نظریه مشورتی شماره 3303/95/7

نظریه مشورتی شماره 3303/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 3303/95/7


شماره نظریه:
3303/95/7

شماره پرونده:
1664-79-95

تاریخ نظریه:
1395/12/18

استعلام
نظر به اینکه ماده 22 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی به این اداره اجازه داده است که در صورت عدم وجود اموالی جز مستثنیات دین برای ورشکسته و عدم وجود درخواست اجراء اصول ورشکستگی از ناحیه بستانکارن ورشکسته بتوان نسبت به مختومه نمودن پرونده ورشکستگی به دلیل عدم وجود اموال برای ورشکسته اقدام نمود خواهشمند است نظریه مشورتی آن اداره محترم رادرمواردذیل اعلام نمایند: 1-آیا وضعیت موجود اموال ورشکسته ملاک است یا خیر؟ به عبارت دیگر چنانچه ورشکسته در حال حاضر فاقد هر گونه اموال است ولی در دوران توقف شخصا دیونی را پرداخت کرده یا برخی اموال وی از طریق اجراء دادگستری یا اجرای ثبت به برخی بستانکاران وی واگذار شده است که مشمول بند ب ماده 423 قانون تجارت بوده و باطل است و چنانچه این اموال با دادخواست اداره تصفیه با احکام مراجع قضایی مسترد گردد اموال ورشکسته بیش از مستثنیات دین خواهد بود آیا اداره تصفیه با توجه به وضعیت موجود که اموالی وجود ندارد می¬تواند نسبت به آگهی موضوع ماده 22 مرقوم و ختم ورشکستگی اقدام کند یا خیر و می¬بایست نسبت به اقدام دادخواست استرداد اموال تقدیم کند و امکان ختم ورشکستگی وجود ندارد در این حالت با توجه به اینکه مشخص نیست آیا دادخواست¬های تقدیمی اداره تصفیه به مراجع قضایی منتج به نتیجه خواهد شد یا خیر آیا باید بستانکاران اکنون جهت تشکیل پرونده بستانکاری دعوت شوند یا خیر و پس از مشخص نتیجه و استرداد اموال بستانکاران را دعوت نمود. 22-منظور از درخواست اجراء اصول ورشکستگی دقیقا کدام قسمت از تشریفات قانون اداره تصفیه می¬باشد؟ 3-در بحث انعقاد قرارداد ارفاقی بین تاجر ورشکسته و طلبکاران وی چنانچه در پرونده ورشکستگی به عنوان مثال بانک پارسیان بابت ده قرارداد اعطاء تسهیلات به ورشکسته ده فقره پرونده بستانکاری تشکیل داده است که تصدیق شده¬اند اکنون دربحث انعقاد قرارداد ارفاقی آیا بانک پارسیان یک بستانکار حساب می¬شود یا ده بستانکار؟ زیرا در ماده480 قانون تجارت بیان شده قرارداد ارفاقی فقط وقتی منعقد می¬شود که لااقل نصف به علاوه یک نفر از طلبکارها باداشتن لااقل سه ربع از کلیه مطالباتی که مبحث پنجم از فصل ششم تشخیص و تصدیق شده در آن شرکت نموده باشند والا بلااثر خواهد بود ودرحال حاضر در ایست صورت طبقه بندی بستانکاران ده ردیف عددی بستانکاری برای بانک پارسیان ثبت شده است.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-با توجه به بند ب ماده 423 قانون تجارت که تادیه هر قرض را باطل و بلا اثر می¬داند و با توجه به رای وحدت رویه شماره 561-28/3/1370 هیات عمومی دیوان عالی کشور وجوهی که بلا جهت تصرف شده قابل استرداد است و با توجه به بندهای 3 و 4 ماده 24 و ماده 29 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی اداره تصفیه اقدام به اخطار به بدهکاران و وصول مطالبات مطابق مقررات قانونی می¬نماید. بنابراین با وجود طلب یاد شده نوبت به اعمال ماده 22 قانون یاد شده نمی¬رسد و لذا اداره تصفیه موظف است مطابق مقررات فوق نسبت به وصول مطالبات اقدام کند. 2-منظور از عبارت« اصول ورشکستگی» مندرج درماده 22 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی مجموعه قواعد و مقرراتی است که اجرای آن به اداره تصفیه محول گردیده است. بنابراین منظور از« اجرای اصول ورشکستگی» اجرای مقررات حاکم بر ورشکستگی می¬باشد. 3-پس از ارائه اسناد طلب از ناحیه طلبکاران مدیر تصفیه یا اداره تصفیه مطابق مقررات مواد 463 464 و 467 قانون تجارت نسبت به بررسی و تشخیص مطالبات مبادرت می¬نماید و در صورت تصدیق گواهی تصدیق موضوع ماده 467 قانون تجارت را صادر می¬کند که برای مجموع مطالبات یک شخص یک گواهی صادر می¬گردد. از طرفی با عنایت به ماده 480 این قانون احراز اکثریت عددی و مبلغی طلبکاران هر دو برای انعقاد قرارداد ارفاقی لازم است. بنابراین ملاک در تشخیص شخصیت طلبکار است و نه منشا و تعداد مطالبات او در نتیجه طلبهای متعدد یک شخص طلب واحدی را تشکیل داده و در فرض سوال بانک طلبکار واحد محسوب می¬گردد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 423 ـ هر گاه تاجر بعد از توقف معاملات ذیل را بنماید باطل و بلااثر خواهد بود: 1) هر صلح محاباتی یا هبه و به طور کلی هر نقل و انتقال بلاعوض اعم از اینکه راجع به منقول یا غیر منقول باشد. 2) تادیه هر قرض اعم از حال یا موجل به هر وسیله که به عمل آمده باشد. 3) هر معامله که مالی از اموال منقول یا غیر منقول تاجر را مقید نماید و به ضرر طلبکاران تمام شود.

مشاهده ماده 423 قانون تجارت

ماده 480 ـ قرارداد ارفاقی فقط وقتی منعقد می شود که لااقل نصف به علاوه یک نفر از طلبکارها با داشتن لااقل سه ربع از کلیه مطالباتی که مطابق مبحث پنجم از فصل ششم تشخیص و تصدیق شده یا موقتا قبول گشته است در آن قرارداد شرکت نموده باشند و الا بلااثر خواهد بود.

مشاهده ماده 480 قانون تجارت

ماده 463 ـ تشخیص مطالبات طلبکارها در ظرف سه روز از تاریخ انقضای مهلت مذکور در ماده قبل شروع شده و بدون وقفه در محل و روز و ساعتی که از طرف عضو ناظر معین می گردد ـ به ترتیبی که در نظامنامه معین خواهد شد تعقیب می شود.

مشاهده ماده 463 قانون تجارت

ماده 464 ـ هر طلبکاری که طلب او تشخیص یا جزء صورت حساب دارایی منظور شده می تواند در حین تشخیص مطالبات سایر طلبکارها حضور به هم رسانیده و نسبت به طلبهایی که سابقا تشخیص شده یا فعلا در تحت رسیدگی است اعتراض نماید همین حق را خود تاجر ورشکسته هم خواهد داشت.

مشاهده ماده 464 قانون تجارت

ماده 467 ـ اگر طلب مسلم و قبول شد مدیر تصفیه در روی سند عبارت ذیل را نوشته امضاء نموده و عضو ناظر نیز آن را تصدیق می کند: « جزو قروض........ مبلغ....... قبول شد به تاریخ......... » هر طلبکار باید در ظرف مدت و به ترتیبی که به موجب نظامنامه وزارت عدلیه معین می شود التزام بدهد طلبی را که اظهار کرده طلب حقیقی و بدون قصد استفاده نامشروع است.

مشاهده ماده 467 قانون تجارت

ماده 22 - هر گاه ورشکسته اموالی جز مستثنیات دین نداشته باشد مراتب آگهی و قید می شود که اگر بستانکاران بعضا یا کلا درخواست اجراء اصول ورشکستگی را در ظرف مدت ده روز ننموده و هزینه آن را نپردازند جریان ورشکستگی خاتمه خواهد پذیرفت.

مشاهده ماده 22 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی

ماده 29 - اداره تصفیه اقدام به وصول مطالبات می نماید و در صورت ضرورت برای وصول آن اقامه دعوی خواهد کرد. اشیایی که در معرض تنزل قیمت بوده و یا نگهداری آنها هزینه غیر متناسبی را ایجاد می نماید بدون تاخیر فروخته خواهد شد. همچنین اقدام به فروش برگهای بهادار ( بورسی) و یا اشیایی که در بازار قیمت معینی دارند به عمل خواهد آورد سایر اموال به ترتیبی که بعدا ذکر خواهد شد فروخته می شود.

مشاهده ماده 29 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM