نظریه مشورتی شماره 2652/95/7

نظریه مشورتی شماره 2652/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2652/95/7


شماره نظریه:
2652/95/7

شماره پرونده:
1824-51-95

تاریخ نظریه:
1395/10/19

استعلام
احتراما با توجه به ماده 44 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 3/10/1392 که در قسمت اخیر آن قید گردیده چنانچه پرونده ای متهمان متعدد داشته و رسیدگی به اتهام یکی از آنان در صلاحیت مرجع قضایی باشد به اتهامات سایر اشخاص نیز در این مراجع رسیدگی می شود با فرض اینکه یکی از متهمان از طریف درگیری با مامورین معاونت در تسهیل امر قاچاق داشته باشد و یا اینکه بار حامل یکی از خودروهای توقیفی در صلاحیت تعزیرات و دیگری در صلاحیت دادگاه باشد همچنین حامل قاچاق کالای در صلاحیت تعزیرات با مامورین انتظامی درگیر و باعث ایراد صدمه به مامورین گردد.مقتضی است این مرجع را درخصوص صلاحیت نسبت به فرضهای مطرح شده ارشاد فرمائید

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و 2 و 3) قسمت دوم ماده 44 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 3/10/1392 که استثنایی بر امر صلاحیت ذاتی مراجع رسیدگی کننده به جرایم و تخلفات است فقط ناظر به مواردی است که متهمان متعدد تحت عناوینی نظیر مشارکت یا معاونت در جرم یا تخلف واحد تحت تعقیب در دادسرا یا دادگاه انقلاب و شعب تعزیرات حکومتی قرار گیرند به نحوی که رسیدگی به اتهام برخی از متهمان تخلف محسوب و نسبت به برخی دیگر جرم تلقی گردد. بنابراین در فروض مطروحه در سوال متهم و یا متهمان متعدد مرتکب جرایم مختلف در صلاحیت محاکم کیفری یا انقلاب و تخلفات مربوط به قاچاق کالا که در صلاحیت تعزیرات حکومتی است شده اند از شمول قسمت دوم ماده 44 قانون فوق الذکر خارج بوده و در این موارد مطابق قواعد عام قانون آیین دادرسی کیفری به هریک از جرایم و تخلفات مربوطه در مرجع صالح (ذیربط) رسیدگی خواهد شد و موجب قانونی جهت رسیدگی توامان در مرجع واحد وجود ندارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 44ـ رسیدگی به جرائم قاچاق کالا و ارز سازمان یافته و حرفه‏ای قاچاق کالاهای ممنوع و قاچاق کالا و ارز مستلزم حبس و یا انفصال از خدمات دولتی در صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب است. سایر پرونده‏های قاچاق کالا و ارز تخلف محسوب و رسیدگی به آن در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی است. چنانچه پرونده ای متهمان متعدد داشته و رسیدگی به اتهام یکی از آنان در صلاحیت مرجع قضائی باشد به اتهامات سایر اشخاص نیز در این مراجع رسیدگی می­شود. تبصره ـ در صورتی که پس از ارجاع پرونده به سازمان تعزیرات حکومتی و انجام تحقیقات محرز شود رسیدگی به جرم ارتکابی در صلاحیت مرجع قضائی است شعبه مرجوع الیه مکلف است بلافاصله قرار عدم صلاحیت خود را صادر کند. این قرار پس از تایید مقام مافوق شعبه در سازمان تعزیرات حکومتی و یا در صورت عدم اعلام نظر آن مقام ظرف مدت یک هفته قطعی است و پرونده مستقیما به مرجع قضائی ذی صلاح ارسال می شود. همچنین در مواردی که پرونده به تشخیص مرجع قضائی در صلاحیت تعزیرات حکومتی است پرونده مستقیما به مرجع مذکور ارسال می گردد و شعب سازمان تعزیرات حکومتی مکلف به رسیدگی می باشند. مقررات این تبصره از شمول ماده (28) قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) مصوب 21/1/1379 مستثنی است. (اصلاحی 21/07/1394)

مشاهده ماده 44 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM