نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/04/11

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
وجاهت قانونی سرقفلی قراردادی در مناطقی که قانون موجر ومستاجر مصوب سال 1356 اجرا نمی شود

پرسش:
در مناطقی که قانون موجر و مستاجر مصوب سال 1356 اجرا نمی شود آیا "سرقفلی قراردادی" وجاهت قانونی دارد؟

نظر هیئت عالی:
چنان چه روابط بین موجر و مستاجر تابع قانون مصوب سال 1356 نباشد (مربوط به مناطقی که حکم قانون مذکور اجرا نمی شود) علی القاعده بر مبنای قانون مدنی و در موارد سکوت وفق اصل 167 قانون اساسی و ماده 3 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی باید به فتاوای معتبر و یا منابع معتبر فقهی مراجعه نمود که حسب مقررات اشاره شده چنان چه مستاجر در هنگام انعقاد قرارداد اجاره سرقفلی را نپرداخته باشد تخلیه بدون پرداخت سرقفلی صورت می پذیرد و اگر سرقفلی پرداخت شده باشد در هنگام تخلیه با انجام کارشناسی حق سرقفلی با نرخ روز محاسبه می گردد. موید این موضوع تصویب مواد 1 و 6 قانون موجر و مستاجر مصوب سال 1376 می باشد که ناظر به قراردادهای بعد از تصویب قانون مزبور بوده و با حاکم شناختن قانون مدنی یعنی قانون موجود در زمان عقد قرارداد و همچنین بر مبنای فتاوای معتبر سرقفلی به نرخ روز شناسایی و مورد عمل قرار گرفته رفتار خواهد شد. نظر اکثریت تایید می شود.

نظر اتفاقی:
نظر اول: باتوجه به ماده 31 قانون روابط موجر و مستاجر سال 56 مورد سوال تابع قوانین و مقررات عمومی خواهد بود که با توجه به ماده 494 قانون مدنی حکم به تخلیه صادر می¬گردد. چنان چه در زمان انعقاد عقد اجاره مبلغی به عنوان سرقفلی پرداخت شده باشد با توجه به عرف مسلم معمول در جامعه قرارداد اجاره را به طور ضمنی مشروط به این شرط می کند که مستاجر هنگام تخلیه استحقاق دریافت سرقفلی به نرخ روز را داشته باشد و با توجه به ماده 225 قانون مدنی نظیر شرط مذکور در عقد تلقی و بر متعاقدین لازم الوفاست. با توجه به فتاوای معتبر از جمله مسیله هشتم در کتاب «تحریرالوسیله» حضرت امام خمینی (ره) که مبنای حکم قانونگذار در تبصره ذیل ماده 6 از قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 76 قرار گرفته و با توجه به اصل 167 از قانون اساسی و ماده 3 قانون آیین دادرسی مدنی با وصف سکوت قانون مستحق دریافت سرقفلی با جلب نظر کارشناس است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 3 - قضات دادگاهها موظفند موافق قوانین به دعاوی رسیدگی کرده حکم مقتضی صادر و یا فصل خصومت نمایند. در صورتی که قوانین موضوعه کامل یا صریح نبوده یا متعارض باشند یا اصلا" قانونی در قضیه مطروحه وجود نداشته باشد با استناد به منابع معتبر اسلامی یا فتاوی معتبر و اصول حقوقی که مغایر با موازین شرعی نباشد حکم قضیه را صادر نمایند و نمی توانند به بهانه سکوت یا نقص یا اجمال یا تعارض قوانین از رسیدگی به دعوا و صدور حکم امتناع ورزند والا مستنکف از احقاق حق شناخته شده و به مجازات آن محکوم خواهند شد. تبصره - چنانچه قاضی مجتهد باشد و قانون را خلاف شرع بداند پرونده به شعبه دیگری جهت رسیدگی ارجاع خواهد شد.

مشاهده ماده 3 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 494 - عقد اجاره به محض انقضای مدت برطرف می شود و اگر پس از انقضای آن مستاجر عین مستاجره را بدون اذن مالک مدتی در تصرف خود نگاه دارد موجر برای مدت مزبور مستحق اجرت المثل خواهد بود اگر چه مستاجر استیفای منفعت نکرده باشد و اگر با اجازه ی مالک در تصرف نگاه دارد وقتی باید اجرت المثل بدهد که استیفای منفعت کرده باشد مگر این که مالک اجازه داده باشد که مجانا استفاده نماید.

مشاهده ماده 494 قانون مدنی

ماده 225 - متعارف بودن امری در عرف و عادت به طوری که عقد بدون تصریح هم منصرف به آن باشد به منزله ی ذکر در عقد است.

مشاهده ماده 225 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM