نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1390/08/08

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر بجنورد

موضوع:
قابل ابطال بودن سند رسمی موحر با وجود مبایعه نامه تنفیذ شده مقدم

پرسش:
خواهانها دو برادر هستند که به طرفیت پدر و خواهرشان دادخواستی به خواسته ابطال سند رسمی چهاردانگ ملکی و نیز الزام به تنظیم سند رسمی همین چهاردانگ را به نام خود تنظیم کرده¬ و بیان داشته¬اند: خوانده ردیف اول (پدرشان) ملک خود را به نام سه فرزندش (خواهان¬ها و خوانده ردیف دوم) و هر یک به میزان دو دانگ طی مبایعه¬نامه¬هایی واگذار کرده است و به منظور انجام تشریفات اداری وکالت نامه رسمی به خوانده ردیف دوم می دهد که نامبرده از این امر سوءاستفاده کرده و با وکالت اعطایی چهاردانگ را به نام خود منتقل و ثبت می¬کند. از آنجا که به موجب رای شورای حل اختلاف دو فقره مبایعه¬نامه خواهان ها که هر کدام دو دانگ را از پدرشان خریداری کرده¬اند مورد تایید و تنفیذ قرار گرفته و خوانده ردیف اول نیز مدعی مراتب ادعایی را تایید کرده است آیا به استناد تنفیذ مبایعه¬نامه¬های خواهان¬ها و نیز تصدیق خوانده بر واگذاری چهاردانگ به ایشان دعوی مقرون به صحت است و می¬توان حکم به ابطال سند رسمی خوانده ردیف دوم و نیز الزام مشارالیها به انتقال آن در حق خواهان¬ها صادر کرد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (5) مدنی: با توجه به تنفیذ صحت قولنامه¬های ابرازی خواهان¬ها که تاریخ تنظیم آن ها (انجام معامله موضوع دعوی) مقدم بر تاریخ تنظیم وکالت¬نامه خوانده ردیف اول و متعاقبا صدور سند انتقال رسمی بر اساس وکالت¬نامه مذکور مستندا به ماده 1291 قانون مدنی که مصرح است اسناد عادی در دو مورد اعتبار سند رسمی را داشته و درباره طرفین و وراث و قایم¬مقام آنان معتبر است و بند 1 این ماده که بیان داشته: «اگر طرفی که سند بر علیه او اقامه شده صدور آن را از منتسب¬الیه تصدیق کند.. .»؛ بنابراین در مانحن¬فیه قولنامه هایی را که فروشنده در مرجع قضایی (شورای حل اختلاف) تنفیذ و تایید کرده به استناد ماده مارالذکر دارای اعتبار سند رسمی است که با معتبر بودن قولنامه¬های مذکور و این که با فرض مقدم بودن تاریخ تنظیم بر قولنامه و سند رسمی فروشنده (مالک اولیه و پدر خواهان¬ها و خوانده ردیف اول) مالکیتی در چهاردانگ ملک مورد دعوی نداشته تا بتواند آن را به موجب وکالت¬نامه و سند رسمی به خوانده ردیف دوم انتقال دهد. بنابراین با وجود قولنامه¬های مذکور که دارای اعتبار اسناد رسمی است سند رسمی انتقال ثانوی قابل ابطال خواهد بود. لذا هر کدام از نظریه¬های ابرازی تا آنجا که با این نظر انطباق داشته باشد مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
نظر اول: رای دادگاه بدوی بر ابطال سند رسمی صحیح است؛ زیرا با توجه به این که پدر خواهان¬ها به عنوان مالک اولیه ملک به فروش املاک به نحو ادعایی به فرزندانش اقرار کرده و این که مبایعه¬نامه¬های مذکور نیز تنفیذ شده است و این که محرز شده بیع¬های عادی مقدم بر تاریخ وکالت نامه بوده و آن منجر به صدور سند رسمی شده باشد از مصادیق ماده 18 و خلاف شرع بودن آن محرز می شود. بنابراین موجبی برای عقد وکالت نبوده و رای بر ابطال سند رسمی صحیح است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1291 - اسناد عادی در دو مورد اعتبار اسناد رسمی را داشته درباره ی طرفین و وراث و قائم مقام آنان معتبر است: 1 - اگر طرفی که سند بر علیه او اقامه شده است صدور آن را از منتسب الیه تصدیق نماید؛ 2 - هر گاه در محکمه ثابت شود که سند مزبور را طرفی که آن را تکذیب یا تردید کرده فی الواقع امضا یا مهر کرده است.

مشاهده ماده 1291 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM