رای قضایی شماره 9109970270401574

رای قضایی شماره 9109970270401574

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970270401574


شماره دادنامه قطعی:
9109970270401574

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/12/14

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
اثر امضای اسناد تعهدآور شرکت توسط مدیرعامل بر خلاف اساسنامه

پیام رای:
امضای مدیر عامل شرکت در اسنادتعهدآور هرچند مغایر مفاد اساسنامه مبنی بر لزوم امضای همزمان مدیر عامل و رئیس هیات مدیره در خصوص اسنادتعهدآور باشد در مقابل اشخاص ثالث نافذ و معتبر می باشد.

رای دادگاه بدوی
در مورد دادخواست شرکت ش. با وکالت خانم س.س. به طرفیت شرکت ب. شرکت ب. آقایان ح.ع. ع.د. به خواسته مطالبه مبلغ چهارصدمیلیون ریال بابت یک فقره چک به شماره.. . مورخ.. . و نیز هزینه دادرسی حق الوکاله وکیل و خسارت تاخیر تادیه. با توجه به محتویات پرونده تصویر مصدق یک فقره چک مستند دعوی و گواهینامه عدم پرداخت آن که بقای اصل آن نزد خواهان دلالت بر اشتغال ذمه خواندگان به میزان مبلغ چک دارد و از طرفی مشارالیهم با وصف ابلاغ قانونی در جلسه دادرسی حضور نیافته و دلیلی بر برایت ذمه خود ارایه ننموده اند و مستندات خواهان مصون از ایراد مانده بنابراین خواسته خواهان ثابت است و دادگاه به استناد مواد 249 312 و 313 قانون تجارت تبصره الحاقی ماده 2 قانون چک و مواد 198 515 519 و 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی خواندگان را متضامنا به پرداخت مبلغ صدرالذکر بابت اصل خواسته مبلغ8060000 ریال بابت هزینه دادرسی حق الوکاله وکیل طبق تعرفه قانونی و خسارت تاخیر تادیه از تاریخ چک تا وصول اصل خواسته طبق شاخص تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی ـ که در مرحله اجرای حکم مورد محاسبه قرار خواهد گرفت ـ محکوم می نماید. اجرای حکم در قسمت اخیر منوط به پرداخت هزینه دادرسی به ماخذ قانونی در مرحله اجرای حکم می باشد. رای صادره غیابی ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل واخواهی از سوی خواندگان در این دادگاه و سپس ظرف بیست روز قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه 50 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ جعفری
در مورد دادخواست شرکت ب. مدیرعاملی آقای م. به طرفیت شرکت ش. با وکالت خانم س.س. به خواسته واخواهی از دادنامه شماره 677-15/8/90 صادره از این دادگاه. عمده اعتراض واخواه این است که امضاء آقای م. در ظهر چک مستند دعوی به شماره 666373-27/8/89 به تنهایی زده شده است حال آنکه طبق اساسنامه شرکت مزبور اسناد تعهدآور شرکت باید به امضاء مدیرعامل و رییس هیات مدیره برسد لذا شرکت خود را مسیول و ضامن ندانسته و خواستار برایت خود از محکومیت حاصله شده است. وکیل واخوانده با استناد به مواد 125 135 و 118 قانون تجارت نقض امضای معنونه را در مقابل اشخاص ثالث و از جمله موکلش قابل استناد ندانسته خواستار رد واخواهی شده است که از نظر دادگاه این استدلال موجه است و دادگاه به استناد مواد 305 تا 308 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ضمن رد واخواهی دادنامه واخواسته را عینا تایید می نماید. رای صادره حضوری ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه 50 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ جعفری

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی شرکت ب. به طرفیت شرکت ش. با وکالت س.س. به شرح دادخواست تجدیدنظر نسبت به دادنامه شماره 901083-8/12/90 شعبه 50 دادگاه عمومی حقوقی تهران که متضمن: صدورحکم به رد واخواهی از دادنامه 677- 15/8/90 و در نتیجه محکومیت شرکت تجدیدنظرخواه به پرداخت وجه یک فقره چک به شماره... بانک ملت به مبلغ 000/000/400 ریال است وارد و موثر نمی باشد؛ زیرا اولا: با توجه به مواد 118 125 و 135 قانون تجارت عمل کرد مدیرعامل در مقابل اشخاص ثالث نافذ و معتبراست و وجود نقایص شکلی را نمی توان وسیله اضرار به اشخاص ثالث قرار داد؛ ثانیا این اضرار به شرکت هم در صورت اقتضا قابل تدارک بوده مدیر مذکور پاسخگوی عمل کرد خود در متضررکردن شرکت خویش خواهد بود؛ ثالثا در صورت اثبات سوءاستفاده از چک سفیدامضای مزبور موضوع ازطریق کیفری قابل پی گیری است؛ فلذا و با عنایت به جمیع محتویات پرونده دادنامه بدوی مطابق با موازین قانونی و با رعایت اصول دادرسی صادر گردیده و اعتراض موجه و ایراد موثری که موجبات نقض و بی اعتباری آن را فراهم آورد در این مرحله از دادرسی به عمل نیامده و موضوع تجدیدنظرخواهی با هیچ یک از جهات مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مطابقت ندارد. لذا ضمن رد تجدیدنظرخواهی به استناد مقررات ماده 358 همان قانون دادنامه تجدیدنظرخواسته را عینا تایید و استوار می نماید. رای صادره قطعی است.
مستشاران شعبه 59 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
افتخار ـ عاشورخانی

قاضی:
افتخار , عاشورخانی , جعفری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 249 ـ برات دهنده کسی که برات را قبول کرده و ظهرنویسها در مقابل دارنده برات مسئولیت تضامنی دارند. دارنده برات در صورت عدم تادیه و اعتراض می تواند به هر کدام از آنها که بخواهد منفردا یا به چند نفر یا به تمام آنها مجتمعا رجوع نماید. همین حق را هر یک از ظهرنویسها نسبت به برات دهنده و ظهرنویسهای ماقبل خود دارد. اقامه دعوی بر علیه یک یا چند نفر از مسئولین موجب اسقاط حق رجوع به سایر مسئولیت برات نیست. اقامه کننده دعوی ملزم نیست ترتیب ظهرنویسی را از حیث تاریخ رعایت کند. ضامنی که ضمانت برات دهنده یا محال علیه یا ظهرنویسی را کرده فقط با کسی مسئولیت تضامنی دارد که از او ضمانت نموده است.

مشاهده ماده 249 قانون تجارت

ماده 312 ـ چک ممکن است در وجه حامل یا شخص معین یا به حواله کرد باشد ممکن است به صرف امضاء در ظهر به دیگری منتقل شود.

مشاهده ماده 312 قانون تجارت

ماده 313 ـ وجه چک باید به محض ارائه کارسازی شود.

مشاهده ماده 313 قانون تجارت

ماده 125 ـ هر کس به عنوان شریک ضامن در شرکت تضامنی موجودی داخل شود متضامنا با سایر شرکاء مسئول قروضی هم خواهد بود که شرکت قبل از ورود او داشته اعم از اینکه در اسم شرکت تغییری داده شده یا نشده باشد. هر قراری که بین شرکاء برخلاف این ترتیب داده شده باشد در مقابل اشخاص ثالث کان لم یکن خواهد بود.

مشاهده ماده 125 قانون تجارت

ماده 135 ـ هر شرکت تضامنی می تواند با تصویب تمام شرکاء به شرکت سهامی مبدل گردد در این صورت رعایت تمام مقررات راجعه به شرکت سهامی حتمی است.

مشاهده ماده 135 قانون تجارت

ماده 118 ـ شرکت تضامنی وقتی تشکیل می شود که تمام سرمایه نقدی تادیه و سهم الشرکه غیر نقدی نیز تقویم و تسلیم شده باشد.

مشاهده ماده 118 قانون تجارت

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM