نظریه مشورتی شماره 7/1400/771

نظریه مشورتی شماره 7/1400/771

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/771


شماره نظریه:
7/1400/771

شماره پرونده:
1400-115-771 ح

تاریخ نظریه:
1400/11/10

استعلام
در صورتی که ورشکسته به موجب قراردادی متعهد به تحویل یک تن میلگرد شده باشد و طلبکار در اداره تصفیه اعلام طلب نماید با توجه به ضوابط حاکم بر نظام تصفیه در صورت فقدان امکان اجرای تعهد در محاسبات تقسیم توسط اداره تصفیه کدام زمان برای قیمت گذاری ملاک است در رویه قضایی چندین نظر وجود دارد قیمت زمان اعلام طلب از سوی طلبکار قیمت زمان کارشناسی در زمان فرآیند تصدیق قیمت زمان قطعی شدن تصدیق قیمت زمان انتشار لیست طلبکاران تصدیق شده؟ چنانچه اداره تصفیه طلب طلبکار ( یک تن میلگرد) را به صورت کلی تصدیق کند و دارایی باقی مانده کفاف دیون و تعهدات را نکند چه زمانی باید معیار قیمت گذاری باشد توضیح این که مثلا طلبکار با پرداخت وجه به تاجر ورشکسته کالایی را پیش خرید کرده است.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
در فرض سوال که ورشکسته متعهد به تحویل مالی معادل (یک تن میلگرد) است اولا از ماده 473 قانون تجارت مصوب 1311 و ماده 29 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی مصوب 1318 برداشت می شود که اداره تصفیه تکلیفی به تهیه و تحویل این مال که به طور کلی فی الذمه مورد تعهد بوده است ندارد و وجوه حاصل از دارایی ورشکسته را به نسبت سهم غرمایی پرداخت می کند. ثانیا وفق ماده 418 قانون تجارت مصوب 1311 با صدور حکم ورشکستگی تاجر از هرگونه دخل و تصرف در اموال خود ممنوع است و از آن زمان به بعد عملیات تصفیه آغاز می شود و در این تاریخ وجهی معادل ارزش سهم غرمایی متعهد له به او تعلق می گیرد و تشخیص طلب بر اساس ارزیابی کارشناسی هم برای تعیین همین مبلغ انجام می شود؛ بنابراین کارشناس نیز باید قیمت همین روز یعنی تاریخ صدور حکم ورشکستگی را ملاک ارزیابی قرار دهد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 418 ـ تاجر ورشکسته از تاریخ صدور حکم از مداخله در تمام اموال خود حتی آنچه که ممکن است در مدت ورشکستگی عاید او گردد ممنوع است. در کلیه اختیارات و حقوق مالی ورشکسته که استفاده از آن موثر در تادیه دیون او باشد مدیر تصفیه قائم مقام قانونی ورشکسته بوده و حق دارد به جای او از اختیارات و حقوق مزبوره استفاده کند.

مشاهده ماده 418 قانون تجارت

ماده 29 - اداره تصفیه اقدام به وصول مطالبات می نماید و در صورت ضرورت برای وصول آن اقامه دعوی خواهد کرد. اشیایی که در معرض تنزل قیمت بوده و یا نگهداری آنها هزینه غیر متناسبی را ایجاد می نماید بدون تاخیر فروخته خواهد شد. همچنین اقدام به فروش برگهای بهادار ( بورسی) و یا اشیایی که در بازار قیمت معینی دارند به عمل خواهد آورد سایر اموال به ترتیبی که بعدا ذکر خواهد شد فروخته می شود.

مشاهده ماده 29 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM