نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/10/10

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر بهشهر

موضوع:
حدود اختیارات وصی در صورت تملیک بخشی از ماترک به وی در قبال انجام مورد وصیت قائم به شخص- وصیت عهدی

پرسش:
در باب وصیت چنان چه موصی برای بعد از وفات خود وصی تعیین کند و در قبال انجام مورد وصیت بخشی از اموال خود را به نام وصی تملیک کند این چه نوع وصیتی است و آیا انجام مورد وصیت قایم به شخص وصی است؟ آیا وصی می¬تواند فرد دیگری را در امور مذکور وکیل خود قرار دهد؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال چنان چه تملیک عین یا منفعت از ناحیه موصی زاید بر ثلث نباشد موضوع بنا بر عمومات امکان وصیت بلامانع بوده و فاقد اشکال به نظر می¬رسد. در خصوص تعیین وکیل از ناحیه وصی چنان چه در باب وصیت عهدی و اداره امور شرط مباشرت احراز شود انجام این امور به نماینده موجبی ندارد. در مورد طرح دعوا یا اموری که فی¬نفسه مباشرت وصی در آن شرط نیست امکان تعیین وکیل وجود داشته و مقتضی به نظر می¬رسد.

نظر اکثریت:
وصیت بر دو قسم است: 1ـ وصیت عهدی 2ـ وصیت تملیکی.

نظر اقلیت:
در وصیت تملیکی در فرض وحدت وصی و موصی¬له به عنوان واحد چنان چه موصی نامبرده را برای بعد از فوت خود وصی خود قرار دهد و همین بخش از اموال خود را برای بعد از فوت خویش به نام وی کند به محض فوت موصی و قبول از سوی چنین شخصی این فرض دارای دو شق خواهد بود: آن قسمت که مربوط به انجام امور به عنوان وصی است از مقوله وصیت عهدی است که در فرض شرط مباشرت قایم به شخص است والا قایم به شخص نیست و آن قسمت که مربوط به تملیک عین یا منفعت مال موصی در حق وصی است مربوط به مقوله وصیت تملیکی است که قایم به شخص نیست و موصی¬له می¬تواند به محض قبول مورد وصیت (موصی¬له) را به دیگری انتقال دهد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM