نظریه مشورتی شماره 7/1400/4

نظریه مشورتی شماره 7/1400/4

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/4


شماره نظریه:
7/1400/4

شماره پرونده:
1400-82-4 ح

تاریخ نظریه:
1400/09/20

استعلام
در خصوص اراضی موقوفه که در اجرای طرح های عمرانی توسط شهرداری بدون اخذ موافقت اوقاف تملک می شود مقصود از قیمت عادله چیست؟ آیا ارزیابی قیمت بخش واقع شده در طرح بر مبنای قیمت وقف باید صورت پذیرد یا قیمت طلق ملک جهت خریداری ملک دیگری با همان شرایط و وقف کردن آن؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا فروش و تملک اراضی و املاک موقوفه جز در موارد استثنایی مقرر در مواد 88 و 89 قانون مدنی و تبصره 4 ماده 5 لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامه های عمومی عمرانی و نظامی دولت مصوب 1358 با اصلاحات بعدی شرعا و قانونا مجاز نیست؛ بنابراین در فرض سوال که تملک اراضی موقوفه توسط شهرداری صورت گرفته است باید با رعایت تبصره 4 ماده 5 اخیرالذکر و مطابق تشخیص سازمان اوقاف به طریق مذکور در این قانون تبدیل به احسن صورت گیرد و یا در مواردی که این امر شرعا مجاز نیست به اجاره طویل المدت داده شود. ثانیا در فرض سوال که متعاقب تملک ملک موقوفه توسط شهرداری سازمان اوقاف به تشخیص خود و در راستای تبدیل به احسن کردن ملک قیمت آن را مطالبه کرده است پرداخت «قیمت عادله» به شرح مذکور در فرض سوال موضوعیت قانونی ندارد؛ زیرا به موجب ماده واحده قانون نحوه تقویم ابنیه املاک و اراضی مورد نیاز شهرداری ها مصوب 1370 فقط آن قسمت از ماده 5 لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامه های عمومی عمرانی و نظامی دولت مصوب 1358 با اصلاحات بعدی نسخ شده است که مربوط به «قیمت عادله» برای تملک املاک است و ماده واحده صدرالذکر «قیمت روز» را ملاک قرار داده است؛ لذا با رعایت این امر باید قیمت روز املاک برای تملک ملک موقوفه (قیمت روز با لحاظ طلق بودن ملک) توسط شهرداری جهت اجرای طرح عمرانی پرداخت شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 88 - بیع وقف در صورتی که خراب شود یا خوف آن باشد که منجر به خرابی گردد به طوری که انتفاع از آن ممکن نباشد در صورتی جایز است که عمران آن متعذر باشد یا کسی برای عمران آن حاضر نشود.

مشاهده ماده 88 قانون مدنی

ماده 89 - هر گاه بعض موقوفه خراب یا مشرف به خرابی گردد به طوریکه انتفاع از آن ممکن نباشد همان بعض فروخته می شود مگر این که خرابی بعض سبب سلب انتفاع قسمتی که باقی مانده است بشود در این صورت تمام فروخته می شود.

مشاهده ماده 89 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM