نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/07/10

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر محمود آباد

موضوع:
افزایش مهر به تمام مهرالمسمی در جلسه اول دادرسی

پرسش:
چنان چه زوج دادخواست تمکین طرح کند و زوجه در جلسه اول دعوا مطالبه نصف مهر را کرده باشد آیا زوجه می تواند تمام مهرالمسمی را قبل از نزدیکی مطالبه کند همچنین در جلسه اول می تواند خواسته را از نصف مهر به تمام مهرالمسمی افزایش دهد؟ و آیا دادگاه در خصوص دعوای تمکین می تواند حکم صادر و اجرای آن را منوط به پرداخت مهر کند؟

نظر هیئت عالی:
چنان چه مهر حال بوده باشد و زوجه هم تمکین خود را معلق بر وصــول تمام مهر بنماید در این صورت دادگاه می تواند برابر مقررات ماده 1085 قانون مدنی ضمن الزام زوج به پرداخت تمام مهر قبل از مواقعه حکم به تمکین زوجه نیز صادر کند. ضمنا برابر مقررات ماده 98 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب سال 79 زوجه در اولین جلسه دادرسی می تواند خواسته خود را افزایش دهد.

نظر اتفاقی:
در خصوص مطالبه مهر نظر بر استحقاق زن به نصف مهرالمسمی قبل از نزدیکی بوده است و مبانی استدلال ماده 1092 قانون مدنی و متون فقهی است. در خصوص افزایش خواسته و حکم تمکین به صورت مشروط زوجه می تواند در جلسه اول خواسته خود را افزایش دهد اما اتخاذ تصمیم در خصوص میزان استحقاق زوجه از مهر با دادگاه است و دادگاه حکم تمکین به صورت مشروط صادر نمی کند. به لحاظ این که مهر به زوجه تادیه نشده دعوای تمکین قابلیت استماع ندارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 98 - خواهان می تواند خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده در تمام مراحل دادرسی کم کند ولی افزودن آن یا تغییر نحوه دعوا یا خواسته یا درخواست درصورتی ممکن است که با دعوای طرح شده مربوط بوده و منشا واحدی داشته باشد و تا پایان اولین جلسه آن را به دادگاه اعلام کرده باشد.

مشاهده ماده 98 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1085 - زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر این که مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود.

مشاهده ماده 1085 قانون مدنی

ماده 1092 - هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد حق دارد مازاد از نصف را عینا یا مثلا یا قیمتا استرداد کند.

مشاهده ماده 1092 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM