نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/01/28

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر بندر لنگه

موضوع:
عزل زوجه از قیمومت محجوری که قبل از ازدواج به این سمت منسوب شده

پرسش:
شخصی به دادگاه حقوقی دادخواستی تسلیم کرده و تقاضای عزل زوجه خود از قیمومت مولی علیهم او را نموده است. زن در مقام دفاع از خود اظهار داشته؛ زمانی که با شوهرش ازدواج کرده است سمت قیمومت را داشته و نیازی به استیذان از شوهر نداشته است. دادگاه مزبور به جهت این که خوانده دعوا مدعی العموم نیست قرار رد دعوا به لحاظ عدم توجه دعوا به خوانده را صادر نموده است. این خواسته و تصمیم دادگاه را از جهات شکلی و ماهوی تحلیل و بررسی نمایید.

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (2) مدنی: در عزل قیم باید ترتیب مقرر در مواد 97 و 98 امور حسبی رعایت گردد. بنابراین چنان چه زوج به عنوان شخص ذی علاقه عزل زوجه را از سمت قیمومت بخواهد باید مراتب را به دادستان اطلاع دهد و دادگاه حسب ماده 98 همین قانون برای رسیدگی به درخواست عزل قیم باید قیم و در صورت لزوم دادستان را دعوت به حضور و رسیدگی نماید. بنابراین فرض سوال خلاف مقررات آمره است.

نظر اتفاقی:
از نظر ماهوی؛ اولا: ماده 1231 قانون مدنی در فصل دوم از کتاب دهم در موارد نصب قیم است و صرفا افرادی را که نمی¬توان به عنوان قیم تعیین کرد اعلام می¬کند. پس اگر شک شود که آیا فردی می¬تواند قیم باشد یا خیر؛ اصل استصحاب رعایت می¬شود مگر در موارد مصرحه قانونی فوق.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 97- محجور و هر ذی علاقه ای می توانند به دادستان وجود سبب عزل قیم را اطلاع دهند در این صورت اگر دادستان سبب عزل را موجود دید از دادگاه درخواست عزل قیم را می نماید.

مشاهده ماده 97 قانون امور حسبی

ماده 98- برای رسیدگی به درخواست عزل قیم باید قیم و در صورت لزوم دادستان احضار شوند حکمی که راجع به عزل صادر می شود باید مدلل و موجه باشد.

مشاهده ماده 98 قانون امور حسبی

ماده 1231 - اشخاص ذیل نباید به سمت قیمومت معین شوند: 1 - کسانی که خود تحت ولایت یا قیمومت هستند؛ 2 - کسانی که به علت ارتکاب جنایت یا یکی از جنحه های ذیل به موجب حکم قطعی محکوم شده باشند: سرقت خیانت در امانت کلاهبرداری اختلاس هتک ناموس یا منافیات عفت جنحه نسبت به اطفال ورشکستگی به تقصیر. 3 - کسانی که حکم ورشکستگی آن ها صادر و هنوز عمل ورشکستگی آن ها تصفیه نشده است؛ 4 - کسانی که معروف به فساد اخلاق باشند؛ 5 - کسی که خود یا اقربای طبقه ی اول او دعوایی بر محجور داشته باشد.

مشاهده ماده 1231 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM