نظریه مشورتی شماره 7/99/1469

نظریه مشورتی شماره 7/99/1469

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1469


شماره نظریه:
7/99/1469

شماره پرونده:
99-186/2-1469 ک

تاریخ نظریه:
1399/10/23

استعلام
قسمت اخیر ماده 362 از قانون مجازات اسلامی بیان می دارد «... مگر مصالحه شامل فرض انجام ندادن تعهد نیز باشد» لذا چنانچه مصالحه و توافق بدون حق فسخ برای اولیای دم تنظیم شده باشد یا مقید به زمان خاصی نباشد آیا این امر توافق و مصالحه را داخل در این قسمت از ماده مذکور می نماید؟ توضیح این که منظور این است چنانچه در قرارداد صلح میان اولیای دم با جانی شرطی قید نشده باشد که با آن فرض مصالحه باطل شود یا حق فسخ برای اولیای دم قرار داده نشده باشد و اصولا عقد صلح مطلق تنظیم شده باشد آن عقد مشمول این قسمت از ماده است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مقصود مقنن از «مصالحه» میان جانی و مجنی علیه یا اولیای دم مذکور در ماده 362 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 عقد صلح با جمیع شرایط و آثار آن مقرر در فصل هفدهم از باب سوم قانون مدنی نیست و به همین جهت بر خلاف ماهیت لزوم عقد صلح مذکور در ماده 760 این قانون (صلح عقد لازم است. .. و به هم نمیخورد مگر در موارد فسخ به خیار یا اقاله) قانون گذار قائل به بی اعتباری مصالحه در صورت عدم انجام تعهد از سوی جانی و در پی آن محفوظ ماندن حق قصاص در این فرض شده است؛ بنابراین طبق صدر ماده 362 قانون مجازات اسلامی در صورت امتناع یا عجز جانی از پرداخت وجه المصالحه یا از ایفای تعهد حق قصاص محفوظ خواهد بود؛ مگر آن که مطابق قسمت اخیر همین ماده صاحب حق قصاص و جانی حین مصالحه بر نتیجه عدم انجام تعهد از سوی جانی نیز توافق کرده باشند که در این صورت مفاد توافق که می تواند امر دیگری غیر از بازگشت حق قصاص باشد قابل اجرا است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 362 ـ اگر پس از مصالحه یا گذشت مشروط مرتکب حاضر یا قادر به پرداخت وجه المصالحه یا انجام دادن تعهد خود نباشد یا شرط محقق نشود حق قصاص محفوظ است و پرونده برای بررسی به همان دادگاه ارجاع می شود مگر مصالحه شامل فرض انجام ندادن تعهد نیز باشد.

مشاهده ماده 362 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM