رای قضایی شماره 9209970221600347

رای قضایی شماره 9209970221600347

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970221600347


شماره دادنامه قطعی:
9209970221600347

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/04/05

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
استناد به گواهی گواهان در دادخواست

پیام رای:
استناد به گواهی گواهان در دادخواست بدون قید مشخصات ایشان تکلیفی برای دادگاه نسبت به بررسی آن ایجاب نمی نماید.

رای دادگاه بدوی
خواسته دعوی آقای س.ک. به طرفیت آقای ر. و خانم س. مطالبه وجه به میزان 000/000/200 ریال به انضمام خسارات دادرسی و قانونی و خسارت تاخیر تادیه می باشد. همچنین دعوای جلب ثالثی نیز خواهان به طرفیت خواندگان و خانم ر.ب. و م.ب. به همراه اعسار مطرح و اعلام نموده است که بر آن اساس خوانده جلب ثالث آقای م.ب. جهت پرداخت دین خود اقدام به صدور یک فقره چک به شماره 007523 عهده بانک ملی نموده که به دلیل کسر موجودی برگشت شده است. تقاضای محکومیت خواندگان به پرداخت وجه چک و خسارات دادرسی و تاخیر تادیه را دارم. دادگاه پس از جری تشریفات قانونی و دعوت از اصحاب دعوی اولا ـ در خصوص آقای ر. و خانم س.الف. به عنوان ظهرنویسان چک بالاصاله نظر به این که رعایت ماده 375 قانون تجارت در خصوص مطالبه وجه چک در تاریخ مقرر قانونی نشده است دادگاه به استناد ماده مرقوم قرار عدم استماع دعوی را صادر و اعلام می نماید. قرار صادره ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه های محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد. ثانیا ـ در خصوص خواندگان دعوی جلب ثالث به عنوان ورثه صادرکنندگان چک (مرحوم م.ب.) نظر به این که مستندات ابرازی خواهان مصون از تعرض و تکذیب خواندگان باقی مانده است و دلیلی که حاکی از پرداخت دین یا بطلان دعوی باشد به دادگاه تقدیم نشـده است فلـذا دادگاه با وارد دانستـن دعـوای مطـروحـه به استناد مـواد 310 و 313 قانـون تجارت تبصـره الحاقـی به ماده 2 قانون صدور چک و مواد 192 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به محکومیت خواندگان جلب ثالث به نسبت سهم الارث از ماترک متوفی به پرداخت مبلغ 000/000/200 ریال بابت اصل خواسته و مبلغ 000/945/9 ریال بابت خسارت دادرسی و همچنین خسارت تاخیر تادیه از تاریخ 26/9/90 لغایت زمان تادیه که به علت مشخص نبودن شاخص بانک مرکزی در زمان تادیه توسط اجرای احکام مدنی محاسبه خواهد شد در حق خواهان صادر و اعلام می نماید. حکم صادره نسبت به خانم ر. حضوری و ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه های محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد. نسبت به مابقی خواندگان غیابی محسوب و ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه می باشد. در خصوص خواسته اعسار از هزینه دادرسی با توجه به استرداد آن حسب لایحه شماره 762 ـ 7/4/91 دادگاه به استناد بند الف ماده 107 قانون آیین دادرسی مدنی قرار ابطال دادخواست را صادر و اعلام می نماید. قرار صادره ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه های محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 4 دادگاه عمومی حقوقی شهرستان ری ـ عسگری توانی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ر.ق. به طرفیت آقای م.ک. از دادنامه شماره 670 و 669 مورخ 2/8/91 صادره از شعبه چهارم دادگاه عمومی حقوقی شهرستان ری در آن بخشی که ناظر بر محکومیت تجدیدنظرخواه به عنوان احدی از وراث قانونی صادر کننده چک مرحوم م.ب. به نسبت سهم الارث خود از مبلغ چک به شماره 007523 به مبلغ دویست میلیون ریال عهده بانک ملی شعبه... به انضمام خسارات دادرسی و تاخیر تادیه می باشد دادگاه در این مرحله از دادرسی پس از بررسی مندرجات پرونده تجدیدنظرخواهی به عمل آمده را وارد ندانسته و اساسا آن را به کیفیتی نمی داند تا موجبات نقض و اعلام بی اعتباری دادنامه تجدیدنظرخواسته را برای این دادگاه موجه و مدلل نماید زیرا صدور چک از ناحیه مورث تجدیدنظرخواه به دلالت مستند ابرازی محرز و مسلم می باشد ـ چک صادره دلالت بر اشتغال ذمه مورث نسبت به وجه چک برای دارنده آن دارد ـ و از ناحیه تجدیدنظرخواه به عنوان احدی از وراث قانونی صادر کننده چک دلیلی بر بی اعتباری چک و یا برایت ذمه مورث خود ارایه نشده ـ وجود چک در ید تجـدیدنظـرخـوانـده دلالـت بر بقـای دیـن دارد ـ و استنـاد به گواهان بدون قید مشخصات ایـشان بـرای دادگاه تکلیـف به بررسی گواهی گواهان موضـوع ادعـا ایجـاب نمـی نمـایـد. بر همین اساس چون دادنامه تجدیدنظرخواسته موافق با مقررات قانونی اصدار یافته و تجدیدنظرخواهی به عمل آمده نیز با هیچ یک از شقوق مختلف ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی منطبق نبوده دادگاه ضمن رد تجدیدنظرخواهی به عمل آمده به استناد ماده 358 از قانون مذکور عینا دادنامه تجدیدنظرخواسته را در محدوده تجدیدنظرخواهی به عمل آمده و نسبت به تجدیدنظرخواه تایید و استوار می نماید. رای صادره حضوری و قطعی است.
رییس شعبه 16 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
موسوی ـ رحیمی

قاضی:
رحیمی , موسوی , عسگری توانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 375 ـ در هر موردی که حق العمل کار شخصا می تواند خریدار یا فروشنده واقع شود اگر معامله را به آمر بدون تعیین طرف معامله اطلاع دهد خود طرف معامله محسوب خواهد شد.

مشاهده ماده 375 قانون تجارت

ماده 192 - استنکاف طرف از حضور در دادگاه یا عدم قبول سازش بعد از حضور در هرحال مانع نمی شود که طرفین بار دیگر از همین دادگاه یا دادگاه دیگر خواستار سازش شوند.

مشاهده ماده 192 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM