نظریه مشورتی شماره 1115/96/7

نظریه مشورتی شماره 1115/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1115/96/7


شماره نظریه:
1115/96/7

شماره پرونده:
604-233-96

تاریخ نظریه:
1396/05/16

استعلام
حسب ماده 58 قانون مجازات اسلامی قانونگذار تکرار درخواست آزادی مشروط از سوی محکوم را مقید و مشروط نساخته است از سویی برخی مراجع قضایی اعلام داشته اند پیشنهادات پی درپی و بدون ضابطه بخشی از وقت و توان شعبه را به فرد اختصاص می دهد در اجرای دستور معاون اول محترم قوه قضائیه مستدعی است ضمن بررسی نظریه مشورتی آن مرجع در خصوص سوال ذیل را به این معاونت اعلام فرمائید. آیا عدم پذیرش پیشنهاد آزادی مشروط با تعیین فاصله زمانی مثلا شش ماه از تاریخ رد درخواست قبلی جایگاه قانونی دارد؟ آیا راهکاری وجود دارد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
صدور حکم به رد آزادی مشروط مانع از آن نیست که قاضی اجرای احکام (یا دادستان) مجددا پیشنهاد صدور حکم آزادی مشروط محکوم را به دادگاه ارسال نماید و تکرار درخواست آزادی مشروط نیز قانونا منوط به گذشت مدت زمان معین از تاریخ رد درخواست قبلی نیست؛ لذا هرگاه در شرایط محکوم علیه تغییر حاصل شود و واجد شرایط مقرر در ماده 58 قانون مجازات اسلامی 1392 باشد قاضی اجرای احکام راسا یا به درخواست محکوم علیرغم رد درخواست قبلی صدور حکم آزادی مشروط وی را از دادگاه تقاضا می نماید و دادگاه نیز با توجه به ماده 58 قانون مزبور و در اجرای مقررات ماده 13 دستورالعمل ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان ها مصوب 17/6/1395 رییس قوه قضاییه خارج از نوبت به این تقاضای مجدد رسیدگی و اتخاذ تصمیم می نماید. بنابراین عدم پذیرش پیشنهاد آزادی مشروط بدون رسیدگی به آن صرفا به این علت که مدت شش ماه از تاریخ رد درخواست قبلی منقضی نشده است قانونا جایز نیست و با تفسیر قوانین کیفری به نفع متهم (یا محکوم) نیز مغایرت دارد. به نظر می رسد تنها راه کار پیش بینی این امر در قانون هنگام اصلاح آن است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 58 ـ در مورد محکومیت به حبس تعزیری دادگاه صادر کننده حکم می تواند در مورد محکومان به حبس بیش از ده سال پس از تحمل نصف و در سایر موارد پس از تحمل یک سوم مدت مجازات به پیشنهاد دادستان یا قاضی اجرای احکام با رعایت شرایط زیر حکم به آزادی مشروط را صادر کند: الف ـ محکوم در مدت اجرای مجازات همواره از خود حسن اخلاق و رفتار نشان دهد. ب ـ حالات و رفتار محکوم نشان دهد که پس از آزادی دیگر مرتکب جرمی نمی شود. پ ـ به تشخیص دادگاه محکوم تا آنجا که استطاعت دارد ضرر و زیان مورد حکم یا مورد موافقت مدعی خصوصی را بپردازد یا قراری برای پرداخت آن ترتیب دهد. ت ـ محکوم پیش از آن از آزادی مشروط استفاده نکرده باشد. انقضای مواعد فوق و همچنین مراتب مذکور در بندهای (الف) و (ب) این ماده پس از گزارش رئیس زندان محل به تایید قاضی اجرای احکام میرسد. قاضی اجرای احکام موظف است مواعد مقرر و وضعیت زندانی را درباره تحقق شرایط مذکور بررسی و در صورت احراز آن پیشنهاد آزادی مشروط را به دادگاه تقدیم نماید.

مشاهده ماده 58 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM