نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1384/02/03

برگزار شده توسط:
استان ایلام/ شهر ایلام

موضوع:
تخلیه واجاره معوقه موضوع قراردادهای مشمول قانون روابط موجر ومستاجر مصوب سال 1376

پرسش:
خواهان دادخواستی تقدیم دادگاه کرده و تقاضای صدور حکم تخلیه به جهت انقضای مدت اجاره به انضمام اجور معوقه را می کند در صورتی که قرارداد اجاره مشمول قانون روابط موجر و مستاجر سال 1376 باشد و دادگاه با توجه به این قانون دستور تخلیه صادر کند در حالی که خواهان تقاضای صدور حکم کرده است و دادگاه باید در چهارچوب این دادخواست اظهارنظر کند دادگاه باید چه تصمیمی اتخاذ نماید؟

نظر هیئت عالی:
به موجب قانون موجر و مستاجر مصوب سال 76 اجاره اماکن مسکونی و تجاری از تاریخ تصویب این قانون تابع مقررات ماده 494 قانون مدنی بوده و با سپری شدن مدت اجاره ادامه تصرفات مستاجر بدون رضایت مالک وجهه قانونی ندارد. بدیهی است در صورتی که بین طرفین اجاره نامه رسمی تنظیم شده باشد مالک می تواند به موجب اجراییه صادره تخلیه را از دایره اجرای ثبت بخواهد و دایره اجرا اقدام به تخلیه می کند. لیکن در صورتی که اجاره نامه عادی باشد و مستاجر در فرجه مقرر مورد اجاره را تخلیه نکند موجر می تواند از دادگاه بخواهد که دستور تخلیه بدهد. دادرس دادگاه با بررسی مندرجات اجاره نامه و احراز این که مدت اجاره منقضی شده و اجاره نامه در دو نسخه به امضای مالک و مستاجر و دو نفر گواه رسیده باشد دستور تخلیه بدهد. و این دستور را نمی توان حکم تلقی کرد و قابل اعتراض نیست لیکن در صورتی که موجر ضمن تقاضای دستور تخلیه اجور معوقه را مطالبه نماید دادگاه پس از رسیدگی به قسمت اخیر خواسته اقدام به صدور رای می کند و این رای قابل اعتراض است

نظر اتفاقی:
دادگاه باید دستور تخلیه صادر و با رعایت تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی به ادعای مطالبه اجور معوقه رسیدگی کند و دستور صادره نیز خارج از چهارچوب دادخواست نیست. اظهارنظر در چهارچوب دادخواست به معنای به کار بردن کلمات خواهان نیست بلکه به معنای این است که دادگاه باید در راستای درخواست و خواسته مدعی اظهارنظر کند. اتخاذ تصمیم در خصوص تخلیه نمودن عین مستاجره خارج از خواسته و درخواست خواهان نیست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 494 - عقد اجاره به محض انقضای مدت برطرف می شود و اگر پس از انقضای آن مستاجر عین مستاجره را بدون اذن مالک مدتی در تصرف خود نگاه دارد موجر برای مدت مزبور مستحق اجرت المثل خواهد بود اگر چه مستاجر استیفای منفعت نکرده باشد و اگر با اجازه ی مالک در تصرف نگاه دارد وقتی باید اجرت المثل بدهد که استیفای منفعت کرده باشد مگر این که مالک اجازه داده باشد که مجانا استفاده نماید.

مشاهده ماده 494 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM