نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1392/02/03

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رودبار

موضوع:
استفاده از قاضی مشاور مرد واجد شرایط تصدی دادگاه خانواده تا تامین قاضی مشاور زن

پرسش:
به موجب مقررات ماده 2 قانون حمایت خانواده مصوب سال 91 دادگاه خانواده با حضور رییس یا دادرس علی البدل و قاضی مشاور زن تشکیل می شود و براساس تبصره همین ماده در مدت زمان تامین قاضی مشاور زن دادگاه های مربوطه پس از اخذ نظر قاضی مشاور مرد مبادرت به صدور حکم می نماید. از سویی به موجب تذکر قانونگذار در تبصره یک ماده یک همین قانون در صورت عدم تشکیل دادگاه خانواده در حوزه قضایی شهرستان دادگاه های عمومی حقوقی با رعایت تشریفات مربوطه و مقررات این قانون به امور و دعاوی حقوقی رسیدگی می کنند.

نظر هیئت عالی:
نظر اکثریت با واقعیت های عملی مطابقت داشته در رفع مشکلات موثر است. زیرا علی الاصول در موارد سکوت قانون و نظایر آن انتخاب بهترین راه حل به منظور جلوگیری از تعطیل کار و احقاق حقوق عامه از جمله تدابیر لازم در اجرای عدالت خواهد بود به ویژه که حل فصل دعاوی و اختلافات ایجاب می کند که در امر دادرسی وقفه ای حاصل نشود. بنابراین نظر اکثریت تایید می شود.

نظر اکثریت:
به موجب تبصره ماده 2 قانون حمایت خانواده قوه قضاییه موظف شده ظرف پنج سال به تامین قاضی مشاور زن برای کلیه دادگاه های خانواده اقدام کند و در این مدت (5 سال) می تواند از قاضی مشاور مرد که واجد شرایط تصدی دادگاه خانواده باشد استفاده کند. بنابراین اولا ـ از تاریخ تصویب قانون مذکور مدت 5 سال منقضی نشده تا نسبت به تامین قاضی مشاور زن اقدام نماید. از طرفی در این تبصره مقنن استفاده از قاضی مرد را اختیاری دانسته است. نتیجتا چون موضوع رسیدگی یا ارسال پرونده به مرکز استان یا نزدیکترین حوزه قضایی یا درخواست از ریاست محترم قوه برای صدور ابلاغ ویژه برای احد از همکاران این حوزه قضایی نیست بنابراین رسیدگی دادگاه خانواده بدون حضور قاضی مشاور فاقد منع قانونی می باشد.

نظر اقلیت:
از آنجا که بدون حضور قاضی مشاور زن یا مرد اساسا تشکیل دادگاه خانواده مواجه با ایراد و اشکال قانونی است پس می بایست با قرار امتناع از رسیدگی پرونده به مرکز استان یا به نزدیکترین حوزه قضایی که دارای قضات مشاور زن یا مرد هستند ارسال گردد. چنان چه دادگاه حوزه مربوطه مجاز به رسیدگی نمی باشد مراتب به ریاست محترم قوه قضاییه منعکس شود تا نسبت به صدور ابلاغ برای احد از همکاران در این زمینه اقدام شود و یا مراتب به رییس کل دادگستری استان اعلام شود تا نسبت به اعزام احد از مشاورین خانواده زن یا مرد به آن حوزه اقدام نماید.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 2ـ دادگاه خانواده با حضور رئیس یا دادرس علی البدل و قاضی مشاور زن تشکیل می گردد. قاضی مشاور باید ظرف سه روز از ختم دادرسی به طور مکتوب و مستدل در مورد موضوع دعوی اظهارنظر و مراتب را در پرونده درج کند. قاضی انشاء کننده رای باید در دادنامه به نظر قاضی مشاور اشاره و چنانچه با نظر وی مخالف باشد با ذکر دلیل نظریه وی را رد کند. تبصره ـ قوه قضائیه موظف است حداکثر ظرف پنج سال به تامین قاضی مشاور زن برای کلیه دادگاههای خانواده اقدام کند و در این مدت می تواند از قاضی مشاور مرد که واجد شرایط تصدی دادگاه خانواده باشد استفاده کند.

مشاهده ماده 2 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM