نظریه مشورتی شماره 2411/95/7

نظریه مشورتی شماره 2411/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2411/95/7


شماره نظریه:
2411/95/7

شماره پرونده:
59-721/1-383

تاریخ نظریه:
1395/09/29

استعلام
تعداد دو فقره دادنامه از دادگاه حقوقی شهرستان بهارستان استان تهران درخصوص ابطال و صدور شناسنامه علیه این اداره صادر و به این اداره ابلاغ شده است و این اداره نیز درمهلت مقرر نسبت به تجدیدنظرخواهی از دادنامه های صادره اقدام و با پست پیشتاز به شعبه صادرکننده رای ارسال کرده است اما دادگاه محترم بدوی با اعلام اینکه تجدیدنظرخواهی خارج از مهلت قانون به آن شعبه واصل گردیده مطابق تبصره2 ماده 339 قانون آئین دادرسی مدنی قرار رد دادخواست تجدیدنظرخواهی را صادر و قبل از ابلاغ قرار صادره به این اداره طی نامه ای ضمن اعلام قطعیت دادنامه صادره دستور اجرای آن را صادر کرده است آیا در چنین مواردی که قرار رد دادخواست تجدیدنظرخواهی هنوز به تجدیدنظرخواه ابلاغ نگردیده تا نسبت به آن مجددا تجدیدنظرخواهی صورت گیرد و قبل از بررسی موضوع توسط دادگاه تجدیدنظر استان حکم صادره بدوی قطعی و قابل اجرا می باشد و یا بایستی برابر مقررات قانون آئین دادرسی مدنی قرار رد دادخواست تجدیدنظرخواهی به تجدیدنظرخواه ابلاغ و پس از اعتراض به قرار و تایید قرار توسط دادگاه تجدیدنظر استان حکم بدوی قابل اجرا می باشد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
رای صادره به محض انقضای مهلت تجدیدنظرخواهی قطعی و لازم الاجرا می شود و تشخیص انقضای مهلت تجدیدنظر خواهی بر عهده دادگاه بدوی است. بنابراین هرگاه به نظر این دادگاه دادخواست تجدیدنظرخواهی خارج از مهلت تقدیم شده باشد به درخواست ذی نفع اجرای رای برابر مقررات تکلیف این دادگاه است و عدم قطعیت قرار رد دادخواست تجدیدنظر خواهی موضوع آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی 79 مانع اجرای رای نیست. بدیهی است اگر موضوع مشمول ماده 340 این قانون باشد دادگاه باید برابر آن ماده رفتار نماید ودر صورت پذیرش دادخواست تجدید نظرخواهی دستور توقف اجرای رای را نیز صادر کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 339 - متقاضی تجدیدنظر باید دادخواست خود را ظرف مهلت مقرر به دفتر دادگاه صادرکننده رای یا دفتر شعبه اول دادگاه تجدیدنظر یا به دفتر بازداشتگاهی که در آنجا توقیف است تسلیم نماید. هریک از مراجع یادشده در بالا باید بلافاصله پس از وصول دادخواست آن را ثبت و رسیدی مشتمل بر نام متقاضی و طرف دعوا تاریخ تسلیم شماره ثبت و دادنامه به تقدیم کننده تسلیم و در روی کلیه برگهای دادخواست تجدیدنظر همان تاریخ را قید کند. این تاریخ تاریخ تجدیدنظر خواهی محسوب می گردد. تبصره 1 - درصورتی که دادخواست به دفتر مرجع تجدیدنظر یا بازداشتگاه داده شود به شرح بالا اقدام و دادخواست را به دادگاه صادرکننده رای ارسال می دارد. چنانچه دادخواست تجدیدنظر در مهلت قانونی تقدیم شده باشد مدیر دفتر دادگاه بدوی پس از تکمیل آن پرونده را ظرف دو روز به مرجع تجدیدنظر ارسال می دارد. تبصره 2 - درصورتی که دادخواست خارج از مهلت داده شود و یا در مهلت قانونی رفع نقص نگردد به موجب قرار دادگاه صادرکننده رای بدوی رد می شود. این قرار ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ در مرجع تجدیدنظر قابل اعتراض است رای دادگاه تجدیدنظر قطعی است. تبصره 3 - دادگاه باید ذیل رای خود قابل تجدیدنظر بودن یا نبودن رای و مرجع تجدیدنظر آن را معین نماید. این امر مانع از آن نخواهد بود که اگر رای دادگاه قابل تجدیدنظر بوده و دادگاه آن را قطعی اعلام کند هریک از طرفین درخواست تجدیدنظر نماید.

مشاهده ماده 339 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM