نظریه مشورتی شماره 2329/95/7

نظریه مشورتی شماره 2329/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2329/95/7


شماره نظریه:
2329/95/7

شماره پرونده:
1555-1/7-95

تاریخ نظریه:
1395/09/22

استعلام
چنانچه مورث دارای همسر و پدر و مادر و فرزند باشد بعد از اینکه همسر سهم خود را برداشت آیا سهم پدر و مادر یعنی هر کدام یک ششم از کل ماترک محاسبه می شود یا از باقیمانده و کسر سهم همسر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مستنبط از ماده 905 قانون مدنی به عنوان یک اصل در تقسیم ماترک صاحبان فرض¬مقدم بر سایر وراث می باشند که قدر¬ا¬لسهم آنها از کل ماترک محاسبه می¬گردد و باقیمانده آن به صاحبان قرابت می رسد. بنابر¬این در فرض استعلام چنانچه ورثه متوفی منحصر به زوجه یا زوج پدر و مادر و فرزند پسر باشد زوجه یا زوج یک هشتم یا یک چهارم از کل ماترک و پدر و مادر یک سوم از کل ماترک را به عنوان فرض بر ارث می برند و بقیه ماترک به فرزند پسر که صرفا به قرابت ارث می برد می رسد. ثانیا :در فرضی که وراث متوفی منحصر به زوجه یا زوج با پدر ومادر و یک فرزند دختر باشد هر یک از زوج یا زوجه حسب مورد یک هشتم یا یک چهارم از کل ماترک را به ارث می برند و فرض پدر ومادر یک سوم و فرض دختر نیز یک دوم از کل ماترک می باشد و با توجه به اینکه در این حالت همه وراث فرض بر می باشند مطابق ماده 908 قانون مدنی باقیمانده بین تمام وراث به نسبت فرض آنها تقسیم می شود. /

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 905 - از ترکه ی میت هر صاحب فرض حصه خود را می برد و بقیه به صاحبان قرابت می رسد و اگر صاحب قرابتی در آن طبقه مساوی با صاحب فرض در درجه نباشد باقی به صاحب فرض رد می شود مگر در مورد زوج و زوجه که به آن ها رد نمی شود لیکن اگر برای متوفی وارثی به غیر از زوج نباشد زائد از فریضه به او رد می شود.

مشاهده ماده 905 قانون مدنی

ماده 908 - هر گاه پدر یا مادر متوفی یا هر دو ابوین او موجود باشد با یک دختر فرض هر یک از پدر و مادر سدس ترکه و فرض دختر نصف آن خواهد بود و مابقی بین تمام وراث به نسبت فرض آن ها تقسیم شود مگر این که مادر حاجب داشته باشد که در این صورت مادر از مابقی چیزی نمی برد.

مشاهده ماده 908 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM