نظریه مشورتی شماره 7/97/3017

نظریه مشورتی شماره 7/97/3017

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/3017


شماره نظریه:
7/97/3017

شماره پرونده:
97-186/1-3017

تاریخ نظریه:
1398/04/31

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
 بر طبق رای وحدت رویه شماره 518 مورخ 18/11/1367 با رسیدن صغار به سن بلوغ ولایت ولی بر صغیر موضوع ماده 1180 قانون مدنی ساقط می شود و چنان چه پرونده منتهی به صدور حکم قطعی نشده باشد به اعتبار از بین رفتن مانع (صغر) برای صاحب حق اصلی و مفتوح بودن پرونده دادگاه باید درخواست ایشان را مورد توجه قرار دهد و در نتیجه تصمیم آن ها در مورد قصاص یا مطالبه دیه با رعایت سایر شرایط قانونی نافذ و معتبر است و مراجع قضایی باید به آن ترتیب اثر دهند.  اگر صغیر پس از کبیرشدن ادعا نماید که غبطه وی از جانب ولی رعایت نشده است مستنبط از ماده 1184 قانون مدنی از باب ضمان مدنی می تواند به ولی قهری مراجعه و طرح دعوا نماید ولیکن دعوا متوجه قاتل نخواهد بود؛ زیرا برای ولی در زمان مصالحه این حق وجود داشته و آثار قانونی آن ادامه دارد و چنان چه دادگاه عدم رعایت غبطه صغیر از جانب ولی را احراز نماید علیه وی حکم مقتضی صادر می نماید که می تواند بر محکومیت ولی به پرداخت سهم دیه صغار موصوف باشد.  چنان چه ولی قهری از باب مصالحه با اخذ مال به هر میزان با قاتل مصالحه نماید صغار پس از رسیدن به سن قانونی می توانند سهم خود از مال مورد مصالحه را به هر میزان که باشد بر اساس مقررات ارث از ولی مطالبه نمایند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 1180 - طفل صغیر تحت ولایت قهری پدر و جد پدری خود می باشد و همچنین است طفل غیررشید یا مجنون در صورتی که عدم رشد یا جنون او متصل به صغر باشد.

مشاهده ماده 1180 قانون مدنی

ماده 1184 - هر گاه ولی قهری طفل رعایت غبطه ی صغیر را ننماید و مرتکب اقداماتی شود که موجب ضرر مولی علیه گردد به تقاضای یکی از اقارب وی و یا به درخواست رئیس حوزه ی قضایی پس از اثبات دادگاه ولی مذکور را عزل و از تصرف در اموال صغیر منع و برای اداره ی امور مالی طفل فرد صالحی را به عنوان قیم تعیین می نماید. همچنین اگر ولی قهری به واسطه ی کبر سن و یا بیماری و امثال آن قادر به اداره اموال مولی علیه نباشد و شخصی را هم برای این امر تعیین ننماید طبق مقررات این ماده فردی به عنوان امین به ولی قهری منضم می گردد.

مشاهده ماده 1184 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM