رای قضایی شماره 9209970225000290

رای قضایی شماره 9209970225000290

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970225000290


شماره دادنامه قطعی:
9209970225000290

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/03/08

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
شرط رجوع بیمه گر در بیمه شخص ثالث به راننــده به علت مستی

پیام رای:
شرکت بیمه در صورتی می تواند به قائم مقامی زیـان دیــده به شخصی که با رانندگی در حال مستی موجب خسارت شده است مراجعه نماید که رانندگی در حال مستی موثر در وقوع حادثه باشد و صرف رانندگی در حال مستی موجبی برای مراجعه شرکت بیمه به قائم مقامی زیان دیده به شخص وارد کننده خسارت نیست. چنانچه دلیل حادثه تقصیر دیگری باشد موردی برای مراجعه بیمه گر به راننده ای که شرب خمر کرده نیست.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی شرکت بیمه.. . به طرفیت خوانده آقای ه.ع. فرزند الف. به خواسته /000/400/13ریال (سیزده میلیون و چهارصد هزارریال) به انضمام کلیه خسارات من جمله هزینه دادرسی و حق الوکاله نمایندگان قضایی و خسارات تاخیر تادیه خواهان در تشریح خواسته بیان داشته «... مطابق ماده 6 قانون بیمه اجباری مسیولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری در قبال شخص ثالث شرکت بیمه می تواند به راننده فاقد صلاحیت رانندگی مراجعه و معادل خسارات پرداختی را از وی مطالبه نماید در مانحن فیه خوانده در لحظه تصادف بنا به گزارش مامورین دولت در کروکی تنظیمی شرب خمر کرده است و پزشکی قانونی آن را تایید نموده و به همین دلیل فاقد صلاحیت بوده است..»; با عنایت به جامع محتویات و جری تشریفات قانونی و دعوت طرفین و استماع نماینده محترم بیمه و مداقه در اسنـاد و مـدارک ابـرازی نظـر به اینکه؛ اولا ـ به موجب منطوق ماده 6 قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسیولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه زمینی در مقابل شخص ثالث مصوب 31/2/1387 شرکت بیمه در صورتـی می توانـد به قایم مقامی زیان دیده به شخصی که موجب خسارت شده است مراجعه نماید که رانندگی در حال مستی موثر در وقوع حادثه باشد و به عبارت بهتر صرف رانندگی در حال مستی موجبی برای مراجعه شرکت بیمه به قایـم مقـامی زیان دیـده به شخص وارد کننده خسارت نمی باشد بلکه قانونگذار تقصیر موثر در حادثه را ملاک و مطمـح نظر قــرار داده است. ثانیا ـ برابر نظـریه افسر کارشنـاس تصادفـات علـت تامه وقوع تصـادف بـی احتیاطـی از جانـب راننـده سـواری پژو آر ـ دی به شمـاره.. . به علت دور زدن در محل ممنـوع بـوده است کـه ارتبـاطـی به رانندگی در حال مستی موثر در سانحه ندارد و بر این اساس دادگاه دعوی خواهان را وارد ندانسته و به استناد 1257 قانون مدنی و مفهوم ماده 6 قانون یاد شده حکم به بطلان دعوی صادر و اعلام می دارد. رای صادره حضوری محسوب و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر تهران می باشد.
دادرس شعبه 14 دادگاه شهید بهشتی ـ مظلومی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی آقای ع.ق. نماینده حقوقی شرکت بیمه.. . از دادنامه شماره 1049 ـ 17/11/91 صادره از شعبه 14 دادگاه حقوقی تهران که برابر آن دعوی تجدیدنظرخواه علیه تجدیدنظرخوانده به خواسته مطالبه مبلغ 000/400/13 ریال به انضمام فروع دعوی منتهی به صدور حکم بطلان آن گردیده وارد نیست با این توضیح که تجدیدنظرخواه علت طرح دعوی بدوی خود را رانندگی تجدیدنظرخوانده در حال مستی اعلام نموده که دادگاه محترم بدوی با استدلال به این که چون مقنن تقصیر موثر در حادثه را ملاک نظر قرار داده و در مانحن فیه علت تامه وقوع تصادف بی احتیاطی راننده سواری پژو آرـدی بوده و لذا صرف مستی تجدیدنظرخوانده نمی تواند موجب اقامه دعوی تجدیدنظرخواه باشد دادنامه معترض عنه صادر را کرده که به نظر موجه و قانونی و استدلال مندرج در آن صحیح به نظر می رسد و تجدیدنظرخـواهـی با شقــوق ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی تطبیق ندارد و لایحه تجدیدنظرخواهی حاوی امری که نقض دادنامه را ایجاب نماید نیست لـذا بـا رد آن دادنـامه بدوی را وفـق ذیل ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی تایید می نماید. این رای قطعی است.
رییس شعبه 49 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
فقیه محمدی ـ غنچه

قاضی:
مظلومی , فقیه محمدی , غنچه

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 6 ـ پ هر کس بیمه می دهد متعلق به خود او است مگر آنکه در بیمه نامه تصریح شده باشد که مربوط به دیگری است لیکن در بیمه حمل و نقل ممکن است بیمه نامه بدون ذکر اسم ( به نام حامل) تنظیم شود.

مشاهده ماده 6 قانون بیمه

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM