نشست قضایی شماره 1397-5154

نشست قضایی شماره 1397-5154

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5154


کد نشست:
1397-5154

تاریخ برگزاری:
1379/04/28

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
رفع نقص از دادخواست واخواهی جهت رسیدگی در دادگاه تجدیدنظر در مهلت مقرر

پرسش:
با توجه به تبصره 3 ذیل ماده 306 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصو ب 1379 در صورتی که دادگاه بدوی صادرکننده رای غیابی دادخواست واخواهی را خارج از مهلت واخواهی تشخیص دهد و قرار رد آن را صادر کند اگر دادخواست مزبور در مهلت تجدیدنظر خواهی تقدیم شده باشد آیا باید پرونده در اجرای تبصره مـذکور جهـت رسیدگی تجدیدنظر خواهی به دادگاههای تجدیدنظر ارسال شود؟

نظر هیئت عالی:
هر چند قانونگذار نحوه رسیدگی به چنـین مـوردی را بیـان نکرده است از باب حفظ حقوق قانونی محکوم علیه غایب و با اختیار حاصل از تبصره 3 ماده 306 و مـواد 339 و بعـد قـانون آیـین دادرسـی مـدنی در مبحـث رسـیدگی تجدیدنظر دادگاه بدوی صادرکننده رای غیابی باید به واخواهی خـارج از موعـد معتـرض رسیدگی کند و در صورت نداشتن عذر موجه با ذکـر انقضـای مهلـت واخـواهی و تلقـی اعتراض به تجدیدنظر خـواهی بـه لحـاظ بـاقی بـودن مهلـت بـدوا قـرار رد دادخواسـت

نظر اتفاقی:
با توجه به صراحت تبصره 3 ماده 306 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصو ب 1379 چنانچه دادخواست واخواهی بدون عذر موجه خارج از مهلت واخـواهی مقـرر در ماده مزبور تقدیم شود این دادخواست قابلیت رسیدگی در مرحله تجدیـدنظر را دارد لـذا در مـورد سوال دادگاه بدوی در مورد دادخواست واخواهی قرار رد صادر مـیکنـد و سـپس در صـورتی کـه دادخواست مذکور در مهلت تجدیدنظر خواهی مقرر در ماده 336 همین قانون تقدیم شـده باشـد و معترض نیز درخواست تجدیدنظر نماید همان دادخواست طبق مقررات قابل طـرح و رسـیدگی در دادگاه تجدیدنظر است. لذا دادگاه بدوی پرونده را به دادگاه تجدیدنظر ارسال میکند زیرا قانونگـذار به لحاظ حفظ حقوق شخصی که غیابا محکوم شده این امتیاز را برای او در نظـر گرفتـه و از طرفـی مقنن در مقام بیان بوده و به طور صریح چنین حقی را برای واخواه با دید ارفاقی منظور داشته است. به علاوه تصمیمات دادگاه یا در قالب حکم است و یا قرار. به همین دلیل در مورد دادخواست واخواهی که بدون عذر موجه خارج از مهلت تقدیم شده باید مطابق تبصره 1 مـاده 306 قـانون مـذکور قـرار مقتضی صادر شود و این قرار نیز خود طبق ماده 332 قانون مورد اشاره قابل اعتراض است و شـاید واخواه بخواهد فقط به این قرار اعتراض کند و این حق نباید از او سلب گردد؛ لیکن اگر به قـرار رد دادخواست واخواهی که به علت انقضای مهلت واخواهی صادر گردیده اعتراض نشود و دادخواست در مهلت تجدیدنظر خواهی تقدیم شده باشد همان دادخواست قابل رسیدگی در مرحله تجدیدنظر است و نیاز به تجدید دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی مجدد نیست.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 306 - مهلت واخواهی از احکام غیابی برای کسانی که مقیم کشورند بیست روز و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند دو ماه از تاریخ ابلاغ واقعی خواهد بود مگر اینکه معترض به حکم ثابت نماید عدم اقدام به واخواهی در این مهلت به دلیل عذر موجه بوده است. در این صورت باید دلایل موجه بودن عذر خود را ضمن دادخواست واخواهی به دادگاه صادر کننده رای اعلام نماید. اگر دادگاه ادعا را موجه تشخیص داد قرار قبول دادخواست واخواهی را صادر و اجرای حکم نیز متوقف می شود. جهات زیر عذر موجه محسوب می گردد: 1 - مرضی که مانع از حرکت است. 2 - فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد. 3 - حوادث قهریه از قبیل سیل زلزله و حریق که بر اثر آن تقدیم دادخواست واخواهی در مهلت مقرر ممکن نباشد. 4 - توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست واخواهی تقدیم کرد. تبصره 1 - چنانچه ابلاغ واقعی به شخص محکوم علیه میسر نباشد و ابلاغ قانونی به عمل آید آن ابلاغ معتبر بوده و حکم غیابی پس از انقضاء مهلت قانونی و قطعی شدن به موقع اجراء گذارده خواهد شد. درصورتی که حکم ابلاغ واقعی نشده باشد و محکوم علیه مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد می تواند دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده حکم غیابی تقدیم دارد. دادگاه بدوا خارج از نوبت در این مورد رسیدگی نموده قرار رد یا قبول دادخواست را صادر می کند. قرار قبول دادخواست مانع اجرای حکم خواهد بود. تبصره 2 - اجرای حکم غیابی منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین متناسب از محکوم له خواهد بود. مگر اینکه دادنامه یا اجرائیه به محکوم علیه غایب ابلاغ واقعی شده و نامبرده در مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ دادنامه واخواهی نکرده باشد. تبصره 3 - تقدیم دادخواست خارج از مهلت یادشده بدون عذر موجه قابل رسیدگی در مرحله تجدیدنظر برابر مقررات مربوط به آن مرحله می باشد.

مشاهده ماده 306 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM