نظریه مشورتی شماره 1206/95/7

نظریه مشورتی شماره 1206/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1206/95/7


شماره نظریه:
1206/95/7

شماره پرونده:
825-1/127-95

تاریخ نظریه:
1395/05/24

استعلام
در صورتی که خواهان اقدام به طرح دعوا بر مبنای سندی عادی نموده و در دادخواست ذکر نماید که اصل سند موصوف تلف یا مفقود گردیده است و صرفا رونوشت آن در دسترس می باشد در این صورت با توجه به ماده 220 قانون آیین دادرسی مدنی در صورت طرح ادعای جعل نسبت به سند آیا صدور قرار رسیدگی به اصالت سند و متعاقب آن ارجاع امر به کارشناس جهت بررسی اصالت سند وجاهتی دارد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اگر چه رسیدگی به اصالت سند مستلزم ارائه اصل آن می باشد اما با توجه به اینکه تصویر سند می تواند به عنوان قرینه مورد توجه دادگاه قرار گیرد در صورتی که دادگاه ارجاع امر به کارشناس را برای کشف حقیقت لازم تشخیص دهد با عنایت به ماده 199 قانون مذکور نظر کارشناس تا حدودی که امکان پذیر است فاقد اشکال قانونی می باشد. بدیهی است حتی اگر با نظریه کارشناس ثابت شود تصویر مربوط به اصل سندی است که مخدوش نشده است به تنهایی برای محکومیت خوانده کفایت نمی کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 220 - ادعای جعلیت و دلایل آن به دستور دادگاه به طرف مقابل ابلاغ می شود. درصورتی که طرف به استفاده از سند باقی باشد موظف است ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اصل سند موضوع ادعای جعل را به دفتر دادگاه تسلیم نماید. مدیر دفتر پس از دریافت سند آن را به نظر قاضی دادگاه رسانیده و دادگاه آن را فوری مهر و موم می نماید. چنانچه درموعد مقرر صاحب سند از تسلیم آن به دفتر خودداری کند سند از عداد دلایل او خارج خواهد شد. تبصره - در مواردی که وکیل یا نماینده قانونی دیگری در دادرسی مداخله داشته باشد چنانچه دسترسی به اصل سند نداشته باشد حق استمهال دارد و دادگاه مهلت مناسبی برای ارائه اصل سند به او می دهد.

مشاهده ماده 220 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM