رای قضایی شماره 9309970221801659

رای قضایی شماره 9309970221801659

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970221801659


شماره دادنامه قطعی:
9309970221801659

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/12/18

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مطالبه همزمان بهای عادله ملک و اجرت المثل

پیام رای:
مطالبه همزمان بهای عادله به نرخ روز و اجرت المثل ایام تصرف توجیه قانونی ندارد زیرا از زمان تملک دستگاه اجرایی مالک مستحق دریافت حقوق مالکانه بوده و منافع ملک متعلق حق دستگاه تملک کننده می شود.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی بانک الف. به طرفیت 1- شرکت برق منطقه ای 2- شرکت توزیع نیروی برق بزرگ به خواسته الزام خوانده به پرداخت بهای روز 131 مترمربع از پلاک ثبتی.. . فرعی از.. . اصلی و اجرت المثل ایام تصرف خوانده همراه تاخیر تادیه از زمان کارشناسی ارزش ملک تا روز وصول مبالغ به همراه خسارات دادرسی دادگاه و با بررسی مندرجات پرونده نظر به وصول لایحه شماره.. . مورخ 1393/8/26 شرکت سهامی برق منطقه ای تهران و منضمات آن ضمن عدول از نظریه کارشناس و ارجاع به عمل آمده به نظریه هیات کارشناسان از آنجا که برابر با دادنامه 23930 مورخ 1380/12/12 دعوی بانک الف. در مطالبه قیمت روز 131 مترمربع از پلاک ثبتی.. . فرعی از 88 اصل به طرفیت شرکت برق منطقه ای در پرونده کلاسه.. . در سال 1380 با استدلال به عمل آمده برابر با قانون حکم بر بی حقی خواندگان صادر گردیده است و به موجب دادنامه 1236-1381/6/31 در پرونده کلاسه.. . شعبه محترم 608 تجدیدنظرخواهی به عمل آمده از سوی بانک الف. خارج از مهلت و برابر با ماده 339 قانون آ.د.م قرار رد دادخواستی تجدیدنظرخواهی صادر شده است بنابراین در خصوص مطالبه وجه الثمن به قیمت روز دعوی به طرفیت خواندگان اعتبار امر مختومه بها را داشته و قرار رد دعوی برابر با ماده 84 ق.آ.د.م صادر و اعلام می دارد و در خصوص مطالبه اجرت المثل نیز از آنجا که حکم به بی حقی در مطالبه وجه 131 متر به شرحی که گذشت صادر شده است خواهان مالکیتی نداشته و دعوی مطروحه با وصف اینکه تصرف مساحت مزبور از سوی خوانده به موجب دادنامه مزبور در اجرای مواد 18 و 19 قانون سازمان برق منطقه ایران و بند 9 ماده 50 قانون برنامه بودجه سال 1356 حقوق ارتفاقی تلقی و اقدامات تصرف را حق قانونی و خوانده تلقی نموده است فلذا مطالبه اجرت المثل محکوم به بطلان است رای صادره ظرف مدت بیست روز قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه های تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 121 دادگاه عمومی حقوقی تهران - افخمی عقدا

رای دادگاه تجدیدنظر استان
آن قسمت از دادنامه تجدیدنظرخواسته به شماره 9309970241801139 مورخ 1393/8/27 صادره از شعبه 121 دادگاه عمومی حقوقی تهران که بر قرار رد دعوی تجدیدنظرخواه بانک الف. به خواسته مطالبه بهای قسمتی از پلاک ثبتی.. . فرعی از 88 اصلی به مساحت 131 مترمربع نسبت به شرکت برق منطقه ای اشعار دارد مخالف قانون و مقررات موضوعه بوده و اعتراض به شرح لایحه اعتراضیه وارد و متضمن جهت موجه در نقض آن می باشد زیرا که قاعده اعتبار امر قضاوت شده صرفا ناظر به احکام قطیت یافته بوده و تسری به قرار ندارد که در مانحن فیه هرچند در مرحله رسیدگی نخستین شعبه 608 دادگاه عمومی تهران و مبادرت به صدور حکم به شماره 2393 نموده است لیکن با تجدیدنظرخواهی به عمل آمده شعبه 28 دادگاه تجدیدنظر استان تهران طی دادنامه شماره 2081 مورخ 1381/11/8 با نقض دادنامه معترض عنه قرار رد دعوی خواهان نخستین را صادر نموده است بنابراین موضوع معنونه خروج موضوعی از قاعده اعتبار امر مختومه بها دارد و لذا دادگاه با قبول لایحه اعتراضیه و با استناد به قسمت آخر از ماده 353 از قانون آیین دادرسی مدنی ضمن نقض دادنامه معترض عنه در این قسمت پرونده را جهت ادامه رسیدگی و اظهارنظر ماهیتی به دادگاه نخستین اعاده می نماید لیکن آن قسمت از دادنامه تجدیدنظر خواسته که بر قرار رد دعوی تجدیدنظرخواه به طرفیت شرکت توزیع نیروی برق و بطلان دعوی مشارالیه به خواسته مطالبه اجرت المثل ایام تصرف از سال 1364 اشعار دارد مآلا موافق قانون و مقررات موضوعه بوده و اعتراض به شرح لایحه اعتراضیه وارد نبوده و مستوجب نقض آن نمی باشد زیرا که اولا شرکت های توزیع برق به موجب قانون استقلال شرکت های توزیع مصوب 1386 از شرکت برق منطقه ای منتــزع شده اند و وظایف محوله به آن شرکت نیز به استناد بند 2 از ماده واحده مرقوم مشخص شده است که متولی خطوط انتقال نیروی برق شرکت برق منطقه ای می باشد بنابراین دعوی مطروحه توجهی به شرکت توزیع ندارد. ثانیا خواهان در صورتی استحقاق دریافت اجرت المثل را دارند که از موضوع دریافت بهای عادله و به نرخ روز ملک منصرف شوند بدیهی است که مطالبه همزمان بهای عادله و به نرخ روز و اجرت المثل ایام تصرف توجیه قانونی نداشته و این امر بدان جهت است که از زمان تملک دستگاه اجرایی و عدم تعرض ملک به موضوع تملک استحقاق مالک به دریافت حقوق مالکانه با رعایت قانون تملک اراضی بوده و منافع ملک متعلق حق دستگاه تملک کننده خواهد شد بنابراین دادگاه ضمن رد درخواست تجدیدنظرخواهی در این قسمت مستندا به قسمت اول از ماده 353 و 355 و قسمت آخر از ماده 358 از قانون آیین دادرسی مدنی دادنامه معترض عنه در این دو قسمت نتیجتا تایید و استوار می نماید. رای صادره حضوری و قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 18 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
امانی شلمزاری - کریمی

قاضی:
عزت اله امانی شلمزاری , کریمی , علی افخمی عقدا

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 339 - متقاضی تجدیدنظر باید دادخواست خود را ظرف مهلت مقرر به دفتر دادگاه صادرکننده رای یا دفتر شعبه اول دادگاه تجدیدنظر یا به دفتر بازداشتگاهی که در آنجا توقیف است تسلیم نماید. هریک از مراجع یادشده در بالا باید بلافاصله پس از وصول دادخواست آن را ثبت و رسیدی مشتمل بر نام متقاضی و طرف دعوا تاریخ تسلیم شماره ثبت و دادنامه به تقدیم کننده تسلیم و در روی کلیه برگهای دادخواست تجدیدنظر همان تاریخ را قید کند. این تاریخ تاریخ تجدیدنظر خواهی محسوب می گردد. تبصره 1 - درصورتی که دادخواست به دفتر مرجع تجدیدنظر یا بازداشتگاه داده شود به شرح بالا اقدام و دادخواست را به دادگاه صادرکننده رای ارسال می دارد. چنانچه دادخواست تجدیدنظر در مهلت قانونی تقدیم شده باشد مدیر دفتر دادگاه بدوی پس از تکمیل آن پرونده را ظرف دو روز به مرجع تجدیدنظر ارسال می دارد. تبصره 2 - درصورتی که دادخواست خارج از مهلت داده شود و یا در مهلت قانونی رفع نقص نگردد به موجب قرار دادگاه صادرکننده رای بدوی رد می شود. این قرار ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ در مرجع تجدیدنظر قابل اعتراض است رای دادگاه تجدیدنظر قطعی است. تبصره 3 - دادگاه باید ذیل رای خود قابل تجدیدنظر بودن یا نبودن رای و مرجع تجدیدنظر آن را معین نماید. این امر مانع از آن نخواهد بود که اگر رای دادگاه قابل تجدیدنظر بوده و دادگاه آن را قطعی اعلام کند هریک از طرفین درخواست تجدیدنظر نماید.

مشاهده ماده 339 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 353 - دادگاه تجدیدنظر در صورتی که قرار مورد شکایت را مطابق با موازین قانونی تشخیص دهد آن را تایید می کند. در غیر این صورت پس از نقض پرونده را برای رسیدگی ماهوی به دادگاه صادرکننده قرار عودت می دهد.

مشاهده ماده 353 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM