نظریه مشورتی شماره 7/1400/1611

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1611

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1611


شماره نظریه:
7/1400/1611

شماره پرونده:
1400-186/2-1611

تاریخ نظریه:
1400/12/03

استعلام
شخصی به عنوان خیانت در امنت طرح شکایت کرده و اعلام داشته است: یک فقره چک بابت مطالبات مشتکی عنه به صورت مدت دار در وجه وی صادر و به ایشان تحویل داده است و پیش از سررسید چک به درخواست دارنده مبلغ چک را نقدا به وی پرداخت کرده است؛ اما به جهت در دسترس نبودن چک توافق شده است که وی لاشه چک را در اولین فرصت مسترد دارد؛ اما در تاریخ سررسید با رائه چک به بانک گواهی عدم پرداخت دریافت کرده است. آیا رفتار ارتکابی مشمول بزه خیانت در امانت است؟ در صورت منفی بودن پاسخ موضوع با کدام یک از عناوین اتهامی تطابق دارد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
ماده 674 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 از واژه «سپردن» برای تحقق جرم خیانت در امانت استفاده نکرده بلکه فعل مجهول «داده شده » را به کار برده است که «سپردن» فرد اجلای آن است. در نتیجه آنچه مد نظر قانونگذار بوده است وجود رابطه امانی به هر طریق اعم از قراردادی یا قانونی است و هر زمان که به تشخیص مرجع قضایی رابطه حقوقی امانت آور (امانت قانونی قراردادی یا عرفی) بین طرفین احراز شد با تحقق دیگر شرایط قانونی جرم خیانت در امانت تحقق می یابد. بنا به مراتب فوق در فرض سوال که متعاقب تسویه حساب طرفین همچنان چک در ید دارنده باقی مانده است در صورت عدم استرداد یا استفاده از آن و با حصول دیگر شرایط بزه خیانت در امانت به تشخیص مرجع قضایی رفتار ارتکابی می تواند مشمول عنوان مجرمانه موضوع ماده 674 قانون مجازات اسلامی(تعزیرات) مصوب 1375 قرار گیرد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 674 ـ هرگاه در مهلتی که به طریق معتبری برای بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده تعیین گردیده عضوی که منفعت قائم به آن است از بین برود به عنوان مثال چشمی که بینایی آن به طور موقت از بین رفته است از حدقه بیرون بیاید مرتکب فقط ضامن ارش زوال موقت آن منفعت است و چنانچه از بین رفتن آن عضو به سبب جنایت شخص دیگر باشد مرتکب دوم ضامن دیه کامل آن عضو میباشد.

مشاهده ماده 674 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM