در صورتی که از رای غیابی دادگاه بدوی تجدیدنظر خـواهی شـده و پـس از رسـیدگی در دادگاه تجدیدنظر استان رای قطعی صادر شود و سپس محکوم علیه غیابی تقاضای واخواهی کند کدام دادگاه صـالح بـه رسـیدگی اسـت؟ آیـا دادگـاه بـدوی در مقـام رسـیدگی بـه واخواهی میتواند رسیدگی کرده و رای خود را که مورد تایید دادگاه تجدیدنظر قـرار گرفتـه فسخ و رای دیگری صادر نماید. توضیح اینکه موضوع حقوقی بوده از جهتی به نفع خواهان و از جهتی به ضرر وی است.
نظر هیئت عالی:
اولا رای دادگاه نسبت به خواهان همیشه حضـوری است و در فرض سوال خواهان نسبت به آن قسمت از رای دادگاه که بـه ضـرر او صادر شده تقاضای تجدیدنظر کـرده اسـت. پـس خواهـان (محکـوم لـه) از رای غیـابی تقاضای تجدیدنظر نکرده بلکه از رای حضوری به ضرر خودش تقاضای تجدیـدنظر کـرده و تجدیدنظرخواهی او در دادگاه تجدیدنظر رد شده و رای صادره در ایـن قسـمت قطعـی است. در خصوص رای دادگاه بدوی نسبت به محکوم علیه غیـابی طبـق مـاده 305 قـانون
نظر اتفاقی:
رای دادگاه تجدیدنظر در این مـورد مشـابه مـوردی اسـت کـه بـه وسـیله دادگـاه تجدیـدنظر محکومیت خوانده (تجدیدنظرخوانده) به صورت غیابی انشا شود و بـا توجـه بـه مـواد 356 و 364 قانون آیین دادرسی مدنی باید در دادگاه تجدیدنظر به واخواهی رسـیدگی شـود و دادگـاه بدوی دیگر صلاحیت رسیدگی ندارد.