نظریه مشورتی شماره 7/96/3119

نظریه مشورتی شماره 7/96/3119

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/3119


شماره نظریه:
7/96/3119

شماره پرونده:
96-138-2179

تاریخ نظریه:
1396/12/20

استعلام
1- با توجه به مقرره مندرج در ماده 311 قانون آیین دادرسی مدنی درخصوص صلاحیت مرجع صادرکننده دستور موقت و تشابه دادرسی فوری دستور موقت با تامین خواسته و اینکه شورای حل اختلاف در تمامی پرونده هایی که در صلاحیت آن می باشد با رعایت مقررات آیین دادرسی مدنی قرار تامین خواسته صادر می نماید لکن در خصوص صلاحیت شورای حل اختلاف در صدوردستور موقت بین شورا و محاکم حقوقی اختلاف نظر وجود دارد برخی صدور دستور موقت را شان شورای حل اختلاف ندانسته و ویژه محاکم قضایی دادگستری می دانند و برخی تفاوتی بین دستور موقت و قرار تامین خواسته قایل نیستند و شورا را در حدود صلاحیت خود صالح به صدور دستور موقت می دانند آیا شورا صلاحیت رسیدگی به درخواست دستور موقت با رعایت صلاحیت ذاتی و نسبی و محلی وجود دارد یا خیر؟ 2- در فرض درخواست انجام داوری توسط شورای حل اختلاف و درخواست صدور دستور موقت و تامین خواسته آیا مرجع داوری اعضا شورا به عنوان هیات داوران قادر و صالح به صدور دستور موقت و قرار تامین خواسته می باشند یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- صدور دستور موقت اختیار خاصی است که مقنن به مراجع قضایی اعطا می کند و نیازمند تصریح می باشد بنابراین چون در خصوص شوراهای حل اختلاف چنین نصی وجود ندارد قاضی این شورا اختیار صدور آن را ندارد. 2- دادگاه برابر مواد 108 و بعد و نیز 310 و بعد قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی وانقلاب در امور مدنی 1379 اختیار صدور قرار تامین خواسته و صدور دستور موقت درکلیه دعاوی را دارد و وجود موافقت نامه داوری مانع صدور قرارهای مزبور توسط دادگاه و نیز نافی حق خواهان دراین خصوص نمی باشد. به ویژه باتوجه به اینکه موافقت نامه داوری به معنای توافق طرفین جهت «حل و فصل اختلافات» از طریق داوری است و تامین خواسته و دستور موقت از شمول عنوان «حل وفصل اختلافات» خارج است و مادام که مقنن صریحا اجازه صدور قرارهای مزبور را به داورنداده باشد حتی با توافق طرفین امکان صدور آن از سوی داور نمی باشد. ضمنا ماده 9 قانون داوری تجاری بین المللی 1376 در مقام تجویز اصل صدور قرار تامین یا دستور موقت توسط دادگاه نمی باشد زیرا اصل آن به موجب قانون صدرالذکر تجویز شده است بلکه ماده مزبور در مقام تعیین مرجع ومقام صالح است که اولا مرجع صالح صدور قرار تامین های مزبور را دادگاه موضوع ماده 6 آن تعیین کرده است وثانیا صدور آن را منحصر به رئیس دادگاه دانسته است که بالطبع دادرس علی البدل دادگاه در داوری تجاری بین المللی اختیار صدور این قرارها را نخواهد داشت؛ اما در داوری های دیگر مرجع و مقام صالح طبق عمومات قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی وانقلاب در امور مدنی 1379 می باشد. بنابراین در فرض سوال که شورای حل اختلاف به عنوان داور تعیین شده است. نیز نمی تواند به این عنوان قرار تامین خواسته صادر کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 311 - چنانچه اصل دعوا در دادگاهی مطرح باشد مرجع درخواست دستور موقت همان دادگاه خواهد بود و در غیر این صورت مرجع درخواست دادگاهی می باشد که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد.

مشاهده ماده 311 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 9 ـ موافقتنامه داوری و قرار تامین یا دستور موقت هریک از طرفین قبل یا حین رسیدگی داوری می تواند از رئیس دادگاه موضوع ماده (6) صدور قرار تامین و یا دستور موقت را درخواست نماید.

مشاهده ماده 9 قانون داوری تجاری بین المللی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM