نظریه مشورتی شماره 7/97/1719

نظریه مشورتی شماره 7/97/1719

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/1719


شماره نظریه:
7/97/1719

شماره پرونده:
97-79-1719

تاریخ نظریه:
1398/03/05

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- الف- برابر ماده 270 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت هر ذی نفعی می­تواند ابطال تصمیمات مجمع عمومی شرکت سهامی به لحاظ عدم رعایت تشریفات قانونی را از دادگاه صالح درخواست کند و از آنجایی که منتقل الیه سهام شرکت قائم مقام انتقال دهنده تلقی می­شود و تمام حقوق ناشی از سهام به منتقل الیه انتقال می­یابد بنابراین منتقل الیه ذی نفع بوده و می­تواند ابطال تصمیمات مجمع عمومی به لحاظ عدم رعایت تشریفات قانونی را از دادگاه صالح درخواست کند. 1- ب- چنانچه منظور سوال کننده ورشکستگی یا انحلال شرکت باشد در این صورت اداره تصفیه قائم مقام شرکت است و نه سهامدار. بنابراین اداره تصفیه نمی­تواند به قائم مقامی سهامدار منتقل الیه برای ابطال مصوبه افزایش سرمایه اقدام کند. 2- اولا : با عنایت به مواد 45 و 49 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی صرفا دعوا به بستانکار منتقل می­شود و چون مازاد بر طلب بستانکار از محکوم­به متعلق به سایر بستانکاران است درنتیجه موضوع دعوا به وی منتقل نمی­شود. ثانیا : با توجه به ماده 52 آیین نامه قانون فوق بستانکار با ارائه برگ نمونه و تحت شرایطی که در آن ذکر شده است دعوا را به عنوان خواهان پیگیری می­کند و در این حالت نیازی به دعوت از اداره تصفیه توسط دادگاه وجود ندارد. لکن اداره تصفیه با توجه به مقررات قانونی و شرایط قید شده در برگه نمونه بر دعوا نظارت دارد.                                    3- منظور از هزینه مقرر در قسمت اخیر ماده 52 آیین نامه قانون فوق کلیه هزینه­های لازم برای رسیدگی به دعوایی است که نتیجه آن مشکوک است و به بستانکار منتقل شده است از قبیل هزینه کارشناسی اجرای قرار معاینه و تحقیق محلی و غیره. 4- صرف طولانی شدن دعوی مجوزی برای اداره تصفیه جهت انتقال دعوا نیست. زیرا اولا برابر ماده 50 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی مهلت هشت ماهه جهت تصفیه قابل تمدید است. ثانیا قانونگذار صرفا انتقال دعوایی را که نتیجه آن مشکوک است به اداره تصفیه اجازه داده است و در سایر موارد چنین مجوزی وجود ندارد

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 45 - اگر در هیات بستانکاران شرایط مذکور در ماده 480 قانون تجارت جمع باشد می توانند از دعوایی که نتیجه آن مشکوک است صرف نظر نمایند. هر بستانکاری می تواند درخواست کند که آن دعوی به او واگذار شود - در این مورد حاصل فروش مالی که از این راه به دست می آید در حدود طلبی که دارد به درخواست کننده تعلق گرفته و مازاد آن متعلق به سایر بستانکاران خواهد بود.

مشاهده ماده 45 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی

ماده 49 - پس از تقسیم اموال خاتمه ورشکستگی اعلام خواهد شد - هر گاه پس از خاتمه ورشکستگی اموالی متعلق به متوقف کشف شود اداره آنها را به تصرف خود درآورده و حاصل فروش آن را بدون هیچگونه تشریفاتی بین بستانکاران تقسیم می کند. نسبت به سهمیه هایی که به مناسبت مشکوک بودن طلب به ودیعه گذاشته شده و بعدا تصرف در آنها مجاز خواهد شد به همین ترتیب اقدام می گردد.

مشاهده ماده 49 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی

ماده 50 - ورشکستگی باید از تاریخ وصول حکم آن به اداره تصفیه در ظرف هشت ماه تصفیه گردد. هنگام ضرورت رئیس دادگاه استان می تواند این مدت را تمدید نماید.

مشاهده ماده 50 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی

ماده 270 - هرگاه مقررات قانونی در مورد تشکیل شرکت سهامی یا عملیات آن یا تصمیماتی که توسط هر یک از ارکان شرکت اتخاذ می گردد رعایت نشود بر حسب مورد بنا به درخواست هر ذی نفع بطلان شرکت یا عملیات یا تصمیمات مذکور به حکم دادگاه اعلام خواهد شد لیکن موسسین و مدیران و بازرسان و صاحبان سهام شرکت نمی توانند در مقابل اشخاص ثالث به این بطلان استناد نمایند.

مشاهده ماده 270 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM