رای قضایی شماره 9309970909900493

رای قضایی شماره 9309970909900493

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970909900493


شماره دادنامه قطعی:
9309970909900493

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/12/09

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
درخواست فسخ نکاح به دلیل ضعف بینایی زوجه

پیام رای:
کتمان ضعف شدید بینایی زوجه از موارد تدلیس و ایجاد حق فسخ در نکاح محسوب نمی شود.

رای خلاصه جریان پرونده
خواهان زوج آقای م.خ. طی دادخواست تقدیمی به ریاست محترم دادگاه عمومی بخش آباده طشک (استان فارس) پیوست کپی عقدنامه و غیره به طرفیت خوانده همسرش خانم س.ک. خانه دار محل اقامت زوجین آباده طشک روستای... تقاضای فسخ نکاح نموده و گفته طبق عقدنامه در تاریخ 1391/9/9 خوانده به عقد رسمی دایم اینجانب درآمد و پس از وقوع عقد متوجه وجود نقص بینایی شدید وی شدم به طوری که چشم راست وی کاملا فاقد بینایی است ضمن اینکه خودش اقرار نموده که تن به عمل جراحی چشم داده. مع الوصف توفیقی نداشته است و خود و خانواده اش آن را کتمان کرده اند و نوشته گرچه در زمان عقد داشتن صفت خاصی در زوجه شرط نشده اما بدیهی است عقد متبانیا بر سلامت کامل زوجه واقع شده لذا تقاضای صدور حکم مبنی بر فسخ نکاح را نموده است و پرونده در شعبه اول دادگاه عمومی بخش آباده طشک مطرح و در جلسه اولیه دادگاه نیز خواهان مطالب دادخواست را تکرار و اظهار داشته این خانم را برای من انتخاب کردند من هم می خواستم رفتم عقد کردم بعد فهمیدم چشم راست او خیلی کم بینا است و خودش بعد از عقد به من گفت که دکتر رفتم و چشم خودم را عمل کردم ولی خوب نشدم. کم بینا است و خوانده گفته من اصلا قبول ندارم من به خانواده این آقا گفتم که چشم خودم را عمل کرده ام به خواهرش هم گفتم و دادگاه پس از تحقیقات انجام شده بدون ارجاع به داوری در دادنامه شماره 001346- 1391/11/5 در مورد دادخواست آقای م.خ. به طرفیت خانم س.ک. به خواسته فسخ نکاح به شرح دادخواست با توجه به محتویات پرونده و توضیحات خوانده نظر به اینکه عیوب زن که موجب حق فسخ برای مرد می باشد در ماده 1123 قانون مدنی ذکر شده و موضوع پرونده از مصادیق آن نمی باشد لذا دعوی خواهان را وارد ندانسته و حکم به بطلان دعوی صادر نموده است که از ناحیه زوج آقای م.خ. مورد اعتراض واقع شده و طی دادخواست تقدیمی تقاضای تجدیدنظر ندانسته لذا پرونده در شعبه 22 دادگاه تجدیدنظر استان فارس مطرح و در دادنامه شماره 000803- 1392/7/14 تجدیدنظرخواهی را وارد دانسته زیرا عقد ازدواج همیشه مبتنی بر سلامت طرفین از بیماری های غیرمتعارف است کاهش شدید بینایی عرفا قابل اغماض* است و دفاعیات زوجه مبنی بر اینکه کاهش بینایی از عیوب خمسه مذکور در ماده 1123 قانون مدنی که موجب فسخ است نمی باشد مسموع ندانسته زیرا موضوع از مصادیق ماده 1128 می باشد و دفاعیات دیگر زوجه را که اظهار داشته جراحی چشم را به خواهر زوج اعلام نموده کافی ندانسته به شرح دادنامه لذا تجدیدنظرخواسته را نقض و حکم به فسخ نکاح طرفین صادر کرده است که از ناحیه زوجه با وکالت آقای ع.م. مورد اعتراض و طی دادخواست فرجامی نسبت به دادنامه دادگاه تجدیدنظر مذکور فرجام خواهی نموده است. به دلیل این که نابینایی یا کم بینایی یک چشم در شرع مقدس اسلام از عیوبی که موجب فسخ نکاح می باشد شمرده نشده است. لذا تقاضای رسیدگی و صدور حکم شایسته نموده است و زوج نیز با وکالت آقای ع.م. در پاسخ دادخواست فرجامی زوجه لایحه ای تقدیم و ضمیمه پرونده گردیده است. بدین جهت پرونده به دیوان عالی کشور ارسال و به این شعبه (26 دیوان عالی کشور) ارجاع گردیده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
در خصوص اعتراض فرجام خواهی زوجه خانم س.ک. با وکالت آقای ع.م. به طرفیت زوج آقای م.خ. نسبت به دادنامه شماره فوق صادره از شعبه 22 دادگاه تجدیدنظر استان فارس با توجه به محتویات پرونده نظر به این که اعتراض و فرجام خواهی زوجه وارد تشخیص به دلیل عدم شمول ماده 1128 قانون مدنی که مربوط به تدلیس است بر موضوع پرونده فلذا ضمن نقض دادنامه فرجام خواسته پرونده به استناد بند ج ماده 401 قانون آیین دادرسی مدنی به دادگاه محترم هم عرض صادرکننده رای منقوض ارجاع می شود.
رییس و عضو معاون شعبه 23 دیوان عالی کشور
انصاری - ربانی نژاد

قاضی:
انصاری , محمد ربانی نژاد

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1123 - عیوب ذیل در زن موجب حق فسخ برای مرد خواهد بود: 1 - قرن؛ 2 - جذام؛ 3 - برص؛ 4 - افضاء؛ 5 - زمین گیری؛ 6 - نابینایی از هر دو چشم.

مشاهده ماده 1123 قانون مدنی

ماده 1128 - هر گاه در یکی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا عقد متبانیا بر آن واقع شده باشد.

مشاهده ماده 1128 قانون مدنی

ماده 401 - پس از نقض رای دادگاه در دیوان عالی کشور رسیدگی مجدد به دادگاهی که به شرح زیر تعیین می گردد ارجاع می شود و دادگاه مرجوع الیه مکلف به رسیدگی می باشد: الف - اگر رای منقوض به صورت قرار بوده و یا حکمی باشد که به علت نقص تحقیقات نقض شده است رسیدگی مجدد به دادگاه صادرکننده آن ارجاع می شود. ب - اگر رای به علت عدم صلاحیت دادگاه نقض شده باشد به دادگاهی که دیوان عالی کشور صالح بداند ارجاع می گردد. ج - در سایر موارد نقض پرونده به شعبه دیگر از همان حوزه دادگاه که رای منقوض را صادر نموده ارجاع می شود و اگر آن حوزه بیش از یک شعبه دادگاه نداشته باشد به نزدیکترین دادگاه حوزه دیگر ارجاع می شود.

مشاهده ماده 401 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM