نظریه مشورتی شماره 7/93/1977

نظریه مشورتی شماره 7/93/1977

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/93/1977


شماره نظریه:
7/93/1977

شماره پرونده:
93-127/1-1879

تاریخ نظریه:
1393/08/20

استعلام
اگر امکان دسترسی به نمونه امضائات مسلم­الصدور به هیچ نحو به جز از طریق خواهان وجود نداشته باشد آیا می­توان خوانده را جهت ارائه نمونه امضائات مسلم­الصدور اخطار نمود؟ اگر خوانده حضور نیافت و یا حضور یافت و صراحتا اعلام داشت حاضر نیست نمونه امضائات را ارائه نماید آیا این امر قرینه بر صحت سند مورد انکار یا تردید می­باشد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
باتوجه به اینکه بار اثبات و ارائه دلیل به عهده مدعی می باشد وی باید نمونه امضائات مسلم­الصدور خوانده را جهت رسیدگی به اصالت سند به دادگاه ارائه نماید ولی دادگاه مطابق ماده 199 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی وانقلاب درامور مدنی می تواند جهت کشف حقیقت هرگونه تحقیقی را که لازم باشد راسا انجام دهد؛ از جمله این که درصورت عدم دسترسی به امضائات  مسلم­الصدور خوانده به وی اخطار نماید که نمونه امضائات مذکور را ارائه نماید. اما اگر وی از ارائه آن خودداری کند صرف خودداری قرینه برصحت ادعای خواهان نمی باشد. ولی اگر به رغم اقرار به این که اسناد مسلم­الصدور را در اختیار دارد از ارائه آن خودداری می کند باتوجه به ملاک ماده 209 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 دادگاه می تواند آن را از جمله قرائن مثبته تلقی کند./ن

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 209 - هرگاه سند معینی که مدرک ادعا یا اظهار یکی از طرفین است نزد طرف دیگر باشد به درخواست طرف باید آن سند ابراز شود. هرگاه طرف مقابل به وجود سند نزد خود اعتراف کند ولی از ابراز آن امتناع نماید دادگاه می تواند آن را ازجمله قرائن مثبته بداند.

مشاهده ماده 209 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM