نظریه مشورتی شماره 7/97/1809

نظریه مشورتی شماره 7/97/1809

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/1809


شماره نظریه:
7/97/1809

شماره پرونده:
96-210-1238

تاریخ نظریه:
1397/06/13

استعلام
آیا پاسیار مامور اداره زندانها که به عنوان دژبان مامور بدرقه زندانیان و یا افسر نگهبان زندان انجام وظیفه می نماید و مشمول مقررات استخدامی سازمان زندانهای کشور می باشد مافوق سربازان وظیفه مشغول به خدمت در زندان یا به عبارت دیگر مافوق مورد نظر قانونگذار به شرح مندرج در مواد 1 و 47 و 48 و50 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح محسوب می شود یا خیر؟ به طور مثال چنانچه سرباز وظیفه مشغول به خدمت در واحد قرار گاه زندان به پاسیار به عنوان افسر نگهبان وقت زندان اهانت نمود مجازات سرباز بر اساس ماده 48 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح تعیین می گردد یا بر اساس ماده 609 قانون مجازات اسلامی – تعزیرات مصوب 1375 ؟ بر فرض اینکه پاسیار که کارمند و مستخدم سازمان زندانها است را ما فوق نظامی سرباز بدانیم در حالتی که پاسیار نیز به سرباز به عنوان نیروی تحت امر اهانت نمود پاسیار وفق ماده 49 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح در دادسرا و دادگاههای نظامی به عنوان مافوق نظامی و از جهت ارتکاب جرم خاص نظامی قابل تعقیب و محاکمه می باشد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- مستفاد از ماده یک قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 1382 و قوانین مربوطه به استخدام نیروهای مسلح (ارتش و سپاه و ناجا) و ماده 36 آیین نامه انضباطی نیروهای مسلح که مقررات مربوط به مافوق و مادون و ارشدیت را مخصوص افرادی دانسته است که نظامی محسوب می شوند و با توجه به ماده یک قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح که افراد نظامی را احصاء کرده است مستخدمان سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی نظامی محسوب نمی شوند. بنابراین پاسیار (مامور) و سایر اشخاصی که از کارکنان سازمان زندان ها محسوب می شوند در صورتی که به عنوان دژبان مامور بدرقه و افسر نگهبان زندان انجام وظیفه نمایند نظامی نبوده و ارتکاب جرم از سوی سرباز وظیفه نسبت به آنها (نظیر توهین) نمی تواند مشمول مقررات مواد 47 48 و 50 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح قرار گیرد. 2- با توجه به نظامی نبودن پاسیار دادگاه نظامی صالح به رسیدگی به جرم وی نمی باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 609 ـ جنایتی که موجب سست و فلج شدن هریک از لب ها گردد به گونه ای که با خنده و مانند آن از دندان ها کنار نرود موجب دو سوم دیه یک لب و از بین بردن هر یک از لب های سست و فلج شده موجب یک سوم دیه آن است.

مشاهده ماده 609 قانون مجازات اسلامی

ماده 1 ـ دادگاههای نظامی به جرایم مربوط به وظائف خاص نظامی و انتظامی کلیه افراد زیر که در این قانون به اختصار «نظامی» خوانده می شوند رسیدگی می کنند: الف ـ کارکنان ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و سازمانهای وابسته. ب ـ کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران و سازمانهای وابسته. ج ـ کارکنان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و سازمانهای وابسته و اعضای بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. د ـ کارکنان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمانهای وابسته. ه ـ کارکنان مشمول قانون نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران. و ـ کارکنان وظیفه از تاریخ شروع خدمت تا پایان آن. ز ـ محصلان ـ موضوع قوانین استخدامی نیروهای مسلح ـ مراکز آموزش نظامی و انتظامی در داخل و خارج از کشور و نیز مراکز آموزش وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح. ح ـ کسانی که به طور موقت در خدمت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران هستند و طبق قوانین استخدامی نیروهای مسلح در مدت مزبور از اعضاء نیروهای مسلح محسوب می شوند. تبصره 1 ـ جرایم نظامی و انتظامی کارکنان مذکور که در سازمانهای دیگر خدمت می کنند در دادگاههای نظامی رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ رهائی از خدمت مانع رسیدگی به جرایم زمان اشتغال نمی شود.

مشاهده ماده 1 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 47 ـ هر نظامی که حین خدمت یا در ارتباط با آن نسبت به مافوق خود عمدا مرتکب ضرب یا جرح یا نقص عضو و یا قتل شود علاوه بر محکومیت به قصاص یا دیه حسب مورد به شرح ذیل محکوم می شود: الف ـ درصورتی که با سلاح باشد به حبس از سه تا پانزده سال. ب ـ چنانچه بدون سلاح باشد و موجب قتل گردد به حبس از سه تا پانزده سال و اگر موجب جرح یا نقص عضو شود به حبس از دو تا ده سال و در غیر این صورت به حبس از دو تا پنج سال.

مشاهده ماده 47 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 48 ـ هر نظامی حین خدمت یا در ارتباط با آن به مافوق خود اهانت نماید به حبس از دو ماه تا یک سال محکوم می گردد. تبصره ـ در صورتی که اهانت وی مصداق قذف باشد به مجازات آن محکوم می شود.

مشاهده ماده 48 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 50 ـ هر نظامی که حین خدمت یا در ارتباط با آن مافوق خود یا مراقب یا نگهبانی را در ارتباط با انجام وظیفه آنان تهدید نماید به حبس از دو ماه تا یک سال محکوم می شود.

مشاهده ماده 50 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 49 ـ هر یک از فرماندهان و مسوولان نظامی به افراد تحت امر خود اهانت و یا خارج از محدوده اختیارات فرماندهی و آیین نامه انضباطی آنان را تنبیه نماید به حبس از دو ماه تا یک سال محکوم و هرگاه به موجب قوانین جزایی دیگر مستلزم حد یا قصاص یا دیه باشد به آن مجازات نیز محکوم می گردد.

مشاهده ماده 49 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM