نظریه مشورتی شماره 7/97/2441

نظریه مشورتی شماره 7/97/2441

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/2441


شماره نظریه:
7/97/2441

شماره پرونده:
97-186/1-2441

تاریخ نظریه:
1398/05/08

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-مقنن در ماده 58 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 شرایط برخورداری از آزادی مشروط را تصریح نموده است و اشاره ای به رضایت محکوم علیه ندارد. طبق ماده مذکور حکم آزادی مشروط توسط دادگاه به پیشنهاد دادستان یا قاضی اجرای احکام با احراز شرایط مقرر در این ماده  صادر می شود و موافقت محکوم برای صدور چنین حکمی ضرورت ندارد و ضمانت اجرای عدم تبعیت محکوم از دستورهای دادگاه در مدت آزادی مشروط بدون عذر موجه در ماده 61 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 پیش بینی گردیده است. 2-ماده 58 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 دلالت بر آن دارد که پیش از تحمل بخشی از مجازات حبس (حسب مورد نصف یا یک سوم) نمی توان پیشنهاد یا حکم به آزادی مشروط داد؛ لذا دادستان یا قاضی اجرای احکام پس از سپری شدن قواعد مذکور هر زمان که شرایط مقرر  ذیل این ماده را احراز کند می تواند پیشنهاد خود را به دادگاه ارائه نماید. دادگاه نیز مخیر است که حکم به آزادی مشروط صادر کند یا پیشنهاد را رد نماید. بدیهی است چنانچه دادستان یا قاضی اجرای احکام حسب مورد پس از تحمل بیش از یک سوم یا نیمی از مدت مجازات شرایط آزادی مشروط را محقق بداند می تواند مجدد به دادگاه صادرکننده حکم قطعی چنین پیشنهادی را بدهد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 58 ـ در مورد محکومیت به حبس تعزیری دادگاه صادر کننده حکم می تواند در مورد محکومان به حبس بیش از ده سال پس از تحمل نصف و در سایر موارد پس از تحمل یک سوم مدت مجازات به پیشنهاد دادستان یا قاضی اجرای احکام با رعایت شرایط زیر حکم به آزادی مشروط را صادر کند: الف ـ محکوم در مدت اجرای مجازات همواره از خود حسن اخلاق و رفتار نشان دهد. ب ـ حالات و رفتار محکوم نشان دهد که پس از آزادی دیگر مرتکب جرمی نمی شود. پ ـ به تشخیص دادگاه محکوم تا آنجا که استطاعت دارد ضرر و زیان مورد حکم یا مورد موافقت مدعی خصوصی را بپردازد یا قراری برای پرداخت آن ترتیب دهد. ت ـ محکوم پیش از آن از آزادی مشروط استفاده نکرده باشد. انقضای مواعد فوق و همچنین مراتب مذکور در بندهای (الف) و (ب) این ماده پس از گزارش رئیس زندان محل به تایید قاضی اجرای احکام میرسد. قاضی اجرای احکام موظف است مواعد مقرر و وضعیت زندانی را درباره تحقق شرایط مذکور بررسی و در صورت احراز آن پیشنهاد آزادی مشروط را به دادگاه تقدیم نماید.

مشاهده ماده 58 قانون مجازات اسلامی

ماده 61 ـ هرگاه محکوم در مدت آزادی مشروط بدون عذر موجه از دستورهای دادگاه تبعیت نکند برای بار اول یک تا دو سال به مدت آزادی مشروط وی افزوده می شود. در صورت تکرار یا ارتکاب یکی از جرایم عمدی موجب حد قصاص دیه یا تعزیر تا درجه هفت علاوه بر مجازات جرم جدید مدت باقیمانده محکومیت نیز به اجراء در می آید در غیر این صورت آزادی او قطعی می شود.

مشاهده ماده 61 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM