نظریه مشورتی شماره 7/99/557

نظریه مشورتی شماره 7/99/557

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/557


شماره نظریه:
7/99/557

شماره پرونده:
99-62/1-557ح

تاریخ نظریه:
1399/07/05

استعلام
در سال 1398 جنگل ها و مراتع یک از شهرستان های استان دچار حریق شد و حسب اعلام مسئولان منطقه اعم از منابع طبیعی و بخشداری و فراخوان عمومی از طریق امامان جماعت مساجد منطقه افراد محلی به یاری نیروهای منابع طبیعی شتافته اند که به علت گستردگی حریق ناشی از کمی آب و پوشش خشک گیاهی منطقه سه نفر از جوانان یاری دهنده کشته شده و یک نفر دیگر به شدت دچار 58 درصد سوختگی شده است. حال نظر به ماده 510 قانون مجازات اسلامی و ماده 306 قانون مدنی آیا اقامه دادخواست به طرفیت اداره منابع طبیعی استان و مطالبه دیه با عنایت به قاعده احسان وجاهت قانونی دارد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
برابر تبصره ماده 2 قانون حمایت قضایی و بیمه ای از ماموران یگان حفاظت محیط زیست و جنگل بانی مصوب 1399 «در مواردیکه دستگاه های اجرایی مذکور بر اساس قوانین و حسب مورد برای انجام ماموریت های سازمانی از افرادی غیر از ماموران یگان حفاظت استفاده می نمایند مانند ماموران اجرایی محیط زیست و منابع طبیعی دستگاه مربوطه موظف است نسبت به پوشش بیمه ای این دسته از افراد مطابق این ماده اقدام نماید.» از سوی دیگر در فرض سوال گسترش آتش سوزی و وقوع آن غیر قابل پیش بینی بوده و دستگاه اجرایی به ناچار و در وضعیت غیر فوری از نیروهای داوطلب برای اطفاء حریق استفاده کرده است. هرچند زمینه انجام مفاد مقررات لازم برای بیمه این اشخاص فراهم نشده ولی چون این اشخاص بنا به درخواست عمومی دستگاه های اجرایی وارد عمل شده و در واقع در جایگاه ماموران یگان حفاظت محیط زیست و جنگل بانی اقدام کرده اند و همان گونه که آن ها در صورت وجود شرایط از باب استیفاء مستحق اجرت عمل خود هستند لذا حمایت های مقرر در قانون شامل این اشخاص می شود و اقدام داوطلبانه ایشان مانع از الزام دستگاه ذی ربط به جبران خسارت وارد شده از حریق اعم از دیه فوت و جراحات نیست.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 306 - اگر کسی اموال غایب یا محجور و امثال آن ها را بدون اجازه ی مالک یا کسی که حق اجازه دارد اداره کند باید حساب زمان تصدی خود را بدهد. در صورتی که تحصیل اجازه در موقع مقدور بوده یا تاخیر در دخالت موجب ضرر نبوده است حق مطالبه ی مخارج نخواهد داشت ولی اگر عدم دخالت یا تاخیر در دخالت موجب ضرر صاحب مال باشد دخالت کننده مستحق اخذ مخارجی خواهد بود که برای اداره کردن لازم بوده است.

مشاهده ماده 306 قانون مدنی

ماده 510 ـ هرگاه شخصی با انگیزه احسان و کمک به دیگری رفتاری را که به جهت حفظ مال جان عرض یا ناموس او لازم است انجام دهد و همان عمل موجب صدمه و یا خسارت شود در صورت رعایت مقررات قانونی و نکات ایمنی ضامن نیست.

مشاهده ماده 510 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM