نظریه مشورتی شماره 7/1400/973

نظریه مشورتی شماره 7/1400/973

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/973


شماره نظریه:
7/1400/973

شماره پرونده:
1400-51-973 ک

تاریخ نظریه:
1400/10/08

استعلام
1- آیا مسوولیت نگهداری و فروش کالاهای کشاورزی و نهاده های دامی همانند ذرت جو گندم دانه های روغنی کنجاله های مربوط و کودهای شیمیایی که به ظن قاچاق توقیف می شود حسب ماده 53 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 بر عهده سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی است یا این که به جهت تخصصی بودن موضوع و لزوم نظارت سازمان جهاد کشاورزی بر فرایند توزیع این اقلام فقط سازمان جهاد کشاورزی مسوولیت نگهداری و فروش آن ها را بر عهده دارد؟ 2- اگر مطابق رای قطعی مرجع صالح این گونه اقلام قاچاق محسوب شود آیا فروش به بیش از نرخ مصوب و خارج از شبکه توزیع به صورت مزایده امکان پذیر است یا با توجه به این که موضوع موجب ایجاد دو نرخ برای این اقلام در جامعه می شود باید با نرخ مصوب و در قالب شبکه فروش تعیین شده سامانه بازار گاه به فروش برسد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- اولا مستنبط از تبصره های یک و دو ماده 16 و نیز ماده 17 آیین نامه اجرایی مواد 55 و 56 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1395 با اصلاحات بعدی مصوب هیات وزیران این است که «صرف مظنون بودن کالا به قاچاق» مجوز فروش آن نیست؛ مگر آن که کالای مظنون به قاچاق از مصادیق کالاهای موضوع تبصره 2 ماده 53 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 با اصلاحات بعدی باشد که در این صورت پس از اخذ مجوز فروش از مرجع رسیدگی کننده به فروش می رسد. ثانیا با عنایت به صراحت مواد 53 و 55 قانون پیش گفته و مواد 15 16 17 18 22 و 23 آیین نامه یادشده مسوولیت نگهداری و فروش کالای قاچاق و مظنون به قاچاق (در موارد امکان فروش) به استثنای مواردی که خلاف آن در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 با اصلاحات بعدی تصریح شده (نظیر تبصره 3 و 4 ماده 53 این قانون) با سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی است. 2- فروش نهاده های دامی وارداتی به قیمت مصوب موضوعا از فروش کالاهای قاچاق مزبور (نهاده های دامی قاچاق) خارج بوده و کالاهای قاچاق یادشده با توجه به تبصره 2 ماده 53 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 بر اساس مقررات مربوط به فروش اموال تملیکی صورت می پذیرد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 53 ـ دستگاههای کاشف و ضابطین موظفند کالاهای قاچاق مکشوفه و کلیه اموال منقول و غیرمنقول و وسایل نقلیه‏ اعم از زمینی دریایی و هوایی را که در اجرای این قانون توقیف می‏شوند به استثنای کالای ممنوع و وسایل نقلیه موضوع ماده (56) این قانون همراه با رونوشت صورتجلسه کشف و توقیف و تشخیص اولیه ارزش کالا بلافاصله پس از کشف تحویل سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی نمایند. این سازمان اقدام به نگهداری کالا نموده و فروش کالای قاچاق منوط به صدور رای قطعی است. تبصره 1ـ در کلیه مواردی که کالای قاچاق مکشوفه بلاصاحب یا صاحب متواری و یا مجهول المالک باشد عین کالای مزبور به نهاد ماذون از سوی ولی فقیه تحویل می‏شود و یا با هماهنگی و اخذ مجوز فروش از نهاد ماذون کالای مزبور توسط سازمان جمع آوری و فـروش اموال تملیکی به فروش می رسـد و وجوه حاصل از آن به حساب نهاد ماذون از سوی ولی فقیه واریز می‏شود. تبصره 2ـ سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی موظف است درمورد کالاهای سریع الفساد سریع الاشتعال احشام و طیور و یا کالاهایی که مرور زمان سبب ایجاد تغییرات کمی و کیفی در آنها می شود پس از اخذ مجوز فروش از مرجع رسیدگی کننده بلافاصله کالا را براساس مقررات مربوط به فروش برساند. تبصره 3ـ شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی موظف است فرآورده های نفتی قاچاق مکشوفه را از دستگاه کاشف تحویل بگیرد و پس از فروش آن وجه حاصله را به خزانه داری کل کشور واریز نماید. تبصره 4ـ دستگاه کاشف مکلف است ارز مکشوفه به ظن قاچاق را به حساب تعیین شده از سوی بانک مرکزی واریز نماید و پس از قطعیت حکم آن را به حساب ویژه خزانه داری کل کشور واریز کند. در صورتی که وجوه موضوع این تبصره از مصادیق قید شده در تبصره (1) این ماده باشد مطابق تبصره مذکور اقدام می شود.

مشاهده ماده 53 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ماده 55 ـ فروش کالای قاچاق منوط به رعایت کلیه ضوابط قانونی از جمله ضوابط فنی ایمنی بهداشتی و قرنطینه‏ای است. در صورتی که فروش کالا مطابق ضوابط فوق بلامانع باشد و به تولید و تجارت قانونی و نیاز واقعی بازار لطمه وارد نکند پس از اخذ مجوز از مراجع ذی ربط و نصب رمزینه موضوع ماده (13) این قانون توسط سازمان جمع‏آوری و فروش اموال تملیکی فروخته می شود. آیین نامه اجرائی این ماده توسط ستاد تهیه می شود و به تصویب هیات وزیران می رسد. تبصره ـ در باره آن دسته از کالاهای قاچاق که وفق قوانین در اختیار سازمانها و نهادهای دیگر از جمله نهاد ماذون از سوی ولی فقیه قرار دارد مانند کالاهای قاچاق بلاصاحب و صاحب متواری و مجهول المالک سازمان یا نهاد مربوط موظف است در فروش اموال مذکور مقررات این قانون را رعایت نماید.

مشاهده ماده 55 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ماده 56 ـ صدور یا معدوم کردن کالاهای قاچاق مکشوفه که فاقد ضوابط فنی ایمنی بهداشتی و قرنطینه‏ای است و کالاهای قاچاق ممنوع و همچنین آن بخش از کالاهای موضوع ماده (54) که فروش آن در کشور به تولید داخلی و تجارت قانونی لطمه می زند برابر آئین نامه‏ای است که توسط ستاد تهیه می شود و به تصویب هیات وزیران می رسد.

مشاهده ماده 56 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM