نشست قضایی شماره 1397-5391

نشست قضایی شماره 1397-5391

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5391


کد نشست:
1397-5391

تاریخ برگزاری:
1380/11/02

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر بابل

موضوع:
تجزیه خواسته در هنگام صدور حکم

پرسش:
چنانچه شخصی با تقدیم دادخواستی وجهی به مبلغ چهـار میلیـون ریـال از خوانـده دعـوا مطالبه بکند و در جلسه اول دادگاه مدیونیت خوانده دعوا تا مبلغ دو میلیون ریال برای دادگاه محرز و نسبت به الباقی نیاز به رسیدگی بیشتر باشد آیا می شود به استناد ماده 268 قـانون آیین دادرسی مدنی نسبت به صدور رای پیرامون مبلغ دو میلیون ریال اقدام نمود؟ به عبارت دیگر قابل تجزیه بودن مندرج در ماده فوق الذکر شامل اینگونه موارد نیز می شود؟ چنانچه پاسخ مثبت باشد رای صادره قابل تجدید نظر است یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
موضوعات دعاوی قابل تجزیه است لکن خواسته خواهـان که یک موضوع باشد قابل تجزیه نیست و دادگاه باید نسـبت بـه یـک خواسـته دفعه واحده اظهارنظر نماید فی المثل هرگاه دعوای خواهان خلـع یـد از عـین مسـتاجره و مطالبه اجرت المثل باشد دادگاه می تواند نسبت به هر یک جداگانـه اظهـارنظر نمایـد لکـن هرگاه خواسته مطالبه وجهی باشد دادگاه می باید نسبت به کـل آن نفیـا یـا اثباتـا اظهـارنظر نماید حاصل اینکه تجزیه خواسته از نظر قطعیت و عدم قطعیت حکم موثر است.

نظر اکثریت:
ماده 298 ناظر به ماده 65 قانون آیین دادرسی مدنی است. دعـاوی متعـددی کـه ارتبـاط کامـل بـا یکدیگر دارند را می توان در ضمن یک دادخواست مطرح کرد. منظور مـاده 298 از تجزیـه دعـوا تفکیک دعاوی موصوف در ماده 65 است یعنی دعاوی متعددی که متحدالمنشا بوده و در ارتباط با یکدیگر هستند. در غیر این صورت اگر خواسته دعوا واحد باشد امکان تفکیک آن وجود ندارد. در فرض دوم سوال معیار قابل تجدید نظر بودن دعوا مبلغ خواسته است نه مبلغ محکوم به.

نظر اقلیت:
قانونگذار در ماده 65 از کلمه «تجزیه» و در ماده 298 از کلمه «تفکیک» اسـتفاده کـرده اسـت. تجزیه غیر تفکیک است در صورتی که مستند دعوای خواهان یک فقره سند باشد و قسمتی از آن احراز شده و قسمتی دیگر نیازمند رسیدگی بیشتر باشد این دعوا قابل تجزیه نیست؛ اما اگر مستند دعوا متعدد باشد و خوانده بعضی اسناد را قبول کند و اقرار به دین نماید و نسـبت بـه بقیه اسناد انکار کند و موضوع مستلزم رسیدگی بیشتر باشد ایـن دعـوا بـه اعتبـار اسـناد قابـل تجزیه است و این تجزیه غیر از تفکیک مذکور در ماده 65 است و قانونگذار از روی مسـامحه

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 65 - اگر به موجب یک دادخواست دعاوی متعددی اقامه شود که با یکدیگر ارتباط کامل نداشته باشند و دادگاه نتواند ضمن یک دادرسی به آنها رسیدگی کند دعاوی اقامه شده را از یکدیگر تفکیک و به هریک درصورت صلاحیت جداگانه رسیدگی می کند و در غیر این صورت نسبت به آنچه صلاحیت ندارد با صدور قرار عدم صلاحیت پرونده را به مراجع صالح ارسال می نماید.

مشاهده ماده 65 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM