نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1385/01/15

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر اسکو

موضوع:
استیفای دین از ماترک متوفی

پرسش:
در دعوای بر میت آیا صدور حکم به محکومیت وراث به پرداخت حق الوکاله وکیل در اجرای ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب مصوب 1379 وجاهت قانونی دارد یا این که حکم محکومیت از ماترک متوفی صادر می شود و از ترکه میت برداشت خواهد شد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: اقامه دعوا بر میت به لحاظ نداشتن اهلیت قانونی مسموع نیست. چنان چه مراد از سوال طرح دعوا علیه ورثه به لحاظ دیون متوفی باشد در صورتی که وراث اعلام رد ترکه را در مهلت قانونی کرده باشند در قبال دیون متوفی مسیولیت ندارند. هرگاه وراث رد ترکه نکرده باشند با قبول ترکه وراث به نسبت سهم الارث به پرداخت اصل دین و خسارات دادرسی اعم از حق الوکاله (در صورت مطالبه) محکوم می شوند و از ماترک طلب محکوم له استیفا خواهد شد.

نظر اتفاقی:
نظر اول: در صورت طرح دعوا بر میت که باید به طرفیت وراث اقامه و طرح شود صدور حکم محکومیت به وراث که حق الوکاله وکیل را باید پرداخت کنند وجاهت قانونی ندارد چون وراث در صورت قبول ترکه نماینده قانونی متوفی و میت در پرداخت دیون متوفی هستند و در ماده 515 قانون آیین دارسی مدنی که تقصیر در مطالبه خسارات دادرسی را مفروض انگاشته است باید حق الوکاله وکیل در صورتی که خواهان جهت طرح و اقامه دعوا وکیل اختیار کرده باشد از ترکه میت پرداخت شود و وراث تعهدی برای پرداخت حق الوکاله وکیل ندارند و حتی در صورت عدم کفایت دارایی برای پرداخت دیون تعهدی برای وراث نیست و در صورت تمایل می توانند دیون متوفی را پرداخت کنند و تعهد وراث در پرداخت دیون متوفی تا میزان ترکه متوفی و میزان دارایی متوفاست آن هم در صورت قبول ترکه ولاغیر و نمی توان وراث را محکوم به پرداخت حق الوکاله وکیل کرد چون ترکه متوفی شخصیت حقوقی مجزا از متوفی و وراث دارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM