نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1392/03/05

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر شیرگاه

موضوع:
اقامه دعوای حقوقی علیه محجور

پرسش:
آیا زوجه ای که همسرش مجنون است و فاقد ولی خاص و قیم می باشد می تواند دادخواست به طرفیت دادستان تقدیم نماید یا باید منتظر تعیین قیم باشد؟

نظر هیئت عالی:
اشخاص مقرر در مواد 1219 1220 و 1221 قانون مدنی مکلفند پس از اطلاع به وجود حجر کسی که محتاج به تعیین قیم است مراتب را به دادستان شهرستان حوزه اعلام نمایند. بنابراین مادام که برای محجور حکم حجر صادر نشده یا قیم تعیین نشده باشد امکان دفاع از دعوا وجود ندارد و دفاع از دعوا موکول به تعیین قیم خواهد بود. ماده 70 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 4/12/92 در مورد تعیین قیم موقت راجع به مواردی است که در موارد کیفری بزه دیده محجور باشد و ارتباطی به دعوای حقوقی علیه محجور ندارد. بنابراین در فرض سوال مراتب باید به دادستان اعلام گردد.

نظر اتفاقی:
به موجب ماده 1221 قانون مدنی زوجه ای که همسر او مجنون بوده و فاقد ولی خاص یا قیم می باشد باید ابتدا نسبت به ادعای جنون یا حجر وی رسیدگی شود و سپس با تعیین قیم نسبت به طرح دعوی مبادرت نماید.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 70 ـ در مواردی که تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی است و بزه دیده محجور میباشد و ولی یا قیم نداشته یا به آنان دسترسی ندارد و نصب قیم نیز موجب فوت وقت یا توجه ضرر به محجور شود تا حضور و مداخله ولی یا قیم یا نصب قیم و همچنین در صورتی که ولی یا قیم خود مرتکب جرم شده یا مداخله در آن داشته باشد دادستان شخصی را به عنوان قیم موقت تعیین و یا خود امر کیفری را تعقیب می کند و اقدامات ضروری را برای حفظ و جمع آوری ادله جرم و جلوگیری از فرار متهم به عمل می آورد. این حکم در مواردی که بزه دیده ولی و یا قیم او به عللی از قبیل بیهوشی قادر به شکایت نباشد نیز جاری است. تبصره ـ در خصوص شخص سفیه فقط در دعاوی کیفری که جنبه مالی دارد رعایت ترتیب مذکور در این ماده الزامی است و در غیر موارد مالی سفیه می تواند شخصا طرح شکایت نماید.

مشاهده ماده 70 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 1219 - هر یک از ابوین مکلف است در مواردی که به موجب ماده ی قبل باید برای اولاد آن ها قیم معین شود مراتب را به دادستان حوزه ی اقامت خود و یا به نماینده ی او اطلاع داده و از او تقاضا نماید که اقدام لازم برای نصب قیم به عمل آورد.

مشاهده ماده 1219 قانون مدنی

ماده 1220 - در صورت نبودن هیچ یک از ابوین یا عدم اطلاع آن ها انجام تکلیف مقرر در ماده ی قبل به عهده ی اقربایی است که با شخص محتاج به قیم در یک جا زندگی می نمایند.

مشاهده ماده 1220 قانون مدنی

ماده 1221 - اگر کسی به موجب ماده 1218 باید برای او نصب قیم شود زن یا شوهر داشته باشد زوج یا زوجه نیز مکلف به انجام تکلیف مقرر در ماده 1219 خواهند بود.

مشاهده ماده 1221 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM