نظریه مشورتی شماره 587/96/7

نظریه مشورتی شماره 587/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 587/96/7


شماره نظریه:
587/96/7

شماره پرونده:
69-681/1-863

تاریخ نظریه:
1396/03/10

استعلام
شخصی در داخل مزرعه و ملک خود گودالی در ابعاد 25*28 *2 متر و با عمق حدودا 5/5 متر برای ذخیره آب جهت مصارف کشاورزی احداث می نماید شخص دیگری در مزرعه خود که حدودا 500 متر با استخر فاصله داشته مشغول کار بوده است کودک 8 ساله اش در اثر بی توجهی و عدم مراقبت او بدون اجازه ودر غیاب مالک استخر وارد مزرعه مالک شده و در استخر متعلق به او در اثر خفکی فوت می نماید با عنایت به اینکه در ماده 507 و 508 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 کلمه گودال در ماده 507 قید اینکه در احداث آن رعایت نکات ایمنی شده یا نه ندارد و کلمه دیگری نیز در هر دو ماده مطلق است شامل اشخاص کبیر و صغیر می گردد و همچنین کلمه ملک در هر دو ماده مطلق است و قید حصار ندارد آیا موضوع مطروحه با توصیف مذکور می تواند از مصادیق ماده 508 قانون مرقوم باشد یا خیر؟ و آیا مالک استخر مسئولیتی در پرداخت دیه دارد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
در موارد تسبیب در جنایت انتساب رفتار به شخص مسبب نیازمند اثبات تقصیر وی است که عدم رعایت نکات ایمنی نیز از مصادیق آن است؛ بنابراین در موارد مذکور در مواد 507 و 508 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 اثبات تقصیر انجام دهنده رفتار شرط است. در خصوص اینکه آیا محصور بودن یا نبودن ملک تاثیری در مسئولیت مالک ملکی که در ملک خود عمل متعارفی مانند ایجاد استخر برای آبیاری زراعت خود احداث کرده است دارد یا خیر باید گفت حکم ماده 508 قانون مجازات اسلامی 1392 مطلق است و علی الاصول مالک استخر مسئولیتی در قبال حفاظت از فرزند دیگری ندارد و چون دعوتی از متوفی برای ورود به ملک خود نیز به عمل نیاورده است نمی-توان مسئولیت سهل انگاری ولی در نگهداری فرزند خود را به عهده وی گذاشت؛ مگر اینکه اصولا عمل مالک برابر مقررات نیاز به تمهیدات حفاظتی خاصی داشته که عدم انجام آن موثر در حادثه بوده یا چنین تمهیداتی در محل با توجه به شرایط منطقه متعارف بوده که تشخیص موضوع حسب مورد با قاضی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 507 ـ هرگاه شخصی در معابر و اماکن عمومی یا ملک دیگری بدون اذن مالک گودالی حفر کند یا چیز لغزنده ای در آن قرار دهد و یا هر عملی انجام دهد که سبب آسیب دیگری گردد ضامن دیه است مگر اینکه فرد آسیب دیده با علم به آن و امکان اجتناب عمدا با آن برخورد نماید.

مشاهده ماده 507 قانون مجازات اسلامی

ماده 508 ـ هرگاه شخصی یکی از کارهای مذکور در ماده (507) این قانون را در ملک خویش یا مکانی که در تصرف و اختیار اوست انجام دهد و سبب آسیب دیگری گردد ضامن نیست مگر اینکه شخصی را که آگاه به آن نیست به آنجا بخواند و به استناد آن جنایتی به وی وارد گردد. تبصره 1 ـ هرگاه شخص آسیب دیده بدون اذن مالک یا با اذنی که قبل از انجام اعمال مذکور از مالک گرفته وارد شود و صاحب ملک از ورود او اطلاع نداشته باشد مالک ضامن نیست مگر اینکه صدمه یا تلف به علت اغواء سهل انگاری در اطلاع دادن و مانند آن مستند به مالک باشد. تبصره 2 ـ هرگاه کسی در ملک دیگری و بدون اذن او مرتکب یکی از کارهای مذکور در ماده (507) این قانون گردد و شخص ثالثی که بدون اذن وارد آن ملک شده است آسیب ببیند مرتکب عهده دار دیه است مگر اینکه بروز حادثه و صدمه مستند به خود مصدوم باشد که در این صورت مرتکب ضامن نیست مانند اینکه مرتکب علامتی هشداردهنده بگذارد یا درب محل را قفل کند لکن مصدوم بدون توجه به علائم یا با شکستن درب وارد شود.

مشاهده ماده 508 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM