نظریه مشورتی شماره 99/97/7

نظریه مشورتی شماره 99/97/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 99/97/7


شماره نظریه:
99/97/7

شماره پرونده:
696-75-96 ح

تاریخ نظریه:
1397/01/28

استعلام
1- انتقال مبیع توسط مشتری به شخص ثالث قبل از تحقق شرط فاسخ که بعدا علت شرط محقق می گردد و بیع منفسخ می گردد آیا از موارد بطلان بیع فی مابین مشتری و شخص ثالث می باشد ؟ یا اینکه چون انتقال در زمان مالکیت مشتری انجام شده معاملات بعدی صحیح بوده و صرفا بایع می تواند به بدل یا قیمت مبیع به مشتری رجوع نماید ؟ مستند قانونی را بیان نمایید). 2- عدم آگاهی مشتری درخصوص مرهونه بودن مبیع آپارتمان در زمان خرید آیا از موارد بطلان بیع می باشد؟یا از موارد فسخ بیع؟ در هر صورت مستند قانونی چیست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مستفاد از مقررات قانونی از جمله ماده 344 قانون مدنی آن است که اگر عرف معاملاتی وجود شرطی را مفروض تلقی کند معامله مقید به آن شرط است هر چند در عقد ذکر نشده باشد و برابر ماده 235 قانون یاد شده هرگاه شرطی که در ضمن عقد شده است شرط صفت باشد و معلوم شود آن صفت موجود نیست کسی که شرط به نفع او شده است حق فسخ خواهد داشت بنابراین با لحاظ آن که طلق بودن آپارتمان و امکان بلا قید تنظیم سند رسمی انتقال متعاقب انجام بیع در فروش آپارتمان¬هایی که دارای سند رسمی هستند عرفا جزو صفات مبیع تلقی می¬شود لذا در فرضی که خریدار نسبت به رهن بودن آپارتمان خریداری شده جاهل باشد حق فسخ دارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 344 - اگر در عقد بیع شرطی ذکر نشده یا برای تسلیم مبیع یا تادیه قیمت موعدی معین نگشته باشد بیع قطعی و ثمن حال محسوب است مگر این که بر حسب عرف و عادت محل یا عرف و عادت تجارت در معاملات تجارتی وجود شرط یا موعدی معهود باشد اگر چه در قرارداد بیع ذکری نشده باشد.

مشاهده ماده 344 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM