سه سال می باشد طی خواهند نمود و مستخدم مذکور در زمان تعیین محل خدمت ایشان رسمی آزمایشی بوده و هنوز رسمی قطعی نشده است تا بند «و»; ماده 50 قانون برنامه پنجم در مورد انتقال ایشان رضایت مستخدم کسب گردد و به علاوه بند هـ ماده 9 قانون تخلفات اداری منصرف از این موضوع می باشد. علی هذا و بنا به مراتب فوق اشتباه بین قانونی در رای ملحوظ است و قابلیت نقض دارد. بدین وسیله با استناد به ماده 16 قانون دیوان عدالت اداری و با پذیرش تقاضای اداره کل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری ضمن نقض دادنامه معترض عنه حکم به رد شکایت شاکی صادر و اعلام می گردد. این رای قطعی است.
مستشاران شعبه 3 تشخیص دیوان عدالت اداری
آریافرـ کریمی تبار ـ سبزواری نژاد

قاضی:
ذبیح اله واحدی , فرزد , آریافر , حجت سبزواری نژاد , کریمی‏تبار

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 7ـ دیوان می تواند به تعداد مورد نیاز کارشناسانی از رشته های مختلف که حداقل دارای ده سال سابقه کار اداری و مدرک کارشناسی یا بالاتر باشند به عنوان مشاور دیوان داشته باشد. در صورت نیاز هریک از شعب به مشاوره و کارشناسی به درخواست شعبه یا به تشخیص رئیس دیوان کارشناس مشاور توسط رئیس دیوان به شعبه معرفی می شود. در این صورت کارشناس پس از بررسی موضوع نتیجه را به طور مکتوب به شعبه ارائه می کند تا در پرونده درج شود. قاضی شعبه با ملاحظه نظر وی مبادرت به صدور رای می نماید. تبصره ـ حقوق و مزایای مشاورینی که در اجرای ماده (9) قانون دیوان عدالت اداری مصوب 25/9/1385 منصوب شده اند مطابق مقررات زمان انتصاب محاسبه و پرداخت می شود.

مشاهده ماده 7 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 18ـ دادخواست باید حاوی نکات زیر باشد: الف ـ مشخصات شاکی 1ـ نام و نام خانوادگی نام پدر تاریخ تولد کد ملی شغل تابعیت و اقامتگاه برای اشخاص حقیقی 2ـ نام شماره ثبت اقامتگاه اصلی و شماره تلفن تماس برای اشخاص حقوقی ب ـ مشخصات طرف شکایت 1ـ نام و نام خانوادگی سمت و نشانی دقیق محل کار مامور دولت درصورت امکان 2ـ نام کامل دستگاههای موضوع ماده (10) این قانون پ ـ نام و نام خانوادگی و اقامتگاه وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی شاکی در صورت تقدیم دادخواست توسط آنان ت ـ موضوع شکایت و خواسته ث ـ شرح شکایت ج ـ مدارک و دلایل مورد استناد چ ـ امضاء یا اثر انگشت شاکی یا وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی وی و یا امضاء و مهر شخص حقوقی ذیل دادخواست ح ـ مدرک اثبات کننده سمت برای اشخاص حقوقی و نمایندگان قانونی تبصره ـ شاکی می تواند علاوه بر نشانی پستی نشانی پست الکترونیکی یا شماره تلفن همراه یا نمابر خود را بهمنظور ابلاغ اوراق اعلام نماید که در اینصورت امر ابلاغ به یکی از طرق مزبور کافی است.

مشاهده ماده 18 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 9 ـ تنبیهات اداری به ترتیب زیر عبارتند از: الف ـ اخطار کتبی بدون درج در پرونده استخدامی. ب ـ توبیخ کتبی با درج در پرونده استخدامی. ج ـ کسر حقوق و فوق العاده شغل یا عناوین مشابه حداکثر تا یک سوم از یک ماه تا یک سال. د ـ انفصال موقت از یک ماه تا یک سال. هـ ـ تغییر محل جغرافیایی خدمت به مدت یک تا پنج سال. و ـ تنزل مقام و یا محرومیت از انتصاب به پستهای حساس و مدیریتی در دستگاه های دولتی و دستگاه های مشمول این قانون. ز ـ تنزل یک یا دو گروه و یا تعویق در اعطای یک یا دو گروه به مدت یک یا دو سال. ح ـ بازخرید خدمت در صورت داشتن کمتر از 20 سال سابقه خدمت دولتی در مورد مستخدمین زن و کمتر از 25 سال سابقه خدمت دولتی در مورد مستخدمین مرد با پرداخت 30 تا 45 روز حقوق مبنای مربوط در قبال هر سال خدمت به تشخیص هیات صادرکننده رای. ط ـ بازنشستگی در صورت داشتن بیش از بیست سال سابقه خدمت دولتی برای مستخدمین زن و بیش از 25 سال سابقه خدمت دولتی برای مستخدمین مرد بر اساس سنوات خدمت دولتی با تقلیل یک یا دو گروه. ی ـ اخراج از دستگاه متبوع. ک ـ انفصال دائم از خدمات دولتی و دستگاه های مشمول این قانون. تبصره 1 ـ در احتساب معدل خالص حقوق تفاوت تطبیق و فوق العاده شغل مستخدمان موضوع بند ط در سه سال آخر خدمت در هنگام بازنشستگی حقوق گروه جدید ( پس از تنزل یک تا دو گروه) ملاک محاسبه قرار می گیرد. تبصره 2 ـ کسور بازنشستگی یا حق بیمه ( سهم کارمند) کارمندانی که در اجرای این قانون به انفصال دایم اخراج یا بازخریدی محکوم شده یا می شوند و نیز حقوق و مزایای مرخصی استحقاقی استفاده نشده آنان و در مورد محکومان به بازنشستگی حقوق و مزایای مرخصی استحقاقی استفاده نشده همچنین کسور بازنشستگی یا حق بیمه کارمندانی که در گذشته در اجرای مقررات قانونی از دستگاه دولتی متبوع خود اخراج گردیده اند قابل پ رداخت است. تبصره 3 ـ هیاتهای بدوی یا تجدید نظر نماینده دولت در هر یک از دستگاه های مشمول این قانون هستند و رای آنان به تخلف اداری کارمند تنها در محدوده مجازاتهای اداری معتبر است و به معنی اثبات جرمهایی که موضوع قانون مجازاتهای اسلامی است نیست. تبصره 4 ـ هیاتها پس از رسیدگی به اتهام یا اتهامات منتسب به کارمند در صورت احراز تخلف یا تخلفات در مورد هر پرونده صرفا یکی از مجازاتهای موضوع این قانون را اعمال خواهند نمود.

مشاهده ماده 9 قانون رسیدگی به تخلفات اداری

ماده 46– کسانی که شرایط ورود به استخدام رسمی را کسب می نمایند قبل از ورود به خدمت رسمی یک دوره آزمایشی را که مدت آن سه سال می باشد طی خواهند نمود و در صورت احراز شرایط ذیل از بدو خدمت جزو کارمندان رسمی منظور خواهند شد: الف – حصول اطمینان از لیاقت (علمی اعتقادی و اخلاقی) کاردانی علاقه به کار خلاقیت نوآوری روحیه خدمت به مردم و رعایت نظم انضباط اداری از طریق کسب امتیاز لازم با تشخیص کمیته تخصصی تعیین صلاحیت کارمندان رسمی. ب – طی دوره های آموزشی و کسب امتیاز لازم. ج – تایید گزینش. تبصره 1- در صورتی که در ضمن یا پایان دوره آزمایشی کارمندان شرایط ادامه خدمت و یا تبدیل به ‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ استخدام رسمی را کسب ننمایند با وی به یکی از روش های ذیل رفتار خواهد شد: الف – اعطای مهلت دو ساله دیگر برای احراز شرایط لازم. ب – تبدیل وضع به استخدام پیمانی. ج – لغو حکم. تبصره 2- با کارمندان پیمانی در صورت شرکت در آزمون و احراز صلاحیت های موضوع ماده (42) و پذیرفته شدن برای استخدام رسمی در مشاغل حاکمیتی به شرح زیر رفتار خواهد شد. 1- ‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎سوابق پیمانی آنها جزو سوابق رسمی محسوب می شود. 2- ‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎سابقه سنوات خدمت آنها به سقف سن موضوع بند (الف) ماده (42) فصل ‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ ورود به خدمت اضافه می شود. تبصره 3- آیین نامه اجرایی این ماده توسط سازمان تهیه و به تصویب هیات وزیران می رسد.

مشاهده ماده 46 قانون مدیریت خدمات کشوری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM