رای قضایی شماره 9209970269400067

رای قضایی شماره 9209970269400067

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970269400067


شماره دادنامه قطعی:
9209970269400067

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/02/08

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
بیع مال مرهونه

پیام رای:
در رهن بودن مورد معامله منافاتی با انجام بیع ندارد و خریدار می تواند الزام بایع به فک رهن و انجام مقدمات لازم جهت انتقال رسمی ملک به خود را از دادگاه تقاضا نماید.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست تقدیمی آقای ح.ط. با وکالت آقای ن.ق. به طرفیت آقایان و خانم ها 1ـ ص.ن. 2ـ س. 3ـ م. 4ـ م. شهرت هر سه ر. 5ـ موسسه ق. شعبه.. . دایر بر الزام خواندگان ردیف اول لغایت چهارم به فک رهن از پلاک ثبتی تحت شماره 1841 فرعی از 4476 اصلی قطعه 2 بخش 7 تهران و الزام خواندگان به تنظیم و انتقال رسمی سند مالکیت و اخذ پایان کار و تفکیک مورد معامله موضوع مبایعه نامه مورخ 24/12/88 تحت شماره 287004 خواهان مدعی است به شرح مبایعه نامه صدرالذکر یک واحد آپارتمان را به مساحت 145 متر مربع با سایر مشخصات در مبایعه نامه از خواندگان اول لغایت چهارم خریداری کرده است و بعدا متوجه شده پلاک فوق در رهن موسسه ق. است لذا با تقدیم دادخواست مطروحه خواستار رسیدگی به شرح فوق شده است دادگاه از توجه به کلیه اوراق و محتویات پرونده امر و ملاحظه پاسخ استعلام واصله از واحد ثبت اسناد و املاک تهران و استماع اظهارات نماینده خوانده ردیف پنجم و مندرجات لایحه خوانده ردیف 2 مثبوت در پرونده و عدم ایراد و دفاع از سوی دیگر خواندگان علی رغم وصف ابلاغ اخطاریه توجها به اینکه پلاک متنازع فیه در رهن موسسه ق. است لذا مستندا به ماده 56 قانون اجرای احکام مدنی و مواد 787 و 793 قانون مدنی قرار رد صادر می نماید و اما در خصوص خواسته دیگر مبنی بر الزام به فک رهن خواندگان از پلاک فوق و اخذ صورتمجلس تفکیکی و پایان کار ضمن پذیرش دعوی مطروحه مستندا به مواد 10 و 183 و 219 لغایت 227 قانون مدنی و مواد 2 و 198 قانون آیین دادرسی مدنی خواندگان ردیف اول لغایت چهارم را ملزم و محکوم به اخذ پایان کار و صورتمجلس تفکیکی و فک رهن از پلاک فوق صادر می نماید و مستندا به مواد 515 و 519 قانون اخیر الذکر خواندگان را به پرداخت خسارات دادرسی اعم از مبلغ 000/791/1ریال هزینه تمبر ابطالی و حق الوکاله در حق خواهان محکوم می نماید و اما در خصوص خوانده ردیف 5 و خوانده ردیف دوم حضوری بوده ظرف 20 روز پس ابلاغ قابل اعتراض در مراجع محترم تجدیدنظر استان تهران است. در خصوص سایر خواندگان غیابی بوده ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل واخواهی در همین شعبه و سپس ظرف 20 روز دیگر قابل اعتراض در مراجع محترم تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه 85 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ طالب زاده

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی خانم س.ر. با وکالت آقای س.ب. به طرفیت آقای ح.ط. نسبت به دادنامه شماره 886 مورخ 19/10/89 صادره از شعبه 85 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم به الزام تجدیدنظرخواه به اخذ پایان کار و صورتمجلس تفکیکی و فک رهن صادر گردیده انطباقی با جهات مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ندارد دادنامه صادره منطبق با موازین قانونی صادر گردیده تجدیدنظرخواه دلیلی دال بر نقض یا بی اعتباری دادنامه ابراز نداشته از جمله تعهدات فروشنده تنطیم سند رسمی به نام خریدار می باشد و مقدمه تنظیم سند رسمی نیز فک رهن و اخذ پایان کار و صورتمجلس تفکیکی است تجدیدنظرخواه اقدام جهت انجام مقدمات تنظیم سند به عمل نیاورده از طرفی در رهن بودن مورد معامله منافاتی با انجام بیع ندارد النهایه تصرف مورد رهن می بایست با اذن مرتهن باشد لذا دفاعیات وکیل محترم تجدیدنظرخواه به لحاظ مغایرت با استدلال فوق و ماده 793 قانون مدنی قابل ترتیب اثر نبوده دادگاه مستندا به ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی دادنامه موصوف را تایید می نماید. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 51 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
حضرتی ـ کیازاد

قاضی:
طالب زاده , حضرتی , هادی کیازاد

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 787 - عقد رهن نسبت به مرتهن جائز و نسبت به راهن لازم است و بنابراین مرتهن می تواند هر وقت بخواهد آن را بر هم زند ولی راهن نمی تواند قبل از این که دین خود را ادا نماید و یا به نحوی از انحاء قانونی از آن بری شود رهن را مسترد دارد.

مشاهده ماده 787 قانون مدنی

ماده 793 - راهن نمی تواند در رهن تصرفی کند که منافی حق مرتهن باشد مگر به اذن مرتهن.

مشاهده ماده 793 قانون مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 56 ـ هر گونه نقل و انتقال اعم از قطعی و شرطی و رهنی نسبت به مال توقیف شده باطل و بلااثر است.

مشاهده ماده 56 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM