نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1384/06/06

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
اتیان سوگند خوانده بدون درخواست خواهان

پرسش:
با توجه به ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی در صورتی که خواهان هیچ دلیلی بـر اثبـات دعوای خود نداشته باشد آیا دادگاه میتواند بدون درخواست خواهان خوانده را سوگند دهد یا خیر و در صورت لزوم درخواست اتیان سوگند از طرف خواهان و عدم درخواست نـامبرده آیا دادگاه مکلف به صدور حکم برایت میباشد یا طریق دیگری پیش رو دارد؟

نظر هیئت عالی:
چگونگی مراسم سوگند شرعی از مـاده 270 الـی 289 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مفصلا بیان شده است با این توضیح در صورتی که صدور حکم منوط به سوگند باشد بـه درخواسـت متقاضی قرار اتیان سوگند صادر میشود و در قرار صادره چگونگی سوگند و شخصی کـه باید سوگند یاد کند معین میشود. در نهایـت در دعـاوی مـالی و سـایر حقـوق النـاس در صورتی که مدعی فاقد دلایل و مدارک معتبر باشد سوگند شرعی میتواند مـلاک و مسـتند صدور حکم قرار گیرد. اثبات ادعا به عهده مدعی است و مدعی باید دلایل لزوم بـرای اثبـات ادعـای خـود را اقامه کند لیکن اگر مدعی دلیلی بر صحت ادعای خود نداشته باشد میتوانـد بـه قسـم متوسل شود در این صورت بر حسب درخواست مدعی به مدعی علیـه تکلیـف اتیـان سوگند میشود اگر مدعی علیه بر بیحق بـودن مـدعی سـوگند یـاد کنـد ادعـا سـاقط میشود ولیکن در صورتی که مدعی علیه حاضر به اتیـان سـوگند نشـود و قسـم را بـه مدعی واگذارد با سوگند مدعی ادعا ثابت است. اگر مدعی از اتیـان سـوگند خـودداری کند دعوای مدعی محکوم به رد است. در هر حال دادگاه راسا نمیتواند اصحاب دعوا را به سوگند دعوت کند؛ مراتب قسـامه بـا تقاضای طرفین است و به حاکم چنین حقی تفویض نشده است.

نظر اتفاقی:
نظرهای ابرازی

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM