رای قضایی شماره 9309972130601613

رای قضایی شماره 9309972130601613

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309972130601613


شماره دادنامه قطعی:
9309972130601613

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/12/05

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
تاثیر توافقنامه تحویل مورد معامله بر خسارت تاخیر در تحویل

پیام رای:
به صرف اینکه در توافقنامه مربوط به تقسیم مورد معامله میان طرفین قرارداد مشارکت اشاره ای به خسارت تاخیر در تحویل نشده باشد به منزله انصراف ذی‬نفع از دریافت خسارت تاخیر در تحویل مبیع نیست مگر اینکه ذینفع به صورت صریح یا ضمنی از حق خود در ارتباط با اخذ خسارت تاخیر در تحویل مورد مشارکتصرف نظر کرده باشد.

رای دادگاه بدوی
در مورد دعوی آقای ج.ض. با وکالت آقای د.چ. علیه آقای ب.ر. با وکالت الف.الف. و ب.و. به خواسته الزام خوانده به پرداخت خسارت تاخیر در تحویل ملک 2- خسارت وارده به ملک ناشی از عیوب موجود در واحدهای تحویلی و عدم تکمیل آپارتمان که خوانده با همین خواسته در شعبه 156 طرح دعوی نموده است و به ‬لحاظ ارتباط کامل و سبق ارجاع به شعبه 149 ارجاع شده است قرار رسیدگی تواما صادر شده اما در خصوص خواسته اول خواهان مبنی بر خسارت در عدم تحویل ملک با توجه به اینکه در ظهر قرارداد مشارکت طرفین توافق و رضایت کامل در تحویل ساختمان داشته اند و ادعای خواهان مبنی بر الحاق توافق در ظهر قرار از ناحیه خوانده با توجه به حکایت پرونده استناد 386/91 شعبه 148 هییت کارشناسان صحت امضاء خواهان تایید نموده است و الحاق را منتفی دانسته لذا این ادعا قابل اعتنا نمی باشد بنا بر مراتب مذکور دعوی خواهان در این بخش غیرموجه می باشد به استناد ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر بی ‬حقی دعوی خواهان صادر می شود اما در خصوص قسمت سوم خواسته خواهان مبنی بر مطالبه خسارت بابت نقصان در انجام تعهد با توجه به نظر کارشناسان تامین دلیل و کارشناس منتخب از ناحیه دادگاه هییت سه نفره کارشناسان که پس از اعتراض به هییت پنج نفره ارجاع گردید و خوانده هزینه کارشناسی را پرداخت نکرده است لذا این بخش از خواسته خواهان موجه تشخیص داده می شود به استناد ماده 198 و 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی و مواد 10 و 222 قانون مدنی خوانده به پرداخت مبلغ پانزده میلیون ریال به ‬عنوان خسارت در نقصان انجام تعهد طبق نظر هییت سه نفره کارشناسان و هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل طبق تعرفه کانون وکلا در حق خواهان محکوم می شود این رای حضوری ظرف بیست روز قابل اعتراض در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 149 دادگاه عمومی حقوقی تهران - یعقوبی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
آقای ج.ض. به طرفیت آقای ب.ر. نسبت به دادنامه شماره 929 مورخ 1392/9/30 شعبه 149 دادگاه عمومی حقوقی تهران تجدیدنظرخواهی کرده است. بر اساس دادنامه یاد شده در مورد دعوای تجدیدنظر‬خواه با خواسته مطالبه خسارت تاخیر در تحویل ملک و خسارات وارده به ملک ناشی از عیوب موجود در واحدهای تحویلی و عدم تکمیل آپارتمان اجمالا با این استدلال که با توجه به اینکه در ظهر قرارداد مشارکت طرفین توافق و رضایت کامل در تحویل ساختمان داشته اند و ادعای خواهان مبنی بر الحاق توافق در ظهر قرارداد از ناحیه خوانده با توجه به حکایت پرونده استنادی 386-91 شعبه 148 هیات کارشناسان صحت امضاء خواهان تایید نموده است و الحاق را منتفی دانسته لذا این ادعا قابل اعتنا نمی باشد بنابراین دعوای خواهان مبنی بر مطالبه خسارت تاخیر در تحویل ملک را غیر وارد تشخیص و حکم بر بی ‬حقی خواهان نخستین صادر گردیده است. و در مورد مطالبه خسارت بابت نقصان در انجام تعهد با توجه به نظر کارشناسان تامین دلیل و کارشناس منتخب از ناحیه دادگاه (هیات سه نفره کارشناسان) دعوا را ثابت تشخیص و به استناد مواد 198 و 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی و مواد 10 و 222 قانون مدنی حکم به محکومیت تجدیدنظرخوانده به پرداخت مبلغ پانزده میلیون ریال با احتساب خسارات دادرسی در حق تجدیدنظر‬خواه صادر گردیده است. دادگاه با بررسی محتویات و مستندات پرونده و مطالعه لوایح ابرازی از ناحیه طرفین نظر به اینکه مندرجات ظهر قرارداد مشارکت دلالت بر تراضی طرفین در مورد چگونگی تقسیم آپارتمان ها و تحویل آن ها دارد و پیرامون خسارت تاخیر در تکمیل آپارتمان ها و تحویل آن ها به تجدیدنظر‬خواه مطلبی بیان نشده است و رضایت آنان ناظر به تقسیم آپارتمان ها می باشد. نظر به اینکه تحویل مورد مشارکت در تاریخ 1388/12/20 به تجدیدنظر‬خواه در زمره تعهدات قراردادی تجدیدنظرخوانده بوده است و انجام این تعهد و تحویل آپارتمان ها از ناحیه تجدیدنظر‬خواه به منزله انصراف وی از اخذ خسارت تاخیر در انجام تعهد نمی باشد و اصولا اسقاط حق باید متکی به دلیل باشد و تجدیدنظرخوانده دلیلی که نشان دهد تجدیدنظرخواه از حق خود در ارتباط با اخذ خسارت تاخیر در تحویل مورد مشارکت به صورت صریح یا ضمنی صرف نظر کرده باشد ارایه نداده است. از سویی دیگر اقامه دعوا با تاخیر و به بیان دیگر مرور زمان باعث اسقاط حق نمی شود. بنابراین تجدیدنظرخواهی وارد تشخیص داده می شود (از حیث صدور حکم به بی‬ حقی) و به استناد ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی این قسمت از دادنامه تجدیدنظرخواسته نقض می گردد آنگاه به استناد ماده قانون مدنی و ماده 511 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به محکومیت تجدیدنظرخوانده به پرداخت خسارت تاخیر در انجام تعهد (تحویل مورد مشارکت) از تاریخ 1387/11/15 لغایت 1388/12/20 روزانه مبلغ چهارصد هزار ریال با احتساب خسارات دادرسی در حق تجدیدنظر‬خواه صادر می گردد در مورد تجدیدنظرخواهی از حیث اینکه خسارت مربوط به عدم تکمیل آپارتمان مطابق نظریه هیات کارشناسی تعیین نشده است. نظر به اینکه دادگاه محترم نخستین نسبت به مازاد بر مبلغ مذکور نفیا یا اثباتا اظهارنظر نکرده است و برابر ماده 349 قانون آیین دادرسی مدنی مرجع تجدیدنظر فقط نسبت به آنچه در مرحله نخستین مورد حکم قرار گرفته و نسبت به آن اعتراض شده حق رسیدگی دارد از این رو قرار رد تجدیدنظرخواهی صادر می گردد. این رای قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 61 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
نورزاد - نبوی لاریمی

قاضی:
یعقوبی , نورزاد , نبوی لاریمی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

ماده 222 - در صورت عدم ایفای تعهد با رعایت ماده ی فوق حاکم می تواند به کسی که تعهد به نفع او شده است اجازه دهد که خود او عمل را انجام دهد و متخلف را به تادیه ی مخارج آن محکوم نماید.

مشاهده ماده 222 قانون مدنی

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM