نظریه مشورتی شماره 7/1400/1119

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1119

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1119


شماره نظریه:
7/1400/1119

شماره پرونده:
1400-139-1119 ح

تاریخ نظریه:
1400/12/09

استعلام
اولا با توجه به مقررات جاری کشور بویژه مقررات قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 در باب «داوری» آیا انعقاد قرارداد داوری صرفا برای صلح و سازش میان طرفین ممکن است؟ با این توضیح که طرفین در ضمن معامله یا به موجب توافق نامه جداگانه چنین اراده کنند که در صورت وقوع اختلافات ناشی از قرارداد ابتدا به داور یا داوران مرضی الطرفین رجوع کنند و در صورت عدم حل و فصل از طریق صلح و سازش حق طرح دعوا در مراجع قضایی را داشته باشند؟ ثانیا چنانچه قرارداد داوری صرفا با اختیار صلح و سازش برای داوران واقع شود آیا از جهت حق الزحمه داوری مشمول مقررات آیین نامه حق الزحمه داوری موضوع ماده 498 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی 1379 مصوب 1380/9/20 ریاست محترم قوه قضاییه است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا داوری یکی از روش های جایگزین حل و فصل اختلاف است که اشخاص می توانند به عنوان یک سازوکار آن را انتخاب کنند. در کنار این روش حل و فصل اختلافات روش های دیگری نظیر میانجی گری و سازش گری نیز وجود دارد؛ بنابراین تعیین ماهیت قرارداد طرفین صرف نظر از عنوان انتخابی ایشان با توجه به حدود اختیارات و وظایف شخصی که حل اختلاف به وی ارجاع شده است انجام می گیرد و برابر مقررات مربوط داور کسی است که اختیار حل و فصل اختلافات و در صورت عدم سازش صدور رای مقتضی را داشته باشد؛ بنابراین قرارداد فرض استعلام سازش گری است؛ هرچند طرفین از آن به عنوان داروی یاد کرده باشند. ثانیا ملاکی که در بحث توافق بر داوری وجود دارد در توافق بر دیگر روش های جایگزین حل و فصل اختلاف نیز وجود دارد؛ لذا چنانچه بر میانجی گری و امثال آن توافق شده باشد در صورت عدم رعایت ترتیبات مقرر قراردادی چنانچه به شرط قراردادی استناد شود دادگاه مجاز به رسیدگی نیست؛ اما در صورت عدم استناد دادگاه باید به اختلاف رسیدگی کند؛ بنابراین در فرض سوال صرف نظر از تلقی یا عدم تلقی شرط پیش بینی شده در قرارداد به عنوان شرط داوری چنانچه مورد استناد قرار گیرد باید به آن توجه شود. ثالثا حق الزحمه فرض استعلام در صورت فقدان مقررات خاص برای سازش گر بر اساس مقررات مربوط به میانجی گری خواهد بود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 498 - میزان حق الزحمه داوری براساس آیین نامه ای است که هر سه سال یک بار توسط وزیر دادگستری تهیه و به تصویب رئیس قوه قضاییه خواهد رسید.

مشاهده ماده 498 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM